Esenţiale azi, 21 decembrie

110

Orange România, amendată cu peste 10 milioane de lei

Orange România, liderul pieţei de telecomunicaţii mobile, a fost amendată de către Consiliul Concurenţei cu 1% din cifra de afaceri pentru abuz de poziţie pe piaţa de plăţi și reclame prin SMS. O amendă asemănătoare a mai primit Orange, dar și Vodafone în februarie 2011, de 147,9 milioane de lei și, respectiv, de 268,33 milioane de lei.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condamnată de Putin

Joi, președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat dezacordul faţă de crearea unei Biserici Ortodoxe independente de tutela rusească, denunţând o încălcare flagrantă a libertăţilor religioase. Putin a mai menţionat că obiectivul Patriarhiei de la Constantinopol, care a autorizat crearea acestei Biserici independente, a fost să „aservească” Ucraina, decizie care ar putea duce la o redistribuire „sângeroasă” a bunurilor ecleziastice din ţară.

Ungaria: A fost promulgată „legea sclaviei”

Controversatul amendament la legea muncii, care modifică regimul orelor lucrate în plus și care a generat în ultima lună ample manifestaţii, a fost promulgat joi de către președintele Janos Ader. Președintele a declarat că noile prevederi, care cresc la 400 numărul orelor suplimentare ce pot fi lucrate de un angajat pe an şi oferă posibilitatea a trei ani termen de plată al acestora, „nu diminuează” drepturile angajaţilor. Potrivit noii legi, creșterea numărului de ore suplimentare trebuie să aibă acordul prealabil scris al angajatului, iar angajatorul nu trebuie să îi sancţioneze pe cei care nu doresc să stea după program.

Reacţii vehemente ale „vestelor galbene” și ale separatiștilor catalani

Mișcarea „vestele galbene” și separatiștii catalani au ameninţat că vor să blocheze de vineri mai multe axe rutiere între Franţa și Spania, alături de principala autostradă care leagă cele două părţi ale frontierei. În Spania, mișcarea a ameninţat că va bloca mai multe artere rutiere din jurul și din interiorul Barcelonei. Vineri, la Barcelona, va avea loc o şedinţă de guvern în care oficialii vor discuta referitor la acest aspect.

Trump retrage o parte importantă din trupele din Afganistan

La o zi după anunţul intenţiei de retragere a trupelor americane din Siria, un oficial american a declarat că președintele Donald Trump intenţionează să retragă un număr important de trupe și din Afganistan. Este vorba despre aproximativ 7.000 din cei 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan. În ceea ce privește retragerea trupelor din Siria, anunţul președintelui l-a determinat pe secretarul apărării, Jim Mattis, să-şi prezinte demisia. Experţii sunt de părere că cele două decizii luate de Donald Trump legate de Siria şi de Afganistan ar putea avea consecinţe geopolitice majore în regiunile în cauză.