Esenţiale azi, 21 februarie

80

În fiecare oră, dispar 3 hectare de pădure din România

România pierde 3 hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori înregistrate în 2015 ajungând la aproape 100 de raportări pe zi, potrivit celui mai recent raport Greenpeace, publicat anul acesta. Concret, numărul cazurilor de tăieri ilegale s-a triplat faţă de valoarea înregistrată în 2009-2011, când media era de 30 de cazuri pe zi şi a crescut cu 34 de cazuri/zi. În 2015 s-a înregistrat un total de 34.870 de cazuri.

În prezent, pădurile în România acoperă 6,90 de milioane de hectare. Potrivit Greenpeace România, în intervalul 2000-2011, aproximativ 280.108 hectare au fost despădurite sau degradate.

România, atacată cibernetic din Rusia

Hackerii ruşi au atacat instituţii din România, anunţă Microsoft, care vine şi cu un avertisment legat de alegerile europarlamentare din luna mai. Americanii susţin că vor exista tentative de influenţare a alegătorilor, tot din partea hackerilor ruşi. Aceste atacuri nu se limitează la companii în sine, ci de foarte multe ori se extind la organizaţii civice, ONG-uri şi instituţii de stat, ce au legătură cu democraţia, integritatea electorală şi care sunt adesea în contact cu oficiali guvernamentali.

Atacurile asupra organizaţiilor au vizat 104 conturi de angajaţi din posturi sensibile din România, Belgia, Franţa, Germania, Polonia și Serbia. Specialiștii în securitate cibernetică spun că hackerii fac parte din grupul Strontium, un grup care a apărut iniţial sub anonimat în anul 2007 și stă la baza atacurilor cibernetice care au avut loc în Statele Unite și în Europa.

Ministerul Agriculturii va înfiinţa magazine de stat care să concureze cu hipermarketurile

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a adus din nou în atenţie problema magazinelor de stat, în care s-ar vinde produse exclusiv româneşti. Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, înfiinţată în ianuarie de Ministerul Agriculturii, va fi în măsură să scoată din piaţă intermediarii de produse agricole, care falsifică preţurile, a declarat el.

Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea îşi propune să crească consumul de produse fabricate în România şi să creeze o reţea naţională de magazine care să concureze cu hipermarketurile şi supermarketurile străine, pe o piaţă estimată la 20 de miliarde de euro anual. Ministerul spune că rolul entităţii este de a valorifica produsele agroalimentare, precum şi de a crea unele strategii de dezvoltare şi susţinere a domeniului agroalimentar.

Mii de tone de carne de porc din ţări cu pestă porcină africană, în România

Două tone de produse din carne care provin din Ungaria, dintr-o zonă cu restricţii din cauza pestei porcine, au fost confiscate zilele trecute dintr-un depozit din Timişoara. Produse aduse din depozitul de la Timişoara au fost găsite şi într-un magazin din București. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului (APC) solicită demisia președintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În timp ce în România se comercializează carne de porc din Ungaria din zonele cu focare de pestă porcină, crescătorii autohtoni au ucis sute de mii de porci sănătoși pentru a preveni extinderea pestei porcine africane. În fiecare punct de intrare în vamă există un angajat al ANSVSA, care ar trebui să monitorizeze cu foarte mare atenţie carnea de porc care provine din ţări care se confruntă cu pesta porcină africană, în cazul de faţă Polonia și Ungaria”, a declarat Costel Stanciu, președintele APC. Acesta mai spune că, potrivit directivelor europene, atunci când există focare de pestă porcină într-o anumită ţară membră a UE, acea ţară nu poate exporta carne de porc în alte ţări ale UE.

Peste 1.000 de foști membri ISIS s-au întors în Tunisia

Peste 1.000 de suspecţi de acte de terorism s-au întors din diverse zone de conflict în Tunisia. Mokhtar Ben Nasr, liderul comisiei naţionale antiterorism, susţine că acest număr corespunde cu numărul suspecţilor jihadiști care s-au întors după 2011. Veștile au venit chiar în perioada în care Marea Britanie, Franţa și alte state europene dezbat viitorul cetăţenilor care au fost prinși în afara ţării de origine și acuzaţi că ar fi membri ISIS.

