Esenţiale azi, 23 ianuarie

41

România, cea mai mare proporţie de tineri care muncesc, dar sunt expuşi riscurilor de sărăcie din UE

România are cea mai mare proporţie – 28,2% – de tineri care muncesc, dar care sunt expuşi riscurilor de sărăcie din Uniunea Europeană, urmată de Luxemburg (20%), Danemarca (19,1%) Spania (19%) şi Estonia (18,4%), informează Eurostat. Ţările cu cele mai reduse rate sunt Cehia (1,5%), Slovacia (3,8%) şi Finlanda (4,2%). Media Uniunii Europene pentru tinerii în vârstă de 18-24 de ani care lucrează, dar sunt expuşi sărăciei este de 11%, iar în zona euro, de 11,9%. Datele sunt valabile pentru anul 2017.

Se scumpește gigacaloria

ELCEN, compania care produce energia termică în Capitală, scumpește gigacaloria cu 6 procente. Bucureștenii vor plăti mai mult pentru căldură și apă caldă, dacă Primăria Capitalei nu majorează, rapid, subvenţia pentru energia termică.

Capital Economics: România s-a deplasat spre roşu pe harta vulnerabilităţilor

Situaţia României s-a înrăutăţit la capitolul cursului valutar pe harta vulnerabilităţilor economiilor emergente, produsă de analiştii capital Economics în avanpremiera perioadei de „recorduri istorice” de depreciere a leului. Riscul unor mari deprecieri ale monedelor economiilor emergente ale lumii a scăzut, cu câteva excepţii: Argentina, Filipine, România şi Ucraina.
În decembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, acesta a pierdut 12,3 puncte.

Tratatul bilateral de la Aachen: Franţa şi Germania doresc o „armată europeană”

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-au reafirmat marţi voinţa pentru crearea unei „armate europene”, în pofida opoziţiei frontale a preşedintelui american, Donald Trump, faţă de această idee. Noul tratat de cooperare franco-germană, semnat marţi la Aachen (în Germania), care prevede o apropiere dintre cele două ţări în sectorul apărării, se vrea a fi o „contribuţie la crearea unei armate europene”, a afirmat cancelarul german.

Washingtonul confirmă negocierile cu talibanii afgani în vederea încheierii războiului din Afganistan

Talibanii afgani au anunţat luni că s-au întâlnit cu reprezentanţi americani în această ţară de la Golful Persic, unde dispun de un birou politic, pentru o nouă rundă de negocieri vizând să pună capăt războiului din Afganistan. Statele Unite, care s-au abţinut mereu să confirme reuniuni specifice, recunoscând totuşi că discută cu „toate părţile implicate, inclusiv cu talibanii”, nu au făcut până în prezent niciun comentariu.

Marţi, un oficial afgan a declarat că cel puţin 65 de persoane au fost ucise într-un atac comis luni de talibani împotriva unei baze a serviciilor de informaţii militare în centrul Afganistanului. Un prim bilanţ al autorităţilor din provincia Wardak anunţa luni 12 morţi şi 20 de răniţi. Alte mijloace media din Afganistan au raportat că peste 100 de persoane au fost ucise.

SUA: Trump invocă ştirile false ca motiv pentru suspendarea briefingului de presă de la Casa Albă

Briefingul de presă zilnic al purtătorului de cuvânt al administraţiei, transmis în direct la televiziune din celebra sală de presă din Aripa de Vest, este o tradiţie veche de mai multe decenii. La începutul preşedinţiei Trump, aceste briefinguri de presă, ţinute atunci de Sean Spicer, înlocuit ulterior cu Sarah Sanders, nu erau zilnice, dar erau frecvente. De mai multe luni însă, ele au devenit mai degrabă excepţia decât regula. Ultimul datează din 18 decembrie.

Cehia modifică predarea istoriei în şcoli, ca antidot la propaganda rusă

Ministerul Educaţiei din Cehia plănuieşte să acorde o pondere mai mare perioadei contemporane în programele şcolare pentru disciplina istorie. Acest demers survine după o atenţionare a BIS, serviciul intern de securitate şi informaţii, care denunţă existenţa unei viziuni „sovietice“ şi favorabile „panslavismului rus“ în manualele de istorie aflate la dispoziţia elevilor din acest stat, fost membru al Pactului de la Varşovia.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a oprit accesul diplomaţilor UE în Damasc

De când a început conflictul sirian, în 2011, Uniunea Europeană s-a folosit de Beirut, capitala Libanului, drept bază diplomatică după ce majoritatea ambasadelor din Damasc s-au închis ca protest faţă de atacurile brutale ale lui Assad asupra opoziţiei. Însă permisiunea specială de a folosi vizele siriene pentru a avea acces la Damasc a fost anulată la începutul lui ianuarie fără explicaţii din partea guvernului sirian, au informat diplomaţii UE. Astfel, diplomaţii vor trebui să treacă prin procesul lung de a aplica pentru vize la fiecare intrare în ţară.

SUA: Curtea Supremă permite implementarea interdicţiei pentru persoanele transgender în armată

Curtea a permis implementarea restricţiei în timp ce cazul este analizat la tribunalele inferioare, însă nu a fost de acord să analizeze legalitatea noii politici, aşa cum a cerut administraţia. Avocatul guvernului federal, Noel Francisco, a sărit peste paşii normali, în noiembrie, depunând o cerere înainte ca tribunalele regionale să ofere un verdict.

Gripa se răspândește rapid: Spania și Bulgaria au declarat epidemie

Situaţia prezentată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată o răspândire îngrijorătoare a virusului gripal în această perioadă. Medicii atrag atenţia să ne protejăm dacă în jurul nostru sunt bolnavi de gripă. Şi să adoptăm un stil de viaţă sănătos, ca să avem un sistem imunitar care să poată lupta cu virusul.

Ministerul Educaţiei a anunţat că în toate școlile din ţară va fi făcut un triaj epidemiologic, la intrarea în unităţile de învăţământ, ca urmare a creșterii semnificative a cazurilor de îmbolnăvire de gripă. Din cauza bolii, 28 de persoane au murit de la debutul sezonului de gripă, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.