Esenţiale azi, 19 septembrie

59

Preţuri record la energia electrică

Piaţa energiei electrice a ajuns miercuri la preţuri record, de până la 750 lei/MWh, media fiind de 578,15 lei/MWh. Recordul anterior, de pe 1 februarie 2017, era de 680 lei/MWh. De peste două luni, România este importator net de energie, pe fondul unei producţii interne reduse. Compania Hidroelectrica și-a redus puternic producţia, invocând hidraulicitatea scăzută, ceea ce a dus la importuri masive. Miercuri a fost oprită și Unitatea 1 de la Cernavodă, în vederea unor reparaţii. Importul net a depășit în anumite zile 1.000 MW, în condiţiile în care consumul este de 6.500-7.000 MW. Pe pieţele cu care România are legătură (Ungaria, Cehia și Slovacia), preţurile medii sunt la jumătate. Nu doar pe piaţa energiei electrice a explodat preţul, ci și pe cea a gazelor, ajungând să fie dublu faţă de cel de pe bursele externe.

SUA susţin „dreptul Arabiei Saudite de a se apăra”

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite susţin „dreptul Arabiei Saudite de a se apăra”, iar comportamentul Iranului „nu va fi tolerat”. Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a ordonat impunerea de sancţiuni suplimentare în dreptul Iranului, pe care îl consideră vinovat de atacurile asupra rafinăriilor saudite. La rândul său, Arabia Saudită acuză Iranul că a sponsorizat atacurile, iar ministrul francez de externe a apreciat ca fiind „relativ puţin credibil” ca atacurile să fi fost întreprinse de rebelii houthi din Yemen. Preşedintele rus, Vladimir Putin, și prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și-au exprimat dorinţa de a coopera pentru stabilizarea preţurilor globale ale petrolului, Putin cerând o investigaţie imparţială a atacurilor. Rusia a transmis că noile sancţiuni americane sunt „distructive” şi nu vor rezolva nimic, însă apreciază că decizia luată de președintele Trump este mai bună decât o intervenţie militară.

Pe fundalul tensiunilor, armata Kuweitului își „intensifică pregătirea pentru luptă”. Ţara a lansat o anchetă în legătură cu informaţiile despre „intruziunea” unei drone care ar fi survolat sâmbătă unul din palatele emirului.

Netanyahu, pe locul doi la alegerile din Israel

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Beniamin Gantz, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Israel, fiind urmată de partidul Likud (dreapta), al premierului în exerciţiu Beniamin Netanyahu. Coaliţia Albastru & Alb a obţinut 32 de locuri din totalul de 120 din Parlament, iar Likud are 31 de locuri. Lista Unită (alianţă a formaţiunilor etnicilor arabi) a obţinut 13 locuri, fiind urmată de partidul religios Shas și de formaţiunea naţionalistă Yisrael Beiteinu (Israel Casa Noastră), fiecare cu câte 9 locuri. Netanyahu i-a cerut lui Gantz cooperarea pentru a forma un guvern de coaliţie. La rândul său, Gantz a afirmat că speră să formeze un guvern de coaliţie, însă a adăugat că acest lucru nu se va întâmpla cât timp Likud va fi condus de Netanyahu.

Austria se opune acordului UE-Mercosur

Parlamentul Austriei a obligat miercuri guvernul să se opună semnării controversatului acord comercial între Uniunea Europeană şi Mercosur (organizaţie internaţională ce include statele Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela), criticat de mai multe state membre în special din cauza îndoielilor legate de angajamentele Braziliei cu privire la măsurile de mediu. Acordul, încheiat în iunie de Comisia Europeană în numele statelor membre, trebuie să fie validat în unanimitate de acestea pentru a intra în vigoare. Printre statele care se opun acordului se află Franţa și Luxemburg, în timp ce Germania și Spania îl susţin.

Afganistan: Zeci de morţi și răniţi într-un atac din apropierea unui spital

Cel puţin 20 de persoane au murit, iar alte 95 au fost rănite după ce o bombă a explodat într-un vehicul în apropierea unui spital aflat în sudul Afganistanului. Talibanii, care au desfăşurat atacuri aproape zilnic de la începutul lunii, au informat că ţinta era o clădire din apropiere, deţinută de Departamentul de Informaţii din guvernul afgan. Atacul a avut loc în Qalat, capitala provinciei Zabul, aflată în sudul Afganistanului. Mai multe femei, copii şi membri ai personalului aflaţi în spital au fost răniţi grav în urma exploziei.

Scoţia și-ar putea cere independenţa în cazul unui Brexit fără acord

Scoţia ar putea organiza un nou referendum în 2020 privind independenţa faţă de Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără niciun acord, a avertizat miercuri premierul scoţian, Nicola Sturgeon, aflată în vizită la Berlin. „În acest moment, este dificil de văzut cum va reuşi premierul britanic, Boris Johnson, să ajungă la un acord cu UE care să aibă şi majoritate în Camera Comunelor”, a precizat Sturgeon. Referendumul care a decis Brexitul a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independenţa.

Tunisia: candidatură la președinţie, din închisoare

O nouă cerere de eliberare a omului de afaceri Nabil Karoui, aflat în închisoare, dar şi în cursă pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Tunisia, a fost respinsă miercuri, pentru a treia oară, judecătorul declinându-şi competenţa. Karoui, urmărit din 2017 pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, a fost arestat la 23 august, cu zece zile înainte de campanie, decizia ridicând întrebări cu privire la o instrumentalizare a justiţiei de către politic. În urma scrutinului de duminică, un universitar neafiliat politic, Kais Saied, a câştigat primul tur cu 18,4% din voturi, devansându-l pe Karoui, care a întrunit 15,58% din sufragii.

Violenţa armată costă SUA sute de miliarde de dolari anual

Violenţa armată costă Statele Unite aproximativ 229 de miliarde de dolari în fiecare an, aproximativ 1,4% din PIB-ul ţării, arată un raport publicat miercuri. State în care o mare parte a locuitorilor deţin arme, precum Alaska şi Arkansas, înregistrează cele mai mari rate ale sinuciderilor cu arme de foc. Casa Albă a propus Congresului să ia în calcul adoptarea unor eventuale măsuri pentru extinderea controalelor în teren asupra vânzărilor de arme. De la începutul anului până la 18 septembrie, în SUA au avut loc 40.331 de incidente legate de violenţa armată, numărul persoanelor decedate fiind de 10.681.

SUA: cel mai scăzut nivel al avorturilor, din 1973

Numărul avorturilor în SUA a ajuns, în 2017, la cel mai scăzut nivel – 862.000 – înregistrat din 1973, de când a fost legalizată procedura. Raportul afirmă că un factor care a dus la aceste cifre este probabil accesul mai facil la mijloacele de contracepţie. În SUA, contraceptivele sunt incluse din 2011 în pachetul de bază al asigurărilor de sănătate.

Franţa oferă pastile cu iod pentru 2 milioane de persoane

Franţa va distribui pastile cu iod către 2,2 milioane de cetăţeni care locuiesc pe o rază de 20 km faţă de o centrală nucleară, pentru a-i ajuta să se protejeze de radiaţii în cazul unui accident. Anterior, Franţa distribuise astfel de pastile persoanelor care locuiau la 10 km faţă de o centrală nucleară. În timpul accidentelor nucleare, iodul radioactiv este eliberat în atmosferă, iar dacă este absorbit de glanda tiroidă poate provoca ulterior cancer. Autorităţile franceze au informat că, în cazul unui accident nuclear, oamenii trebuie să se adăpostească în cea mai apropiată clădire.