Esenţiale azi, 19 martie

126

Atac armat în Olanda, soldat cu trei morţi 

Autorul atacului armat din Olanda a fost arestat

Un bărbat a fost arestat după ce a ucis 3 persoane și a rănit 5 într-un atac armat în Utrecht, Olanda. Gokmen Tanis, în vârstă de 37 de ani, născut în Turcia, a deschis focul într-un tramvai. Bărbatul a fost găsit la câteva ore după incident. Motivele atacatorului sunt încă necunoscute.

SUA și Rusia amplasează arme nucleare în Europa

Armata americană a trimis în Europa două bombardiere capabile să transporte arme nucleare şi rachete de croazieră. Cele două aeronave de tip B-52 vor fi staţionate la o bază a Forţelor Aeriene Regale din Marea Britanie. Pe de altă parte, Rusia a decis să plaseze bombardierele strategice cu capacităţi nucleare Tupolev Tu-22M3 în Crimeea, ca răspuns la sistemul antirachetă american din România.

Închisoare pe viaţă pentru 15 oficiali turci

Un tribunal turc a condamnat luni la închisoare pe viaţă 15 persoane, printre care cel puţin 4 foşti şefi din poliţie aflaţi la originea unui răsunător scandal de corupţie din 2013, care i-a vizat pe apropiaţi ai actualului preşedinte turc. Inculpaţii au fost condamnaţi pentru „tentativă de răsturnare a guvernului”. Scandalul a vizat mai mulţi miniştri şi apropiaţi ai liderului turc, acuzaţi de primire de mită sau de alte ilegalităţi. Autorităţile turce descriu scandalul din 2013 ca „o tentativă de lovitură de stat judiciară” ce a premers tentativa de puci din 2016.

Musulmanii din Marea Britanie cer protejarea moscheilor

Consiliul Musulman din Marea Britanie a cerut luni guvernului să contribuie la finanţarea securităţii moscheilor, în contextul „unui sentiment palpabil de teamă după atacurile de vineri de la Christchurch, Noua Zeelandă, în care un extremist de dreapta australian a ucis 50 de musulmani în două moschei. Consiliul cere o finanţare guvernamentală pentru securitate similară celei oferite sinagogilor și școlilor evreiești.

Erdogan: Atentatul din Noua Zeelandă a vizat Turcia

Atentatul din Noua Zeelandă face parte dintr-o „operaţiune mai largă vizând Turcia, a afirmat luni preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. „Nu este un act izolat, este ceva organizat, a declarat el, făcând din atac tema centrală a mitingurilor electorale. Șeful statului a proiectat pe un ecran uriaş fragmente din imaginile video filmate de atacator, suscitând numeroase critici într-un moment în care reţelele sociale şi platformele de partajare încearcă să limiteze difuzarea acestora.

Românii, exploataţi în străinătate de prieteni și rude

Numărul românilor exploataţi prin muncă în străinătate a crescut. Victimele sunt ademenite cu salarii mari în Occident, apoi forţate să lucreze fără remuneraţie, în condiţii mizere de trai. Recrutorii le deposedează de documente, astfel încât puţini sunt cei care reuşesc să scape. Majoritatea victimelor provin din mediul rural si au doar opt clase. Aproape în toate cazurile, victimele au fost păcălite de prieteni sau rude.

Zeci de kilograme de plastic, descoperite în stomacul unei balene

Cercetătorii au scos aproape 40 de kilograme de plastic din stomacul unei balene tinere care a murit sâmbătă în golful Davao, Filipine. Balena a murit de foame, cel mai probabil din cauza plasticului înghiţit. Tot mai multe animale marine, precum delfini, balene, păsări și pești, sunt găsite moarte cu stomacurile pline de plastic. Se estimează că în jur de 90% dintre păsările marine au ingerat o anumită cantitate de plastic; conform UNESCO, 100.000 de mamifere marine mor anual din cauza poluării cauzate de plastic.

România și Ungaria vor colabora în domeniul transplantului pulmonar

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, și prof. dr. Miklos Kasler, ministrul sănătăţii din Ungaria, au convenit încheierea unui Memorandum de Înţelegere între cele două ministere privind transplantul de plămâni. Oficialii au demarat discuţii şi pentru identificarea altor domenii de colaborare, precum oncologia și achiziţia de medicamente și vaccinuri.

China a arestat 13.000 de presupuși „terorişti în Xinjiang

China şi-a apărat luni politica îndelung criticată în materie de securitate în regiunea Xinjiang, afectată în trecut de atentate sângeroase, afirmând că a arestat aproape 13.000 de „terorişti din 2014. Beijingul este criticat pe plan internaţional din cauza programului de internare forţată în tabere de reeducare în acest teritoriu. Aproximativ 1 milion de uiguri şi membri ai altor grupuri etnice musulmane ar fi deţinuţi în tabere de reeducare.

Norvegia are dovezi ale perturbării sistemului GPS de către ruși

Ministrul norvegian al apărării a declarat că are dovezi ale perturbării Sistemului de Poziţionare Globală (GPS) de către Rusia în timpul recentelor exerciţii NATO şi a cerut o explicaţie din partea vecinului său estic. Atât Norvegia, cât şi Finlanda au declarat că Rusia ar fi întrerupt intenţionat semnalele GPS înainte şi în timpul exerciţiilor militare occidentale, ceea ce a afectat de asemenea traficul aerian civil.

Putin a promulgat două legi controversate

Preşedintele rus a promulgat luni două legi controversate: una care le permite autorităţilor să blocheze sau să amendeze site-urile media care difuzează „ştiri false şi alta care sancţionează „ofensele la adresa simbolurilor statului. Promulgarea legilor survine în ciuda protestelor apărătorilor drepturilor omului, care văd în ele un risc de cenzură şi o ameninţare la adresa libertăţii de expresie.