Esenţiale azi, 16 decembrie

89

În ţară

Salariul minim, mărit cu aproape 200 de lei

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, începând de la 1 ianuarie 2020. Salariul minim pentru cei cu studii superioare rămâne 2.350 lei.

 

Europa

Victoria lui Boris Johnson pavează drumul pentru Brexit

Conservatorul Boris Johnson, câştigătorul detașat al alegerilor generale anticipate desfăşurate joi în Regatul Unit, a fost reînvestit vineri ca prim-ministru de către regina Elisabeta a II-a. Prioritatea guvernului va fi de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie şi de a încheia un nou acord comercial cu UE până la sfârşitul anului viitor, a declarat duminică Michael Gove, adjunctul lui Johnson şi ministru pentru Brexit. Johnson se așteaptă ca Parlamentul, în care are acum o majoritate confortabilă, să voteze înainte de Crăciun acordul convenit cu Bruxellesul.

Papa Francisc dorește o transformare ecologică integrală

În tradiţionalul său mesaj anual pentru pace, care va fi citit în toate bisericile pe 1 ianuarie, papa Francisc face apel la o „transformare ecologică integrală”, ce presupune noi relaţii umane şi respectul pentru „creaţie”. Din punctul de vedere al suveranului pontif, trebuie să luăm în considerare „o nouă manieră de a locui pe planetă, de a ne preocupa să modelăm o societate care favorizează apariţia şi permanenţa vieţii în viitor şi de a dezvolta binele comun”.

Proteste în Italia pentru eliminarea decretului anti-imigraţie al lui Salvini

„Sardinele” italiene, o mişcare de tineret care protestează împotriva politicilor de extremă-dreapta, au organizat duminică la Roma prima lor reuniune naţională şi au cerut eliminarea decretului anti-imigraţie al fostului ministru de interne Matteo Salvini. Peste 400.000 de persoane au protestat sâmbătă împotriva decretului. Mişcarea își propune să fie un intermediar între politică şi societatea civilă.

Conferinţa ONU pentru Mediu stabilește noi ţinte pentru 2020

Cea de-a 25-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice, desfăşurată la Madrid, a aprobat un document care stabileşte ca ţările să prezinte în 2020 angajamente mai ambiţioase privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi susţine respectarea Acordului de la Paris, prin care ţările se angajează să evite ca temperatura medie a planetei să crească în acest secol cu peste 1,5 grade Celsius.

 

Orientul Mijlociu

Zeci de răniţi în protestele din Liban

Zeci de persoane au fost rănite în confruntări sâmbătă seara la Beirut, forţele de securitate făcând uz de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Zeci de manifestanţi s-au adunat din nou sâmbătă în centrul capitalei libaneze, denunţând clasa politică şi cerând un guvern tehnocrat şi independent. Premierul libanez Saad Hariri a demisionat pe 29 octombrie, însă guvernul său continuă să gestioneze treburile curente.

 

Asia

Șase morţi în urma protestelor masive din India

Şase persoane au murit de când au început protestele din nord-estul Indiei împotriva unei legi care facilitează obţinerea cetăţeniei de către imigranţi ilegali, persecutaţi pe motive religioase în ţările vecine Afganistan, Bangladesh şi Pakistan. Reglementarea nu îi include pe musulmani. Cinci mii de oameni au protestat duminică în orașul Guwahati, statul Assam, unde patru persoane au fost împușcate de poliţie. Protestatarii au incendiat trenuri şi autobuze, au ars anvelope şi au blocat drumuri şi linii de cale ferată. Statele din nord-estul ţării se tem de un aflux de refugiaţi din Bangladesh, în timp ce opoziţia şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că legea discriminează minoritatea musulmană. Legea a fost promulgată joi seara târziu. În acest context, prim-ministrul japonez Shinzo Abe și-a amânat vizita programată în India.

Armistiţiu comercial între SUA și China

China a suspendat taxele vamale suplimentare asupra produselor americane, după anunţul făcut vineri de Beijing și Washington privind încheierea unui „armistiţiu” în războiul lor comercial. Taxele chinezești ar fi intrat în vigoare ieri.

 

Africa

Fostul premier algerian câștigă alegerile prezidenţiale

Fostul premier algerian Abdelmadjid Tebboune a fost ales preşedinte al ţării, cu 58,15% din voturi câştigate la alegerile desfăşurate joi şi boicotate de opoziţie, care a denunţat o „farsă”. S-au prezentat la urne 39,83% dintre cei circa 24 de milioane de alegători. Este vorba de un absenteism record în istoria alegerilor prezidenţiale pluraliste din Algeria, într-un context de contestare masivă a regimului aflat la putere de la independenţă, în 1962.

 

America de Sud

ONU denunţă gravele încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor din Chile

Un raport ONU a denunţat vineri „multiplele încălcări ale drepturilor omului” comise de poliţie în timpul manifestaţiilor din Chile, abuzuri pe care guvernul chilian le „regretă”, subliniind în acelaşi timp „contextul” de violenţă în care au fost comise. Raportul evidenţiază „numărul ridicat de încălcări grave ale drepturilor omului” şi conţine exemple concrete de tortură, rele tratament şi violuri comise de poliţişti asupra deţinuţilor, dintre care mulţi ar fi fost reţinuţi arbitrar. Au fost documentate 113 cazuri de tortură şi de rele tratamente şi 24 de cazuri de violenţe sexuale, ca și 350 de cazuri de persoane rănite la ochi sau la faţă cu gloanţe de plumb.