Esenţiale azi, 18 martie

87

Bilanţul atacului terorist din Noua Zeelandă a ajuns la 50 de morţi

Cel puţin 50 de persoane au murit în urma a două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Aproximativ 34 de oameni sunt încă internaţi în spital pentru îngrijiri medicale, un copil în vârstă de patru ani fiind în stare critică. Cele două moschei erau pline cu credincioşi, care se adunaseră pentru slujbă. Brenton Tarrant, autorul atacului, a acţionat singur în timpul incidentelor. Acesta deţinea permis de portarmă şi nu avea antecedente penale. Atacatorul a distribuit live atacul.

România condamnă anexarea Crimeei

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, duminică, la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, că România condamnă acest act de încălcare a normelor de drept internaţional şi că ţara noastră reafirmă angajamentul său faţă de politica de nerecunoaştere a anexării ilegale. Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. UE, Statele Unite şi Canada au impus, vineri seară, noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activităţilor din estul Ucrainei şi a anexării regiunii ucrainene Crimeea.

Proteste violente în Balcani

În Muntenegru, mii de oameni au scandat sâmbătă împotriva preşedintelui Milo Djukanovici şi a guvernanţilor, cerându-le demisia, în al cincilea protest organizat în ultimele două luni. Manifestaţiile au fost declanşate de omul de afaceri Duşko Knezevici, care l-a acuzat pe şeful statului de înţelegeri financiare obscure. Djukanovic se află de peste 30 de ani la conducerea Muntenegrului.

În Serbia, mii de persoane au protestat duminică împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, cerând libertate pentru presă şi alegeri corecte, la o zi după ce mai mulţi protestatari au intrat în clădirea televiziunii naţionale.

La Tirana, forţele de ordine au folosit, sâmbătă, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor care încercau să pătrundă în clădirea legislativului. Noul protest a fost organizat tot de opoziţie, care cere demisia premierului socialist, Edi Rama. Liderul Partidului Democratic, Lulzim Basha, îl acuză pe şeful executivului de legături cu crima organizată şi de fraude electorale.

Grupările paramilitare iau amploare în Polonia

Un număr îngrijorător de mare de polonezi cred că ţara lor ar putea fi invadată practic în orice moment: de migranţi, de terorişti islamişti sau de Rusia. Tot mai mulţi tineri polonezi se alătură grupărilor paramilitare ca să se antreneze şi să se pregătească pentru a-și apăra „patria”.

Standard & Poor’s menţine ratingul României

Standard & Poor’s, cea mai mare agenţie de rating a riscului de credit din lume, a păstrat ratingul de ţară al României la BBB-, cu perspectivă stabilă, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii. Agenţia estimează deficitul bugetar al României din acest an la 3,3%, iar cel de anul viitor, la 3,5%, peste ţinta angajată de 3% din PIB, din cauza cheltuielilor cu salariile și cu pensiile, precum și din cauza altor cheltuieli bugetare.

Scumpiri record la alimente

Produsele alimentare s-au scumpit în luna ianuarie cu 1,3% faţă de luna anterioară. Este cea mai mare creştere din 2003 până în prezent, atunci majorarea faţă de luna anterioară fiind de 1,5%. În perioada 2003-2019, preţurile din luna ianuarie au crescut nesemnificativ raportat la ultima lună a anului anterior, cu mai puţin de un punct procentual. Raportat la ianuarie 2018, varza s-a scumpit cu 86,65%, cartofii – cu 70,41%, ceapa uscată – cu 61,30%, morcovii – cu 54,98%, grâul – cu 15,21%.

Cererile de azil în UE au scăzut

Date ale Uniunii Europene publicate joi au arătat că numărul cererilor de azil a scăzut pentru al patrulea an consecutiv, ajungând la o rată apropiată de cea din 2014, înainte de criza refugiaţilor. Ţările europene și-au înăsprit regulile de acceptare a imigranţilor și a refugiaţilor, rata de aprobare a cererilor scăzând puternic.

Israelul respinge un candidat de extrema dreaptă

Curtea Supremă din Israel a anunţat duminică invalidarea candidaturii la parlamentare a lui Michael Ben-Ari, liderul partidului de extrema dreaptă Otzma Yehudit (Forţa evreiască), acuzat de procurorul general al Israelului de „incitare la rasism antiarab.

Analiza de securitate a modelelor Boeing 737 Max avea defecte majore

Analiza de securitate pentru sistemul de control al modelelor Boeing 737 Max a subestimat puterea sistemului, declară Seattle Times, citând informaţii primite de la ingineri ai Administraţiei Federale de Aviaţie (FAA). Atât Boeing, cât şi FAA au fost informate de această situaţie şi li s-au cerut răspunsuri înainte de prăbuşirea zborului Ethiopian Airlines, de duminica trecută. Acelaşi model de avion s-a prăbuşit pe coasta Indoneziei în octombrie 2018. Etiopia a informat că datele din cutia neagră a aeronavei au arătat „similarităţi între cele două incidente.

O tânără din sistemul de prostituţie al lui Berlusconi a fost otrăvită

Imane Fadil, fost manechin de origine marocană, a murit pe 1 martie după ce, în urmă cu o lună, fusese internată într-o clinică din cauza unor dureri stomacale. Ea a declarat atunci că ar fi putut fi otrăvită. Tânăra depusese mărturie în procesul Rubygate, în care fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost acuzat de patronarea unui sistem de prostituţie în care ar fi fost implicate și minore. Tânăra dorea să scoată pe piaţă o carte în care să povestească ce se întâmpla la petrecerile lui Berlusconi. Fostul premier a fost achitat în proces şi a dezminţit că ar fi cunoscut-o pe Fadil.