Esenţiale azi, 22 martie

75

O policlinică fără plată a sărbătorit 25 de ani de activitate

Policlinică fără plată din Cluj, la 25 de ani de activitate

O policlinică fără plată din Cluj a împlinit 25 de ani de activitate. În prezent, 56 de medici de toate specializările oferă consultaţii și tratament oamenilor sărmani. „Cine se prezintă la noi, acela primeşte asistenţă gratuită”, declară dr. Ioan Boilă, preşedintele Fundaţiei Familia Sfântă, prin care îşi desfăşoară instituţia activitatea. Fundaţia nu cere vreo dovadă privind veniturile celor care apelează la serviciile policlinicii. Din 2002, Primăria Cluj-Napoca contribuie la acoperirea unor costuri.

Preţul benzinei în România, mai mare decât media europeană

În România, preţul carburanţilor, fără taxe, continuă să fie mai mare decât media Uniunii Europene (UE). În cazul benzinei, scumpirea din ultimele patru săptămâni a fost mai mare decât cea de la nivelul UE. În prezent, benzina costă, fără taxe, 0,536 euro pe litru, iar media UE este de 0,518 euro pe litru. Motorina costă 0,620 euro pe litru, faţă de 0,605 euro pe litru, media UE. Cu toate taxele incluse (accizele şi TVA), preţurile din ţara noastră sunt sub media europeană.

Comisia Europeană, reacţie privind legalizarea canabisului în scop medicinal în România

Comisia Europeană susţine că, deşi canabisul este folosit în scop medicinal în unele state membre ale UE, sunt necesare cercetări suplimentare care să analizeze interacţiunea cu alte medicamente, dar şi studii care să observe pacienţii pentru o perioadă mai lungă de timp. Reacţia Comisiei Europene vine după anunţul ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia canabisul ar putea fi legalizat în scopuri medicinale.

May a acceptat scenariul UE pentru amânarea Brexitului

Premierul britanic, Theresa May, a acceptat scenariile privind amânarea Brexitului oferite de Uniunea Europeană. Dacă parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul Brexit, Marea Britanie va părăsi UE la 22 mai. În cazul unei noi respingeri de către parlament, va fi așteptată o nouă propunere a Londrei până în 12 aprilie. May dorea o amânare până la 30 iunie, dar această dată punea Uniunii o problemă juridică, din cauza alegerilor europene, prevăzute între 23 şi 26 mai. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat joi că refuză să excludă posibilitatea revocării Articolului 50 în dreptul  ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Noua Zeelandă interzice armele de asalt

Armele semiautomate de tip militar şi cele de asalt vor fi interzise în Noua Zeelandă, în urma atentatului de la cele 2 moschei din Christchurh, în care au fost ucise 50 de persoane. Premierul neozeelandez a adăugat că va fi stabilit un program de răscumpărare a armelor de la populaţie.

Rusia, nemulţumită de avioanele SUA din Marea Baltică

Kremlinul a declarat joi că zborurile efectuate de bombardierele strategice B-52 deasupra apelor neutre ale Mării Baltice de lângă graniţele Rusiei generează tensiuni în regiune. Grupul de bombardiere B-52 Stratofortress, capabile să transporte încărcătură nucleară, au aterizat la baza aeriană britanică din Fairford (Anglia) săptămâna trecută.

Partid eurosceptic, intrare în forţă în Senatul Olandei

O nouă formaţiune antiimigraţie și eurosceptică a intrat în forţă în Senatul olandez, unde este de acum cel mai mare partid, după ce l-a detronat pe cel al prim-ministrului Mark Rutte. Prezent în camera inferioară, dar absent până acum în Senat în Olanda, partidul Forum pentru Democraţie (FvD), al lui Thierry Baudet, a ieșit învingător din alegerile provinciale pentru reprezentanţii din camera superioară a Parlamentului.

Salariile cresc în zona Euro

În ciuda scăderii producţiei industriale, a încetinirii creşterii economice şi a unui mediu global defavorabil, în al patrulea trimestru al anului trecut, salariile angajaţilor din zona Euro au înregistrat cea mai mare creştere din anul 2009 încoace: 2,3%, în medie. În paralel, costurile nesalariale cu forţa de muncă au crescut cu 2,4%.

China oferă împrumuturi pentru a controla lumea

Beijingul ar fi creat o strategie prin care să îndatoreze ţările occidentale, prezentând iniţial perspective de dezvoltare a infrastructurii, apoi oferind împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile, odată ce statul în care s-a investit se îndatorează pentru a susţine proiectele companiilor chinezeşti. SUA afirmă că Beijingul vrea construirea unui sistem de servicii financiare alternativ celui occidental, prin care ar vrea să controleze lumea. Italia este în prezent ţara despre care analiștii spun că ar putea cădea în această „capcană.

Zeci de morţi în urma unei explozii la o fabrică din China

Numărul de persoane decedate în urma unei explozii puternice la o uzină chimică din Yancheng, China, a crescut la 47, iar 90 de persoane sunt grav rănite. Fabrica producătoare de îngrășământ, a fost cuprinsă de flăcări în urma exploziei. Accidentul a avut loc joi la ora locală 14:50 (06:50 GMT). Peste 600 de persoane au ajuns la spital. Accidentele industriale au loc des în China, din cauza standardelor de securitate scăzute.

Parolele utilizatorilor Facebook, vizibile pentru angajaţii companiei

Parolele a milioane de utilizatori Facebook au fost accesibile pentru 20.000 de angajaţi ai companiei. Aceștia au avut acces la o listă de parole necriptate, păstrate în format text, cele mai vechi datând din 2012. Facebook a declarat că faptul s-a datorat unei erori de securitate.

OMS pregătește reguli pentru editarea genetică a embrionilor umani

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat un comitet de experţi cu sarcina de a redacta reguli pentru folosirea tehnologiilor de editare a genomului uman. Decizia vine după ce un cercetător chinez a modificat anul trecut genomul a doi embrioni umani, pentru a înlocui o genă asociată cu apariţia SIDA. Activitatea sa a fost condamnată de comunitatea internaţională și declarată retroactiv ilegală de China.