Esenţiale azi, 21 martie

77

Zero bacterii în secţia pentru tratarea arșilor din Brașov

În secţia de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, analizele de laborator indică zero germeni „în toate facilităţile destinate tratamentului pacienţilor arși grav din sectorul dedicat”, a anunţat miercuri medicul Dan Grigorescu, șeful secţiei. „E doar începutul drumului prin care dorim recuperarea încrederii pierdute în spitalul public de stat românesc”, adaugă medicul.

Companiile din România, atacate cibernetic

Peste o treime (37%) dintre organizaţiile din România au trecut prin cel puţin un atac cibernetic în ultimii doi ani. La nivel european, 54% dintre companiile chestionate au recunoscut că s-au confruntat cu cel puţin un atac cibernetic în ultimele 24 de luni, fapt care le-a creat probleme în activitate, precum: întreruperi ale activităţii (31% dintre cazuri), probleme de integritate a datelor (18%) şi pierderi de date (15%).

Papa recunoaște martiriul a 7 episcopi români

Papa Francisc a autorizat recunoaşterea martiriului a 7 episcopi români greco-catolici – Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu – ucişi din ură faţă de credinţa lor între 1950 şi 1970. Aceştia ar putea fi beatificaţi pe 2 iunie, la Blaj, cu prilejul vizitei papei în România.

Comisia Europeană amendează Google

Comisia Europeană amendează Google cu 1,49 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari) pentru că a încălcat reglementările privind concurenţa în Uniunea Europeană prin practicile sale în domeniul reclamelor. Google ar fi abuzat de poziţia sa pe piaţă impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile terţilor.

Marea Britanie cere amânarea Brexitului

Premierul britanic a cerut Uniunii Europene amânarea Brexitului până în 30 iunie. Comisia Europeană pledează însă fie pentru o amânare până în 23 mai, înaintea alegerilor europene, fie până la finalul lui 2019. Statele UE care urmau să beneficieze de locuri suplimentare după Brexit vor trebui să fie anunţate până în aprilie dacă va fi necesar să renunţe la aceste mandate, pentru că Marea Britanie rămâne momentan în Uniune.

Tensiuni diplomatice între Germania şi Statele Unite

Vicepreşedintele Bundestagului, Wolfgang Kubicki, l-a acuzat pe diplomatul american Richard Grenell că se comportă ca un înalt comisar al unei forţe de ocupaţie şi că se implică în politica internă a Germaniei. Grenell a criticat faptul că Germania refuză să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor NATO, și a fost unul dintre cei mai vocali oponenţi ai gazoductului Nord Stream 2, dintre Germania şi Rusia.

Partidul lui Viktor Orban, suspendat din PPE

Președintele popularilor europeni, Joseph Daul, a anunţat miercuri seară suspendarea pe termen nelimitat a partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, din Partidul Popular European. Acest lucru presupune că Fidesz nu poate participa la reuniunile partidului, nu are drept de vot și nu are drept de a propune candidaţi pentru posturi. Uniunea Europeană a acuzat guvernul Ungariei că deformează adevărul privind imigraţia în blocul european.

Liderul sârbilor din Bosnia, condamnat pe viaţă

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, acuzat de genocid în timpul războiului intercomunitar (1992-1995), a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă. Justiţia internaţională i-a respins recursul, înăsprind condamnarea iniţială, de 40 de ani de închisoare.

Active de 1.000 de miliarde de lire sterline, mutate din Londra în UE

Peste 20 de companii mută active în valoare de 1.000 de miliarde de lire sterline, împreună cu 7.000 de locuri de muncă, din Londra în locaţii din Uniunea Europeană, înaintea Brexitului. Bănci, administratori de active şi companii de asigurări din Londra îşi deschid sau îşi extind huburi în UE pentru a evita ruptura creată de plecarea Marii Britanie din UE.

Rușii, nemulţumiţi că nu sunt invitaţi la comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial

Rusia şi-a exprimat miercuri nemulţumirea faţă de decizia Poloniei de a nu-l invita pe preşedintele Vladimir Putin la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. La eveniment vor participa numai reprezentanţi ai statelor UE, NATO şi ai câtorva foste republici sovietice. Moscova a acuzat autorităţile poloneze că ignoră „logica istorică”, însă Polonia a replicat că factorul decisiv în selectarea invitaţilor „nu este istoric, ci contemporan”.

Un şofer a deturnat şi incendiat un autobuz cu 51 de elevi

Un autobuz în care se aflau 51 de elevi a fost deturnat de şofer şi apoi incendiat pe o autostradă de lângă Milano. Poliţia a reuşit să salveze copiii înainte ca flăcările să cuprindă autobuzul. Procurorul-şef din Milano a declarat că a fost un „miracol” că au supravieţuit, mai ales că unii dintre copii fuseseră legaţi. Şoferul este un cetăţean italian de 47 de ani originar din Senegal. Bărbatul ar fi fost furios pe politica italiană privind migranţii și ar fi vrut să-i răzbune pe migranţii ce mor în drumul spre Europa.

Americanii lansează primul medicament pentru depresia noilor mame

Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente a aprobat marţi punerea pe piaţă a primului medicament destinat special depresiei post-partum, o boală care afectează 1 din 9 mame din Statele Unite. Avantajul brexanolonei este acela că acţionează foarte rapid, în două zile, în timp ce antidepresivele tradiţionale au efect după săptămâni sau chiar luni. Medicamentul trebuie administrat intravenos într-un centru medical, sub supraveghere medicală, din cauza riscului de leşin observat în unele cazuri în timpul studiilor clinice.

Forţele coaliţiei internaţionale au ucis 3.000 de civili în Siria

Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului a publicat un raport privind pierderile înregistrate în rândul civililor din cauza intervenţiei coaliţiei conduse de SUA, începând din septembrie 2014, şi care a generat izbucnirea unui război civil în Siria, motivându-se lupta împotriva ISIS. Din septembrie 2014 şi-au pierdut viaţa 3.035 de civili, dintre care 924 de copii și 656 de femei. În urma atacurilor comise în timpul administraţiei Obama şi-au pierdut viaţa 976 de civili, dintre care 194 de copii și 294 de femei, iar în timpul administraţiei Trump au murit 2.059 de civili, dintre care 730 de copii și 362 de femei.

Băuturile fierbinţi duc la cancer esofogian

Cei care consumă regulat băuturi fierbinţi își dublează riscul de a face cancer esofagian. În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat în privinţa riscului de cancer asociat cu băuturi ingurgitate când au temperatura peste 65 de grade Celsius. Acum, un studiu realizat pe 50.000 de persoane de către Societatea Americană pentru Cancer a ajuns la concluzia că a bea 700 de mililitri de ceai la temperaturi de peste 60 de grade crește cu 90% riscul de a face cancer esofagian.