Esenţiale azi, 25 martie

100

Românii din Italia, un fenomen migrator de succes

Prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană, spune comisarul european pentru politică regională Corina Creţu. Ea a subliniat că românii din Italia se integrează social foarte rapid, sunt muncitori, respectaţi și își iau în serios statutul de cetăţeni europeni.

România, prima în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză

România ocupă primul loc în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, 10.000 de persoane fiind diagnosticate anual și 1.000 decedând din cauza bolii. Din aproximativ 50.000 de cazuri de tuberculoză depistate în fiecare an în Uniunea Europeană, România își revendică peste 13.000, urmată de Polonia, cu mai puţin de 6.000 de pacienţi. Autorităţile vor să ia măsuri şi anunţă că vor lansa un program care să ajute la depistarea din timp a bolii.

Preot din Montreal, atacat de un român

Bărbatul care l-a atacat vineri pe preotul unei biserici din Montreal este de origine română. Acesta a fost acuzat de tentativă de omor și va avea parte de o evaluare psihosocială. Agresorul, ale cărui motivaţii nu se cunosc deocamdată, s-a repezit în plină slujbă religioasă asupra părintelui Claude Grou, în vârstă de 77 de ani, aplicându-i lovituri de cuţit. Preotul a fost rănit uşor, fiind externat în aceeași zi.

Sute de morţi în urma ciclonului Idai

Numărul de morţi în urma ciclonului puternic Idai din Mozambic a crescut la 446, a declarat duminică ministrul mediului, Celso Correia, adăugând că 531.000 de persoane au fost afectate de dezastru. Ciclonul Idai a lovit în urmă cu o săptămână oraşul port Beira, din Mozambic, cu vânturi de până la 170 km/h, apoi s-a mutat în interiorul continentului, afectând statele Zimbabwe şi Malawi, distrugând clădiri şi punând în pericol viaţa a milioane de oameni. Autorităţile din Mozambic încearcă să preîntâmpine o epidemie de holeră.

Zeci de protestatari, arestaţi în Franţa

Poliţia franceză a arestat aproximativ 50 de protestatari ai Vestelor Galbene la Paris, iar 29 de persoane au primit avertismente în cel de-al 19-lea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva preşedintelui Emmanuel Macron. Protestatarilor li s-a interzis să se adune pe Champs Elysees, Paris, după ce mai multe magazine şi afaceri de pe bulevard au fost jefuite şi distruse săptămâna trecută.

Britanicii nu mai vor Brexit

Sute de mii de oameni care se opun retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au adunat sâmbătă pentru a mărşălui prin centrul Londrei, cerând un nou referendum. O petiţie adresată guvernului, prin care se cere renunţarea la Brexit, a fost semnată de peste 5 milioane de persoane.

Raport: Trump nu a colaborat cu rușii în campania prezidenţială

Procurorul special american Robert Mueller şi-a încheiat ancheta privind ingerinţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Raportul a fost trimis procurorului general, William Barr, care va prezenta în faţa Congresului concluziile acestuia. Potrivit lui Mueller, nu există dovezi că Donald Trump sau echipa sa de campanie ar fi complotat cu Rusia în mod conştient sau coordonat. Nu au fost găsite nici dovezi privind obstrucţionarea justiţiei de către Trump.

Trump recunoaște suveranitatea Israelului în Golan

Președintele american, Donald Trump, a afirmat joi că „este timpul ca Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan. Israelul a cucerit o mare parte din Platoul Golan în timpul Războiului de Şase Zile, din 1967, şi a anexat-o în 1981, într-o mișcare nerecunoscută de comunitatea internaţională. Uniunea Europeană şi-a reafirmat poziţia de nerecunoaştere a suveranităţii Israelului în Golan. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că ţara sa va aduce problema în atenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Libertatea presei, sub asalt în statele balcanice

Situaţia presei din Muntenegru şi din Serbia, state candidate la aderarea la UE, trezeşte îngrijorare la nivel european. Libertatea mass-mediaei reprezintă una din principalele revendicări ale protestelor săptămânale împotriva puterii în aceste state. Pe 15 martie, opozanţii preşedintelui sârb, Aleksandar Vucic, au pătruns cu forţa în sediul televiziunii naţionale, pe care o acuză că este subordonată puterii, în timp ce în Muntenegru manifestanţii au aruncat cu hârtie igienică asupra sediului televiziunii de stat.

În decembrie, casa jurnalistului sârb Milan Jovanovic, specializat în corupţie, a fost incendiată. În Muntenegru, jurnalista Olivera Lakic a fost rănită de un glonţ în faţa locuinţei sale, în luna mai. Bruxelles-ul a avertizat că procesul aderării va fi „îngreunat” în lipsa unor progrese privind protecţia mass-mediei. În 2018, Asociaţia independentă a jurnaliştilor sârbi a numărat 102 cazuri de presiuni, agresiuni sau ameninţări la adresa jurnaliştilor.