Esenţiale azi, 24 ianuarie

100

Ziua Unirii Principatelor Române

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Palatul Patriarhiei este gazda unui ceremonial religios, urmat de o sesiune de comunicări știinţifice, la care va fi prezent și președintele Klaus Iohannis. Totodată, președintele este așteptat să depună o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Epidemii de gripă

Virusul gripal afectează mai multe ţări din Europa. În România, 34 de persoane au murit infectate cu virusul gripal, iar autorităţile au decis să închidă instituţiile de învăţământ vineri, 25 ianuarie. Ungaria deja a declarat epidemie de gripă, cu mai mult de 1.500 de cazuri la 100.000 de locuitori. În Bulgaria, vârful epidemiei nu a fost atins, dar sunt afectate 14 regiuni ale ţării și peste 1.000 de școli au fost închise.

Elveţia ridică restricţiile de muncă pentru români

Începând cu luna mai 2019, Elveţia, una dintre cele mai bogate state europene, care are un salariu mediu între 5.500 și 6.000 de euro, va ridica toate restricţiile de muncă pentru cetăţenii români. În Elveţia, locuiesc deja aproximativ 30.000 de români.

Ministrul educaţiei scurtează semestrul I

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat unele dintre planurile pe care le are pentru anul școlar 2019-2020. Ministrul consideră că vacanţa de iarnă de trei săptămâni este prea lungă și plănuiește să o scurteze pentru ca examenele din vară să poată fi susţinute mai devreme. „Practic, vom avea un semestru I mai scurt, un semestru II mai lung, dar fără vacanţe intersemestriale”, a declarat ministrul.

Întâlnire între Putin și Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află în vizită de stat la Moscova, unde încearcă să îl convingă pe omologul său rus de viabilitatea planului înfiinţării unei zone de securitate în nordul Siriei, care să se afle sub controlul Turciei și care să împiedice o autonomie kurdă în zonă. Discuţia dintre cei doi lideri vine după ce președintele american, Donald Trump, s-a pronunţat în favoarea acestui scenariu, care s-ar impune după retragerea trupelor americane din Siria.

Leul pică în continuare

Pe 23 ianuarie, leul a înregistrat o nouă scădere bruscă, de 4 bani faţă de euro, într-o singură zi, ajungând la un curs de 4,75, cea mai puternică devalorizare din acest an. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a dat asigurări că Banca Naţională „este implicată în acest moment cu toate armele pentru a găsi și a sprijini găsirea acestui nou nivel de echilibru”. În piaţă se vorbește de un atac speculativ din afara graniţelor. Totodată, Roborul la 3 luni a depășit pragul de 3%, o veste proastă pentru românii cu rate în lei.

Camera Reprezentanţilor interzice retragerea SUA din NATO

După ce presa americană a relatat că președintele american s-a interesat de perspectiva retragerii SUA din NATO, Camera Reprezentanţilor a votat un proiect legislativ prin care introduce măsuri menite să împiedice un astfel de scenariu.

Rusia prezintă sistemul de rachete 9M729

Anul trecut, președintele american și-a anunţat intenţia de a retrage SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pe motiv că Rusia a dezvoltat armament care nu îl respectă. Moscova a negat acuzaţiile, iar acum a făcut o demonstraţie deschisă jurnaliștilor, în care a prezentat racheta 9M729, pe care Trump vrea să o vadă distrusă. Ministrul rus adjunct de externe, prezent la demonstraţie, a afirmat că Tratatul INF trebuie menţinut.

Puci în Venezuela

Președinţia lui Nicolas Maduro este contestată în Venezuela. Președintele Adunării Naţionale din Venezuela, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar al ţării până la organizarea unor alegeri anticipate, el având susţinerea „străzii”, însă nu și pe cea a armatei, care a respins gestul. Statele Unite însă și-au declarat sprijinul pentru Guaido, chiar sub ameninţarea lui Maduro cu întreruperea relaţiilor diplomatice. La rândul ei, Uniunea Europeană a îndemnat să fie ascultată „vocea” poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri „libere”.

Niciun articol afișat