Esenţiale azi, 23 mai

82

Bolile de inimă cauzează de trei ori mai multe decese decât cancerul

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer. Dacă în Europa bolile cardiovasculare ucid aproximativ jumătate dintre cetăţeni, în România ponderea este de două treimi, în comparaţie cu 19% în cazul cancerului. Hipertensiunea afectează 7,4 milioane de pacienţi, 45% din populaţia adultă. Mortalitatea din cauza hipertensiunii şi complicaţiilor ei a crescut cu 71% în ultimii 15 ani. Anual au loc peste 60.000 de cazuri de accident vascular cerebral. Controlul tensiunii arteriale reduce puternic riscul de infarct sau acccident vascular cerebral.

Nevoie disperată de fizicieni medicali

Institutul Oncologic București, cel mai mare din ţară, mai are doar 5 fizicieni medicali, în loc de 12, cât ar avea nevoie. Specialiștii se îndreaptă spre clinici private, unde salariile sunt mult mai mari. Bolnavii vor aştepta şi mai mult, pentru că nu are cine să le facă planul de tratament. Deși Ministerul Sănătăţii a cumpărat opt aparate noi de radioterapie, în valoare de 17,9 milioane de euro, nu există personal specializat pentru acestea.

România nu este pregătită pentru o nouă criză economică

Dezvoltatorii și consultanţii imobiliari consideră că economia românească este complet nepregătită pentru o criză. Deși sectoarele imobiliare sunt stabile, deficitul bugetar e prea mare, iar investiţiile în infrastructură au fost direcţionate spre cheltuieli. Oamenii de afaceri se așteaptă la o corecţie semnificativă în privinţa calităţii și a preţului și spun că România va fi una dintre primele eliminate din lista ţărilor atractive pentru investitori.

Încep lucrările la gazoductul dintre Bulgaria și Grecia

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, şi omologul său grec, Alexis Tsipras, au inaugurat lucrările de construcţie a interconectorului de gaze dintre cele două ţări, în Kirkovo, Bulgaria. Gazoductul este unul dintre proiectele prioritare pentru securitatea şi competitivitatea pieţei energiei în Uniunea Europeană. Conducta are o lungime de 182 de kilometri, din care 150 pe teritoriul bulgar, și o capacitate de 3-5 miliarde de metri cubi, valoarea proiectului fiind de 240 de milioane de euro.

Patriarhul Chiril se întâlnește cu liderii Consiliului Europei

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Chiril I, va efectua o vizită între 25 şi 26 mai la Strasbourg, unde va sfinţi o biserică ortodoxă rusă și se va întâlni cu reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice şi cu liderii Consiliul Europei, organizaţie ce reunește statele Uniunii Europene și alte state din centrul și estul Europei. Relaţiile Rusiei cu instituţia au fost tensionate până recent, după ce delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei i-a fost suspendat dreptul de vot în 2014, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea. Din 2017, Rusia nu şi-a mai achitat contribuţia şi riscă  să fie exclusă din organizaţie. Franţa şi Germania au făcut demersuri pentru a aplana tensiunile.

Al-Qaida eliberează un prizonier italian

Un cetăţean italian, ţinut ostatic din anul 2016 în Siria, a fost eliberat. „Conaţionalul nostru Alessandro Sandrini a fost eliberat la finalul unor activităţi intense efectuate, în străinătate, prin coordonare, de serviciile secrete italiene, de Poliţia judiciară şi de unitatea de criză a Ministerului de Externe”, a declarat premierul Italiei, Giuseppe Conte. Cetăţeanul italian fusese răpit în apropierea frontierei dintre Turcia şi Siria.

Filipine vrea să trimită zeci de containere de gunoi în Canada

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a ordonat guvernului să angajeze o companie de transport pentru a trimite 69 de containere de gunoi înapoi în Canada, indiferent dacă statul va accepta sau nu deșeurile. Canada susţine că deșeurile, exportate între anii 2013-2014, au fost parte a unei tranzacţii comerciale realizată fără aprobarea guvernului. Statul canadian a fost de acord în cele din urmă să preia deșeurile, însă a ratat termenul limită din 15 mai, fapt care a dus la retragerea diplomaţilor filipinezi. „Oamenii din Filipine sunt profund ofensaţi de faptul că statul canadian tratează această ţară ca pe o groapă de gunoi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui. Guvernul canadian a transmis că a angajat deja o companie pentru a aduce deșeurile înapoi și a anunţat că transferul va fi încheiat până la sfârșitul lunii iunie.

India: cel mai mare vot din istorie

Alegerile pentru camera inferioară a Parlamentului indian au fost cele mai mari din istorie, cu 900 de milioane de alegători. Rezultatele preliminare arată că partidul premierului Narendra Modi este în continuare în topul preferinţelor, cu o opoziţie slabă. Modi a polarizat opinia publică, având numeroși susţinători fervenţi, dar fiind și criticat. Peste 2000 de partide și 8000 de candidaţi s-au confruntat pentru 543 de locuri în legislativ.

ONU cere Marii Britanii retrocedarea arhipelagului Chagos

Adunarea Generală a ONU a cerut miercuri Regatului Unit retrocedarea în termen de şase luni a arhipelagului Chagos către Mauritius. Rezoluţia, cu caracter neconstrângător, însă cu o puternică valoare politică, a fost adoptată de 116 ţări. Şase state (Marea Britanie, SUA, Ungaria, Israel, Australia și Maldive) au votat împotrivă, iar 56 s-au abţinut. Chagos se află în centrul unui litigiu vechi de o jumătate de secol, în urma deciziei britanice de a despărţi, în 1965, acest arhipelag de Insula Mauritius şi de a instala acolo o bază militară comună cu Statele Unite, expulzând 2.000 de locuitori ai arhipelagului. Din 1975, Mauritius şi-a multiplicat procedurile judiciare în vederea restituirii Insulelor Chagos.

Ebola se va extinde în Congo dacă atacurile din zonă continuă

Oficiali din domeniul sănătăţii avertizează că a doua cea mai mortală epidemie de Ebola din istorie ar putea scăpa de sub control în cazul în care atacurile lansate de gupările armate din Republica Democrată Congo asupra echipelor și infrastructurii medicale nu vor înceta. Epidemia riscă să devină la fel de gravă precum cea care a afectat Africa de Vest între 2014 și 2016. Peste 1.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli. La zece luni de la declanșarea epidemiei, numărul de noi îmbolnăviri continuă să crească, iar mortalitatea este de aproximativ 67%, mult mai mare decât în cazul epidemiilor anterioare.

Vânătoarea de elefanţi, permisă din nou în Botswana

Botswana a ridicat interdicţia referitoare la vânătoarea de elefanţi, justificând decizia prin pericolul pe care animalele îl pot reprezenta pentru recoltele și vieţile oamenilor. Criticii interdicţiei impuse în 2014 susţin că aceasta a cauzat probleme pentru micii fermieri și pentru cei care beneficiau până atunci de pe urma vânătorii. Decizia va provoca, cel mai probabil, reacţii dure din partea grupurilor care luptă pentru conservare, existând suspiciunea că mișcarea este una politică, și ar putea afecta reputaţia internaţională a ţării și turismul. În Africa trăiesc în jur de 415.000 de elefanţi, iar populaţia a avut mult de suferit din cauza braconajului.