Esenţiale azi, 12 decembrie

95

În ţară

Ratingul economiei românești, revizuit negativ din cauza deficitului bugetar

Agenţia de evaluare Standard & Poor’s Global Ratings a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar pentru acest an. Agenţia a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

Europa

Primăriile insulelor grecești refuză primirea de noi refugiaţi

Municipalităţile de pe Lesbos, Samos şi Chios, cele trei insule grecești cele mai afectate de criza migranţilor, au fost în grevă miercuri pentru a protesta faţă de proiectul de deschidere de noi centre care vor putea găzdui până la 5.000 de migranţi fiecare. Guvernul dorește închiderea taberelor din aceste insule, pentru a le înlocui cu structuri închise, cu capacitate triplă de primire (5.000 de locuri fiecare). Autorităţile locale cer, dimpotrivă, reducerea numărului de migranţi pe insule.

Polonia, Ungaria și Cehia afirmă că nu pot atinge neutralitatea climatică fără sprijin financiar

Polonia, Ungaria şi Republica Cehă au emis obiecţii cu privire la proiectul pactului ecologic european, ce va fi supus aprobării liderilor europeni, susţinând că economiile lor nu pot atinge obiectivul neutralităţii climatice până în anul 2050 în lipsa unui sprijin financiar. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri asupra „costului inacţiunii” în faţa schimbărilor climatice, prezentând în Parlamentul European „Pactul ecologic”, care urmăreşte ca UE să atingă neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.

Grecia susţine aderarea Serbiei la UE

Grecia susţine Serbia pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană, a declarat miercuri prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, la Atena, după o întâlnire cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic. Vucic a salutat prietenia tradiţională dintre cele două ţări creştin-ortodoxe. UE a lansat negocierile de aderare cu Serbia în 2013, dar până în prezent nu se întrevede o posibilă dată pentru aderare.

Guvernul francez face concesii în domeniul reformei pensiilor

Premierul francez, Edouard Philippe, a anunţat miercuri că reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor născute după 1975, o concesie făcută sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui să însemne sfârşitul grevelor ce paralizează ţara de aproape o săptămână. Premierul a mai „garantat” pensiile profesorilor, extrem de mobilizaţi în opoziţia faţă de reformă.

ONU face apel la dialog între Grecia și Turcia

ONU a subliniat miercuri importanţa ca Grecia şi Turcia să aibă un „dialog continuu” asupra subiectelor sensibile, după cererea Atenei ca Naţiunile Unite să condamne un controversat acord maritim încheiat recent între Turcia și Libia, care permite Ankarei să îşi extindă frontierele maritime într-o zonă cu importante zăcăminte de hidrocarburi. Manevra a fost considerată ilegală de mai multe ţări riverane Mediteranei.

Orientul Mijlociu

Iranul ar fi dejucat un atac cibernetic masiv

Iranul a dejucat „recent” un „atac cibernetic foarte organizat” care a vizat „infrastructurile sale de servicii publice online”, a declarat miercuri ministrul telecomunicaţiilor din Iran. Ameninţarea ar fi fost „identificată şi respinsă cu succes de scutul naţional pentru securitate cibernetică”. Ministrul a afirmat că atacul a fost „masiv” şi „susţinut de către un stat”.

Africa

Nigeria: Boko Haram a ucis 275 de oameni în 2019

Gruparea islamistă nigeriană Boko Haram a ucis cel puţin 275 de oameni între ianuarie şi noiembrie 2019 în Camerun, 80% dintre victime fiind civili, a precizat miercuri Amnesty International. Nigeria se confruntă în ultimii ani nu doar cu o insurgenţă islamistă crescută, ci şi cu o criză separatistă în cele două regiuni anglofone din ţară: Nord-Vest şi Sud-Vest, unde camerunezii de limbă engleză pretind că sunt discriminaţi de guvern. Conflictul din aceste regiuni a provocat moartea a circa 3.000 de persoane şi strămutarea a cel puţin 530.000 de persoane.

Algeria: Alegerile prezidenţiale, puternic boicotate

În Algeria a început astăzi scrutinul pentru alegerea noului președinte al ţării, după destituirea șefului statului, Abdelaziz Bouteflika. Alegerile sunt puternic boicotate de mişcarea populară de contestaţie a regimului, care, după ce a obţinut în aprilie demisia lui Bouteflika, cere acum destructurarea întregului sistem politic. Observatorii se aşteaptă la o rată foarte mare a absenteismului la scrutin.

Niger: Atac jihadist soldat cu moartea a zeci de militari

Armata Nigerului a suferit cele mai grele pierderi de când se confruntă cu pericolul jihadist, în cursul atacului de marţi asupra taberei Inates, în care 71 de militari au fost uciși, 12, răniţi, mai multe persoane, date dispărute şi un număr semnificativ de terorişti, neutralizaţi, conform Ministerului Apărării. Luptele au durat circa trei ore. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a amânat pentru începutul anului viitor summitul cu omologii săi din Sahel (Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Mauritania), care ar fi trebuit să înceapă sâmbătă.

Asia

Medicii unui spital pakistanez, atacaţi de un grup de 200 de avocaţi

Cel puţin trei pacienţi au murit miercuri după ce un grup de 200 de avocaţi au atacat medicii institutului de cardiologie din Lahore, Punjab, doctorii neputând să-i îngrijească la timp. Peste 200 de avocaţi au luat cu asalt clădirea, lovind personalul și spărgând zeci de vehicule, după ce un doctor a difuzat pe reţelele sociale o înregistrare video în care acuză comportamentul inadecvat din partea unui avicat. Acţiunile de intimidare ale avocaţilor nu sunt rare în Pakistan.

SUA avertizează Coreea de Nord cu privire la testele de rachete

Statele Unite au avertizat miercuri Coreea de Nord, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, cu privire la testele nucleare sau de rachete balistice intercontinentale, îndemnând Phenianul la negocieri. Coreea de Nord a promis „un cadou de Crăciun” dacă americanii nu îşi schimbă abordarea înainte de sfârşitul anului. Phenianul a anunţat duminică realizarea cu succes a unui misterios „test foarte important” în baza de la Sohae. Statele Unite au subliniat că rămân angajate în favoarea unei soluţii paşnice, afirmând că regimul comunist „trebuie să ia decizia dificilă, dar curajoasă de a lucra cu noi”.