Mii de femei și de bărbaţi au părăsit Europa pentru a se alătura califatului ISI atunci când acesta și-a declarat oficial existenţa, în 2014. La vremea respectivă, califatul islamic se întindea în două ţări, pe mii de kilometri, însă teritoriul ISIS a fost redus în ultimele luni la un mic buzunar în estul Siriei. Majoritatea membrilor au fost uciși sau capturaţi de Forţele Siriene Democrate, conduse de kurzi.

Franţa: Proiect de lege împotriva incitării la ură pe internet

Un proiect de lege împotriva incitării la ură pe internet va fi prezentat în luna mai, a afirmat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron. „Acest text va conţine dispoziţii clare impunând retragerea rapidă a oricărei forme de incitare la ură, folosind toate tehnicile de reperare a identităţii în cel mai scurt timp posibil şi, în final, îndemnând platformele la asumarea răspunderii, inclusiv pe plan juridic. Trebuie să ne inspirăm din ceea ce au făcut vecinii noştri germani (…), să aducem sancţiuni judiciare, penale şi materiale, să îndemnăm la responsabilitatea persoanelor şi a platformelor, a declarat Macron.

Președintele a subliniat că statul francez a început să lucreze împreună cu reţeaua socială Facebook şi a denunţat atitudinea Twitter, care are nevoie de câteva zile pentru a elimina mesaje cu incitare la ură şi de săptămâni sau chiar de luni pentru a comunica coordonatele autorilor acestora.

Zona istorică din Dhaka, Bangladesh, distrusă de un incendiu catastrofal. Cel puţin 70 de morţi

Cel puţin 70 de persoane au decedat în urma unui incendiu izbucnit în cursul nopţii de miercuri spre joi în zona istorică a capitalei Bangladeshului, Dhaka. Incendiul a izbucnit în incinta unui depozit de produse chimice, aflat la parterul unei clădiri rezidenţiale, și s-a răspândit cu rapiditate, în condiţiile în care clădirile din această zonă sunt la foarte mică distanţă unele de altele, iar străzile sunt înguste. Aproximativ 200 de persoane caută supravieţuitori sau cadavre. Cel puţin 50 de persoane au fost spitalizate, unele dintre acestea fiind în stare critică.

Astfel de dezastre sunt relativ frecvente în Bangladesh, în special din cauza nerespectării reglementărilor privind siguranţa la incendiu, astfel că sute de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimii câţiva ani. În 2012, în urma unui incendiu la o fabrică de textile au decedat 112 persoane, iar peste 1.100 de oameni au murit în 2013 ca urmare a prăbuşirii clădirii Rana Plaza, cauzată de o serie de încălcări ale legislaţiei din domeniul construcţiilor.

Putin avertizează că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească SUA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie, în cazul în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa.

„Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia. (…) Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armament care ar putea fi utilizat nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor, a ameninţat şeful statului rus.

Petro Poroșenko cere ONU trimiterea forţelor de pace în Ucraina

Președintele Ucrainei susţine că un mandat ONU de menţinere a păcii ar putea fi decisiv în soluţionarea conflictului din estul ţării cu separatiștii ruși. Poroșenko susţine că secretarul general Antonio Guterres ar trebui să numească o misiune specială cu „obiectivul clar de a pune capăt agresiunii Rusiei și de a restaura suveranitatea Ucrainei”.

Acesta a acuzat Rusia că ar conduce „un război nedeclarat” și a spus că a venit timpul ca întreaga comunitate internaţională „să pună Rusia la locul ei”, începând cu luarea dreptului de veto de care se bucură Rusia în Consiliul de Securitate privind chestiuni legate de agresiunea faţă de Ucraina.

Trump avertizează că SUA ar putea impune tarife suplimentare la importurile auto din UE

Președintele american, Donald Trump, a avertizat miercuri că Statele Unite vor impune tarife suplimentare la importurile auto din Europa dacă Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor putea ajunge la o înţelegere.

Marţi, președintele Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Donald Trump a promis că nu va impune taxe suplimentare la importurile de automobile din Europa.