Esenţiale azi, 25 aprilie

88

Mai mulţi civili ucişi în Afganistan de americani decât de talibani

Forţele americane şi afgane au ucis mai mulţi civili decât talibanii sau alte grupări insurgente în Afganistan, potrivit unui raport ONU pe primul trimestru din 2019: 305 persoane, faţă de 227. ONU a cerut anchete și despăgubirea familiilor victimelor. Anul 2018 este considerat cel mai sângeros de până acum pentru civilii afgani, cu un bilanţ de 3.804 morţi.

Erdogan le cere ţărilor cu „un trecut sângeros” să nu mai dea lecţii Turciei

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a criticat miercuri pe „cei care dau lecţii” Turciei cu privire la „genocidul armean”, referindu-se în special la Franţa, pe care a declarat-o responsabilă de genocidul din Rwanda. Tensiunile au escaladat între Ankara şi Paris după instaurarea unei zile de comemorare anuală, în Franţa, a genocidului armean. Armenii estimează că un milion şi jumătate dintre conaţionalii lor au fost ucişi în mod sistematic de trupele otomane în Primul Război Mondial. Turcia refuză utilizarea termenului de „genocid”, evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil.

Deputaţii au adoptat legea privind repatrierea rezervei de aur a României

Proiectul PSD privind repatrierea rezervei naţionale de aur a primit miercuri votul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, fiind adoptat cu 165 de voturi pro, 90 contra și 3 abţineri. Documentul prevede ca Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur. În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Zeci de membri ai comisiilor electorale, decedaţi după alegerile din Indonezia

Cel puţin 91 de membri ai comisiilor electorale au decedat şi 374 au fost spitalizaţi după desfăşurarea alegerilor din Indonezia, din cauza epuizării, unii membri ai comisiilor electorale lucrând non-stop mai mult de o zi. Comisia Electorală a promis despăgubiri familiilor decedaţilor şi victimelor și reducerea volumului de muncă. Pe 17 aprilie s-au desfăşurat în Indonezia cele mai ample alegeri din lume. În peste 800.000 de secţii de votare, cetăţenii au ales preşedintele ţării, membrii Parlamentului şi ai organelor legislative provinciale.

Unul dintre atacatorii din Sri Lanka a învăţat în Australia şi Marea Britanie

Unul dintre atacatorii din Sri Lanka a urmat cursuri în Australia şi Marea Britanie, a informat ministrul apărării, spunând că mulţi dintre atacatori sunt educaţi în afara ţării lor și aparţin clasei mijlocii. Poliţia a reţinut 58 de persoane, însă alţi suspecţi înarmaţi se află în libertate. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile, fără a oferi dovezi privind o implicare directă. Bilanţul victimelor a ajuns miercuri la 359 de morţi. Președintele ţării, Maithripala Sirisena, a promis restructurarea poliţiei şi a forţelor de securitate, afirmând că oficialii ar fi primit informaţii privind atacurile de la o naţiune străină, însă nu i le-au prezentat.

Deutsche Bank a transmis informaţii despre Trump procuraturii americane

Deutsche Bank a început să trimită justiţiei americane documente privind finanţarea unor proiecte ce au legătură cu Donald Trump, în urma cererii procurorului statului New York, Letitia James, care a solicitat documente legate de cereri pentru împrumuturi şi linii de credit acordate Organizaţiei Trump. Banii în cauză erau destinaţi finanţării unor proiecte precum hotelurile Trump din Washington, Miami şi Chicago. Deutsche Bank este una din puţinele bănci occidentale mari care au continuat să împrumute bani imperiului Trump după falimentul mai multor cazinouri deţinute de acesta în anii 1990, care a generat datorii estimate în prezent la 330 de milioane de dolari.

Ministrul de externe iranian crede că Trump nu doreşte un război

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, nu crede că preşedintele american, Donald Trump, doreşte un război cu Iranul, dar consideră că acesta ar putea fi ademenit într-un conflict de consilierul de securitate John Bolton şi de premierul israelian, Beniamin Netanyahu. „Iranul nu caută confruntarea, însă nu va evita să se apere”, a afirmat el. Diplomatul a catalogat drept „absurdă” înscrierea gărzilor revoluţionare pe lista organizaţiilor teroriste, dar a sugerat că Iranul nu va reacţiona din punct de vedere militar, dacă SUA nu schimbă regulile de angajare în interacţiunea cu forţele sale.

Rusia și Coreea de Nord își consolidează legăturile

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, și-au afirmat angajamentul de a întări relaţiile dintre ţările lor în cadrul summitului dintre cei doi lideri, în Vladivostok, Rusia. Kim și Putin s-au referit la legăturile istorice dintre statele lor, iar președintele rus și-a oferit sprijinul pentru aplanarea tensiunilor în peninsula coreeană. Kremlinul consideră că singura soluţie pentru denuclearizarea peninsulei ar fi discuţii între Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia și Statele Unite.

NSA vrea renunţarea la supravegherea telefoanelor americanilor

Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) ar fi recomandat guvernului american să renunţe la programul de supraveghere care colectează informaţii despre apelurile telefonice și mesajele text din SUA, deoarece logistica și problemele juridice ridicate depășesc avantajele obţinute din strângerea de informaţii. Propunerea reprezintă o schimbare dramatică a poziţiei instituţiei, care a susţinut până acum că programul ar fi vital pentru combaterea terorismului. Programul de supraveghere a fost lansat după atacurile din 11 septembrie 2001.

Facebook economisește miliarde în așteptarea unei amenzi

Facebook și-a constituit o rezervă de 3 miliarde de dolari pentru o eventuală amendă pe care o va primi din partea Comisiei pentru Comerţul Federal (Federal Trade Commision – FTC) a guvernului american. Facebook și FTC negociază nivelul amenzii, care cel mai probabil va fi între 3 și 5 miliarde de dolari, pentru încălcarea intimităţii utilizatorilor de către reţeaua socială în scandalul Cambridge Analytica.