Esenţiale azi, 20 martie

73

Rusia, interesată de gazele din Marea Neagră

Analiştii militari consideră că România este luată în vizor de Rusia din cauza gazelor descoperite în Marea Neagră şi că autorităţile au o lipsă de reacţie cel puţin suspectă. „România este în acest moment una dintre ţintele Rusiei, a afirmat Costin Georgescu, fost director SRI, deplângând faptul că programele de dotare a armatei „sunt ţinute pe loc de parcă le-am face jocul ruşilor“. Și expertul militar Aurel Cazacu a declarat că „există grupuri de interese care dau impresia că lucrează împotriva intereselor Românieiși că programele de dotare sunt blocate. Rusia a amplasat bombardiere cu muniţie nucleară în Crimeea și 13 noi nave militare în Marea Neagră, unele dintre ele dotate cu rachete de croazieră.

Jumătate dintre consumatorii români au 3 sau mai multe dispozitive pentru internet

Peste jumătate dintre consumatorii digitali români folosesc 3 sau mai multe device-uri pentru a se conecta la internet, arată GlobalWebIndex. Aproape o treime dintre românii chestionaţi au folosit telefonul mobil pentru a scana un cod QR și au cumpărat un produs sau un serviciu cu ajutorul mobilului. Jumătate dintre consumatorii români sunt interesaţi de gaming, 54% folosesc aplicaţii precializate, iar 17% dintre români au o consolă de jocuri video. O cincime dintre românii conectaţi la internet declară că au vizionat o competiţie de e-sport online.

Parcul auto al României a depășit 8 milioane de vehicule

Parcul auto al României a urcat anul trecut la peste 8 milioane de vehicule în circulaţie, cu 7,3% mai multe decât cele existente în 2017. Dintre acestea, 6,45 de milioane sunt autoturisme. Cele mai multe autoturisme au peste 9 ani vechime (4,28 de milioane), în timp ce 1,22 de milioane au o vechime între 9 și 12 ani. Mai puţin de 1 milion de autoturisme au o vechime sub 8 ani, iar peste 3 milioane de autoturisme au o vechime mai mare de 16 ani.

Istanbulul şi Bucureştiul, printre cele mai ieftine oraşe din Europa

Istanbulul (locul 120) şi Bucureştiul (locul 118) sunt în 2019 în topul celor mai ieftine oraşe europene în care să trăieşti. Pe plan global, trei metropole – Singapore, Parisul şi Hongul Kong – împart titlul de cel mai scump oraş din lume. Ele sunt urmate de Zürich, Geneva, Osaka, Seul, Copenhaga, New York, Tel Aviv şi Los Angeles. Cele mai ieftine oraşe din lume sunt Caracasul (Venezuela) şi Damascul (Siria).

Londra încheie un acord post-Brexit cu Islanda şi cu Norvegia

Regatul Unit a încheiat un aranjament pentru a continua să facă comerţ cu Islanda şi cu Norvegia în cazul unei ieşiri fără acord din Uniunea Europeană. Acordul urmează să fie semnat în mod oficial săptămâna viitoare. Continuarea schimburilor comerciale cu Elveţia şi cu Liechtensteinul este garantată după semnarea altui acord, luna trecută.

Germania şi Belgia propun un nou instrument de verificare a statului de drept

Iniţiativa germano-belgiană ar urma să creeze un mecanism de verificare colegială pentru schimbul de opinii privind implementarea statului de drept, monitorizată şi garantată în ţările membre ale Uniunii. Mecanismul se va baza pe organisme specializate existente, cum ar fi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene sau Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. Documentul propus nu prevede adoptarea unor sancţiuni împotriva ţărilor participante în virtutea acestui mecanism.

Papa Francisc a respins demisia cardinalului Barbarin

Papa Francisc a respins demisia cardinalului Philippe Barbarin, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că nu a denunţat public abuzurile sexuale comise de un preot. Pontiful a invocat prezumţia de nevinovăţie, întrucât procesul se află în faza de apel. Cardinalul va rămâne arhiepiscop de Lyon, dar „se va retrage pentru o perioadă din activitate. Prelatul a fost condamnat pe 7 martie la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru nedenunţarea agresiunilor de pedofilie ale unui preot, comise între anii 1980 şi 1990, despre existenţa cărora arhiepiscopul a fost informat în 2014.

Trump: Luăm în calcul admiterea Braziliei în NATO

Președintele american a declarat marţi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său din Brazilia, Jair Bolsonaro, că ia în calcul includerea statului sud-american în NATO sau o altă formulă de alianţă. Bolsonaro efectuează primul său turneu în SUA. Luni, el a făcut o vizită neobișnuită la sediul central al CIA, vizită care nu figura pe agenda oficială și care reprezintă o mișcare complet inedită pentru un șef de stat străin.

