Esenţiale azi, 22 februarie

76

China, acuzată că a colectat mostre ADN în campania anti-uiguri, cu ajutorul unei firme americane

Autorităţile din China au recurs la ajutorul unei companii din Statele Unite pentru a construi un sistem de supraveghere axat pe profilul ADN, vizând membri ai comunităţii uigure. Specialiştii poliţiei chineze implicaţi în acest program au recurs la tehnologia firmei de profil Thermo Fisher. Compania a anunţat că nu va mai vinde echipamente în provincia chineză Xinjiang și că verifică împreună cu autorităţile americane cum este folosită tehnologia furnizată Chinei.

„China vrea să îi facă pe membrii comunităţii uigure, un grup majoritar musulman, să fie mai supuşi Partidului Comunist. Aproape un milion de oameni au fost deţinuţi în China, în ceea ce autorităţile numesc «tabere de reeducare», situaţie condamnată de organizaţiile pentru drepturile omului şi de administraţia Trump, care a ameninţat cu sancţiuni. Colectarea mostrelor genetice constituie un element central în această campanie a Chinei, afirmă organizaţii pentru drepturile omului şi activişti uiguri. Ei spun că o bază de date ADN ar putea fi utilizată pentru depistarea tuturor uigurilor care nu se conformează acestei campanii”, scrie The New York Times.

Două partide din Italia propun naţionalizarea capitalului Băncii Centrale

Mişcarea Cinci Stele, parte a coaliţiei de guvernare de la Roma, şi formaţiunea Fraţii Italiei, au depus un proiect de lege care prevede readucerea în proprietatea statului a Băncii Centrale (BankItalia). Banca centrală a Italiei are acţionariat privat, dar, potrivit unei decizii a Curţii de Casaţie din 2006, „nu este societate pe acţiuni de drept privat, ci instituţie de drept public”.

Președintele Iohannis i-a numit pe Daniel Suciu și pe Răzvan Cuc în funcţiile de miniștri

Președintele Klaus Iohannis i-a numit, joi, pe Daniel Suciu și pe Răzvan Cuc în funcţiile de miniștri ai dezvoltării regionale și transporturilor, la o zi de la nominalizarea acestora de către PSD.

Comitetul Executiv al PSD a votat, marţi, după patru ore de discuţii, nominalizarea lui Daniel Suciu ca vicepremier şi ministru al dezvoltării şi a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor.

Maduro vrea să închidă punctele de frontieră ale Venezuelei cu Brazilia şi Columbia

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi seară un plan de închidere a punctelor vamale cu Brazilia şi Columbia, pentru a nu permite intrarea transporturilor umanitare, pe care le consideră o încercare de pregătire a unei intervenţii militare americane. Statele Unite au trimis sâmbătă avioane cu produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, dar administraţia Maduro susţine că Washingtonul foloseşte pretextul asistenţei străine pentru o intervenţie militară.

Uniunea Europeană și-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul izbucnirii unor confruntări militare în Venezuela, pe fondul informaţiilor privind mobilizarea trupelor americane în apropierea frontierei acestei ţări. „Noi am exclus în mod categoric orice susţinere a Uniunii Europene şi orice acceptare a posibilităţii degenerării crizei din Venezuela în conflict militar”, a declarat Federica Mogherini, înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe şi politici de securitate.

Liderii alianţei electorale ACUM, din Republica Moldova, susţin că au fost otrăviţi cu mercur

Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii alianţei electorale ACUM, din Republica Moldova, au declarat joi că, în urma unor investigaţii medicale, au descoperit că au niveluri sporite de metale grele în sânge, susţinând că „există suspiciuni rezonabile” că ar fi fost otrăviţi cu mercur.

