Esenţiale azi, 27 decembrie

80

Joi se deschide Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation, ediţia a doua, urmează să se deschidă joi, de la ora 10.00, pe site-ul oficial al Direcţiei Politici Antreprenoriale a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, aippimm.ro. Sesiunea de înscriere a firmelor durează 30 de zile lucrătoare, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului. Guvernul spune că, prin această ediţie, va acorda unui număr de maximum 10.000 de firme mici și mijlocii fonduri nerambursabile de la stat în valoare de 200.000 de lei, pentru diverse investiţii.

Urarea de Crăciun a papei Francisc

De la balconul principal al Bazilicii „Sf. Petru”, de la Vatican, papa Francisc a transmis pe 25 decembrie urările sale de Crăciun „cetăţii și lumii” (binecuvântarea Urbi et orbi). În cadrul acesteia, papa i-a îndemnat pe credincioși să cultive „fraternitatea între persoane cu idei diferite, dar capabile să se respecte şi să-l asculte pe celălalt”. Suveranul Pontif a făcut din atitudinea faţă de imigranţi punctul focal al acestui îndemn, declarând că, „prin întruparea sa, Fiul lui Dumnezeu ne arată că salvarea trece prin iubire, primire, respectul săracei noastre umanităţi, pe care o împărtăşim cu toţii într-o mare varietate de etnii, limbi, culturi, dar cu toţii în calitate de fraţi în umanitate!”.

Hotnews: Bilanţul autostrăzilor la final de an

România a văzut anul acesta mai puţin de 60 de kilometri de autostradă daţi în funcţiune. Dintre aceștia, circa o treime erau deja gata din anul 2017. Ultimele inaugurări au avut loc chiar în ultima lună a anului și, odată cu acestea, România a depășit oficial 800 de kilometri de autostradă funcţionali. În condiţiile în care bugetul alocat modernizării infrastructurii nu a fost încă făcut public, analiștii Hotnews se așteaptă ca, în 2019, să intre în funcţiune cel mult încă 120 de kilometri de autostradă.

Franţa renunţă la investigarea evenimentului care a declanșat genocidul din Rwanda

Judecătorii francezi au renunţat la o anchetă îndelungată privind uciderea fostului președinte al Rwandei Juvenal Habyarimana, asasinare care a declanșat violenţa și genocidul în întreaga ţară în 1994. Aproximativ 800.000 de persoane au murit în cele 100 de zile de vărsare de sânge care au urmat asasinatului.

Sudan: Bilanţul protestelor împotriva lui Al-Bashir se ridică la 37 de morţi

Numărul victimelor dintr-o săptămână de demonstraţii împotriva creșterii inflaţiei și a deficitului de alimente în Sudan a crescut la peste 37, au declarat doctorii sudanezi, după ce protestele împotriva guvernării de aproape 30 de ani a președintelui Umar al-Bashir au provocat haos în ţară.

Putin: arma nucleară „invulnerabilă” este gata de utilizare

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că a testat cu succes o nouă armă nucleară supersonică. Vorbind la o întâlnire de sfârșit de an cu guvernul, Putin a spus că arma, numită „Avangard”, a fost lansată din regiunea Orenburg în Rusia Europeană, lovind ţinta din orașul estic Kamchatka, aflat la aproape 4.000 de mile depărtare.

Donald Trump: dăm Israelului 4,5 miliarde de dolari anual

Vorbind cu reporterii pe drumul de întoarcere de la vizitarea soldaţilor americani cantonaţi în Irak, președintele Donald Trump a spus că retragerea armatei americane din Siria nu ar trebui să destabilizeze securitatea Israelului: „Dăm Israelului 4,5 miliarde de dolari în fiecare an pentru securitate”, așa că „Israelul va fi foarte bine”. „Eu am fost cel dispus să facă asta. Așa stau lucrurile; vom avea mare grijă de Israel. Israelul va fi bine”, a mai spus președintele.

Der Spiegel, radiografie dură a României înainte de preluarea președinţiei UE

„România se află în mijlocul unei crize de stat și Bucureștiul preia începând cu ianuarie președinţia rotativă a UE, în timp ce mai mulţi politicieni condamnaţi pentru corupţie plănuiesc să-și legifereze propria graţiere”, scrie Der Spiegel într-o radiografie extrem de dură a ţării noastre. Publicaţia germană îl descrie pe Liviu Dragnea drept „stăpânul din umbră al României”, care „întoarce statul de drept cu 30 de ani înapoi, la momentul căderii lui Nicolae Ceaușescu”, în timp ce președintele Klaus Iohannis e descris, prin ochii diplomaţilor străini de la București, ca „un rege fără ţară”, căruia îi lipsesc „susţinerea clasei politice și curajul să blocheze guvernul”.

Google șterge graniţele Kurdistanului de pe hartă, la cererea Turciei

Google a eliminat o hartă care cuprindea graniţa Marelui Kurdistan, supunându-se la doleanţele guvernului turc, care a solicitat, prin Ministerul Transportului și Infrastructurii, ștergerea acelei hărţi din baza de date publică a companiei Google. Prim-ministrul Yavaz Agiralioglu a susţinut că harta nu respectă graniţele Turciei, cu toate că graniţele moderne sunt suprapuse celor recunoscute internaţional și delimitate printr-o linie roșie.