Neozeelandezii își predau armele de foc

În semn de omagiu pentru victimele atacurilor din Christchurch, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a deschis ședinţa Parlamentului cu urarea de bun venit în limba arabă. Ea a anunţat că rudele celor uciși vor primi imediat vize pentru a veni la înmormântări, funeraliile vor fi plătite de guvern, la fel și costul repatrierii corpurilor, dacă familiile vor ca înmormântările să fie în ţara de origine. Prim-ministrul s-a mai angajat ca în 10 zile să intre în vigoare noi legi de reglementare a regimului armelor. Mulţi cetăţeni au predat deja la poliţie armele de foc pe care le deţin legal. Şefa guvernului a promis că nu va pronunţa niciodată numele atacatorului.

Preşedintele Kazahstanului demisionează după 30 de ani la putere

Nursultan Nazarbayev, preşedintele Kazahstanului, în vârstă de 78 de ani, a declarat marţi că îşi dă demisia după 3 decenii în care s-a aflat la putere. El a condus fosta republică sovietică din 1989, iniţial ca lider comunist şi apoi ca preşedinte. Nazarbayev, cel care a atras zeci de miliarde de dolari de la companiile străine de energie, va continua în funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate precum şi în cea de lider al partidului Nur Otan, gruparea dominantă din parlament.

Datoria Japoniei a depășit 250% din PIB

Datoria publică a Japoniei s-a extins la 250% din valoarea produsului intern brut al ţării. Guvernul nipon a anunţat că va reforma legea fiscală a ţării pentru a ameliora deficitul, însă analiștii spun că modificările vin cu cel puţin 10-15 ani întârziere, însă particularităţile economiei japoneze fac din aceasta un exemplu de ţară în care deficitul economic nu a echivalat cu o criză.

Comerţul cu mărfuri contrafăcute, în creștere

Comerţul cu mărfuri contrafăcute a ajuns să reprezinte 3,3% din volumul global și este în creștere. Electronicele, cu 138 de miliarde de dolari/an, bijuteriile, cu aproape 50 de miliarde de dolari, și hainele, cu 38,4 miliarde, sunt principalele categorii. Folosirea multor categorii de produse contrafăcute, precum medicamentele, jucăriile, alimentele, cosmeticele, electrocasnicele sau piesele de mașini, comportă riscuri de sănătate sau securitate. Majoritatea produselor contrafăcute provin din China, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Singapore, Thailanda și India.

San Francisco vrea să interzică ţigările electronice

Autorităţile din San Francisco încearcă să interzică folosirea ţigărilor electronice, despre care criticii spun că vizează în mod agresiv copiii. Un oficial a propus ieri impunerea unei interdicţii privind vânzarea acestora până când guvernul federal va reglementa produsele. „Milioane de copii sunt deja dependenţi de ţigări electronice și alte milioane vor urma dacă nu acţionăm acum”, a spus procurorul general al orașului, Dennis Herrera. San Francisco, Chicago și New Yorkul au cerut evaluarea efectului ţigărilor electronice asupra sănătăţii publice.

Tuberculoza, încă puternică în Asia Centrală şi în Europa

Tuberculoza rămâne o provocare majoră în Asia Centrală şi în Europa, în pofida unei scăderi a numărului de cazuri înregistrate. În 2017, Rusia a înregistrat 86.000 de cazuri de tuberculoză, urmată de Ucraina, cu 37.000 de cazuri; de Uzbekistan, cu 23.000, şi de România şi Turcia, cu 14.000 de cazuri fiecare. Cele 28 de state ale Uniunii Europene și Norvegia, Islanda şi Liechtensteinul au înregistrat împreună aproximativ 55.000 de cazuri. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, combaterea formelor rezistente la tratament este cheia eradicării bolii. Diagnosticul precoce şi tratamentul sunt esenţiale pentru prevenirea transmiterii tuberculozei.

Curtea Supremă a SUA: refuzul de a oferi servicii cuplurilor homosexuale reprezintă discriminare

Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite a declinat un caz în care o femeie din Hawaii a refuzat să ofere cazare, în pensiunea sa, unui cuplu de lesbiene. Refuzul înseamnă că decizia unui tribunal de a o acuza de discriminare pe Phyllis Young, proprietara Aloha Bed & Breakfast, din Honolulu, rămâne în vigoare. Acuzată de discriminare de către cele două femei, Young s-a apărat spunând că, dacă ar fi acceptat să le cazeze, ar fi fost împotriva convingerilor sale religioase, protejate de Primul Amendament din Constituţie.