„Vă spun cu toată certitudinea că suntem ţinta unor atacuri mişeleşti din partea acestei guvernări, care ne doreşte morţi”, au declarat liderii ACUM. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat pro-occidental a negat acuzaţiile, afirmând că „acuzaţii ciudate au fost aduse în ultimele zile şi devin din ce în ce mai fantastice”. Duminică, 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Serviciul de Securitate din Ucraina acuză Rusia de ingerinţe în procesul electoral

Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a acuzat Rusia că a încercat să influenţeze procesul electoral din Ucraina, prin crearea unor structuri ilegale care să asigure victoria unui candidat. Un grup de cetăţeni ruşi şi ucraineni au creat o reţea de persoane pregătite să voteze pentru un anumit candidat şi să influenţeze opinia publică, a anunţat joi Viktor Kononenko, directorul adjunct al SBU. Administraţia de la Moscova a negat orice implicare în alegerile din Ucraina.

Alegerile prezidenţiale din Ucraina urmează să aibă loc în luna martie. Dintre cei 44 de candidaţi, favoriţii sunt, conform celui mai recent sondaj, actorul de comedie Volodimir Zelenski, actualul preşedinte, Petro Poroşenko, şi Iulia Timoşenko, liderul opoziţiei.

Magistraţii vor protesta împotriva ordonanţei pe legile justiţiei

Magistraţii vor protesta vineri, pe treptele Palatului de Justiţie din București, faţă de modificările făcute prin OUG 7/2019 la legile justiţiei, fără consultarea CSM și a corpului de magistraţi. „Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenţei și al loialităţii, atât faţă de celelalte instituţii, cât mai ales faţă de cetăţeni”, scrie procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan.

Partidul Uniunea Salvaţi România și-a anunţat suportul pentru iniţiativă. „În faţa determinării și a disperării cu care PSD-ALDE luptă pentru a subordona justiţia și a face din statul de drept statul lor paralel, trebuie să dăm dovadă de determinare și de unitate. Duminică vom fi în stradă alături de cetăţeni și de susţinătorii noștri”, a scris pe Facebook Dan Barna, liderul USR.

Samsung a lansat primul telefon pliabil

Samsung a lansat o nouă gamă de telefoane inteligente. Printre ele, primul dispozitiv pentru reţeaua 5G, dar și primul telefon pliabil, ce se poate transforma în tabletă, la pachet cu alte opţiuni pentru utilizatorii săi. Noua tehnologie propusă de Samsung are potenţialul de a fi cu adevărat revoluţionară, e de părere jurnalistul de profil Octavian Palade.

Concedieri colective în Arad

Mai multe companii care au puncte de lucru în judeţul Arad au anunţat autorităţile locale cu privire la închiderea activităţilor sau relocarea acestora, astfel că angajaţii vor fi trimişi în şomaj, fiind vorba de peste 550 de persoane. Două dintre companiile care şi-au anunţat închiderea activităţilor sunt cu profil textil. Cea mai mare dintre ele, o fabrică de lenjerie de corp din Zona Industrială Curtici-Arad, a anunţat închiderea punctului de lucru şi concedierea a 254 de angajaţi, încă de luna trecută. Totodată, o fabrică de articole de îmbrăcăminte a anunţat concedierea a 59 de persoane din luna martie, iar o companie din domeniul comerţului a trimis în şomaj 17 angajaţi. De asemenea, alte câteva companii au anunţat concedieri colective la punctele de lucru din judeţul Arad, la acestea fiind afectate 246 de persoane din domeniile transport, fabricarea mobilei, servicii de alimentaţie, comerţ cu maşini şi echipamente sau activităţi de intermediere monetară.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad spune că persoanele concediate îşi vor găsi alte locuri de muncă, pentru că în judeţ există disponibile peste 2.000.

Premieră în România: primul curs universitar dedicat Revoluţiei de la Timişoara

Universitatea de Vest lansează primul curs dedicat Revoluţiei de la Timişoara, din 1989. Este vorba de o premieră în mediul academic din România, mai ales că acest curs va fi deschis şi studenţilor interesaţi de la alte facultăţi, dar şi publicului auditoriu. Cursul va fi predat de profesorul Lucian Vasile Szabo, care a scris numeroase cărţi legate de Revoluţia din decembrie 1989. Universitatea mai are cursuri transversale, care se adresează şi studenţilor de la alte facultăţi, însă acesta va fi primul care se adresează şi studenţilor de la alte universităţi.