Esenţiale azi, 24 mai

75

Încep alegerile pentru Parlamentul European

Alegătorii din cele 28 de state ale Uniunii Europene sunt chemaţi la urne în perioada 23 – 26 mai pentru a alege cei 751 de europarlamentari. Se estimează un număr de 427 de milioane de alegători, scrutinul european fiind al doilea cel mai mare din lume, după alegerile din India. Votul a început de joi, în Marea Britanie și Olanda. Repartizarea mandatelor în Parlamentul European variază în funcţie de mărimea populaţiei. După ce Regatul Unit va părăsi UE, hemiciclul va mai avea doar 705 deputaţi, o parte din mandatele britanice fiind desfiinţate. România alege la scrutinul din 26 mai 33 de eurodeputaţi, dar până la Brexit va trimite 32 în Parlamentul European.

Mai multe infecţii raportate în spitale

Peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019 de către 69 de spitale din întreaga ţară. Numărul acestor infecţii aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe infecţii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella şi stafilococul auriu meticilinorezistent. „În ultima perioadă, se observă caracterul pozitiv al îmbunătăţirii raportărilor, în condiţiile neaplicării de sancţiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătăţirii culturii organizaţionale privind siguranţa pacientului”, transmite Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Guvernul alocă bani pentru restituirea taxei auto

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi că vor fi transferaţi 700 de milioane de lei către Fondul de Mediu pentru restituirea taxei auto către cetăţeni. „Printr-o hotărâre pe care o adoptăm în cadrul şedinţei de guvern de astăzi, transferăm suma de 700 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziţia Guvernului, către Fondul pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, în scopul restituirii sumelor către cetăţeni”, a declarat Dăncilă.

Anual se închid 300 de biblioteci

Numărul bibliotecilor care se închid în România creşte de la an la an. Cu fiecare an care trece avem cu aproximativ 300 de biblioteci mai puţin. Dacă, în 2014, existau 10.845 astfel de unităţi, în 2017 mai funcţionează numai 9.594 de biblioteci. Trei sferturi din bibliotecile  care se închid sunt cele de la nivelul unităţilor şcolare. „Dacă lipsa bibliotecilor clasice s-ar compensa prin abundenţa bibliotecilor virtuale, ar mai fi o speranţă, dar această compensaţie nu se constată şi nu se întrevede”, afirmă Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj.

Theresa May și-a anunţat demisia

Theresa May a anunţat azi că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator şi din cea de premier al Marii Britanii pe 7 iunie. Decizia sa vine pe fondul impasului politic în dosarul Brexit. Ea va rămâne la conducerea guvernului până la desemnarea unui succesor. Guvernul britanic a amânat prezentarea în Camera Comunelor a noului proiect de acord pentru Brexit, pe fondul speculaţiilor referitoare la demisia premierului Theresa May. Premierul urma să prezinte azi noua formă a proiectului în Parlament.

Assange, acuzat de încă 17 infracţiuni

Julian Assange, cofondatorul Wikileaks, a fost pus sub acuzare de procurorii americani pentru încă 17 infracţiuni, inclusiv spionaj. Printre altele, Assange este acuzat că a dezvăluit identitatea unor străini care ajutau armata americană în diferite ţări din lume. El este reţinut în acest moment de autorităţile britanice și riscă maximum 10 ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare. Susţinătorii lui Assange consideră acuzaţiile un atac la adresa libertăţii presei și invocă Primul Amendament al Constituţiei americane.

Bosch, sancţionată pentru falsificarea testelor antipoluare

Bosch a acceptat o amendă de 90 de milioane de euro pentru neglijenţă în privinţa exercitării atribuţiilor de supervizare, ce le-a permis producătorilor auto să falsifice rezultatele testelor antipoluare. Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto din lume, ar fi livrat aproximativ 17 milioane de dispozitive tehnice echipate cu un soft care le permite producătorilor auto să manipuleze rezultatul testelor privind emisiile de oxid de azot. Volkswagen a utilizat elemente ale software-ului furnizat de Bosch, pentru a masca depăşirea limitelor legale privind poluarea în cazul automobilelor cu motoare diesel.

Facebook a șters 2 miliarde de conturi în primele trei luni din 2019

Facebook a șters 2,19 miliarde de conturi false în primul trimestru din acest an, un număr aproape dublu comparativ cu cel din ultimul trimestru al anului trecut, când au fost șterse 1,2 miliarde de conturi. Compania estimează că 5% din conturile create în fiecare lună sunt false. Din 10.000 de postări pe platforma online, 11 până la 14 încalcă normele privind decenţa, iar 25 încalcă normele privind violenţa.