Esenţiale azi, 27 decembrie

96

Europa

Muntenegru: violenţe în parlament din cauza legii privind proprietăţile bisericilor

Parlamentul muntenegrean a adoptat în această dimineaţă o lege controversată cu privire la comunităţile religioase, în urma unei dezbateri de 8 ore, la finalul căreia deputaţii opoziţiei au atacat deputaţi majoritari, lansând fum sau gaze lacrimogene și vandalizând mobilierul. Paisprezece deputaţi au fost arestaţi. Noua lege prevede naţionalizarea proprietăţilor pe care bisericile nu pot dovedi că le aveau înainte de 1918. Biserica Ortodoxă Sârbă, principala instituţie religioasă din Muntenegru, a denunţat proiectul, afirmând că va duce la spolierea mănăstirilor şi a bisericilor. Joi, opoziţia muntenegreană a organizat proteste în toată ţara, blocând drumuri, iar mai multe persoane au fost arestate după ciocniri cu poliţia.

Doi migranţi s-au sinucis în Grecia

Doi solicitanţi de azil – un afgan şi un irakian – s-au sinucis în ultimele două zile în nordul Greciei. Cei doi locuiau într-un hotel ce găzduia între 350 şi 400 de refugiaţi, în oraşul Mouries, din nordul Greciei. Peste 40.000 de solicitanţi de azil locuiesc în prezent, în condiţii insalubre, în tabere de primire aflate pe insulele din Egee. Un număr în creştere de copii refugiaţi au comis tentative de suicid în aceste tabere.

Barcelona: Poliţia a destructurat o reţea de trafic de persoane

Poliţia spaniolă a arestat mai multe persoane, destructurând o reţea care exploata sexual românce în hosteluri din Barcelona și pe care le forţa să consume droguri. Operaţiunea a inclus percheziţii în patru case și s-a încheiat cu patru arestări în Barcelona. Alte două persoane au fost arestate în Ploiești. Poliţia spaniolă a lucrat la destructurarea reţelei împreună cu autorităţile române și în coordonare cu Europol.

Elveţia a închis prima centrală nucleară construită în ţară

Elveţia a închis prima centrală nucleară construită în ţară, reactorul Mühleberg, activ de 47 de ani şi situat la câţiva kilometri de capitala Berna. Într-un referendum organizat în 2017, elveţienii și-au exprimat dorinţa de a renunţa treptat până în anul 2034 la energia nucleară. De asemenea, centrala devenise nerentabilă, din cauza costurilor necesare pentru securizarea reactorului.

Marea Britanie vrea să aibă cel mai „verde” serviciu diplomatic

Ambasadorii britanici din întreaga lume vor primi maşini oficiale noi, cu emisii reduse de dioxid de carbon, în încercarea de a deveni „cel mai verde serviciu diplomatic din lume”. Londra își dorește ca toate departamentele guvernamentale să aibă cel puţin 25% din flota auto dotată cu maşini electrice până în 2022 şi o flotă exclusiv electrică până în 2030.

Președintele ceh critică lupta contra schimbărilor climatice

Preşedintele ceh, Milos Zeman, a criticat joi lupta contra schimbărilor climatice, pe care a calificat-o drept excesivă. „Discuţia despre schimbările climatice devine o nouă religie, aşa că permiteţi-mi să fiu un eretic”, a spus şeful statului ceh în mesajul de Crăciun. Zeman a avertizat că Europa trebuie să fie pregătită pentru a fi depăşită economic de alte zone ale lumii în contextul numeroaselor măsuri de protecţie privind schimbările climatice.

 

Orientul Mijlociu

Turcia: Curtea Constituţională condamnă blocarea accesului la Wikipedia

Curtea Constituţională turcă a decis joi că blocarea accesului la enciclopedia online Wikipedia în Turcia este o încălcare a libertăţii de exprimare. Măsura fusese luată în aprilie 2017 de guvernul de la Ankara în urma introducerii în Wikipedia a unor informaţii în care Turcia era acuzată de legături cu organizaţii teroriste. În ultimii ani, Turcia a restricţionat accesul la YouTube şi la Twitter. Turcia blochează în prezent peste 288.000 de website-uri.

Trump cere Rusiei, Siriei și Iranului oprirea atacurilor în Idlib

Preşedintele american, Donald Trump, a lansat joi un apel către Rusia, Siria şi Iran de a înceta uciderea de civili în provincia siriană Idlib, unde cele trei ţări şi-au intensificat bombardamentele de la jumătatea lunii decembrie. El a salutat tratativele purtate de Turcia cu Rusia pentru a obţine un armistiţiu în Idlib. Regiunea siriană Idlib este dominată de mişcări rebele. Forţele regimului de la Damasc controlează peste 70% din teritoriul sirian.

 

Africa

Libia: Doi civili morţi și 20 răniţi în urma unui atac aerian

Cel puţin doi civili şi-au pierdut viaţa şi alţi 20 au fost răniţi joi într-un raid aerian asupra unei străzi comerciale din Zawiya, la vest de capitala Libiei. Guvernul libian a atribuit atacul forţelor mareșalului Khalifa Haftar, sprijinite de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că ţara sa va trimite trupe în sprijinul guvernului de la Tripoli, în cel mult o lună, în condiţiile în care acesta ar fi făcut o solicitare în acest sens.

Maroc: Arestări și condamnări la închisoare din cauza criticii la adresa autorităţilor

Un bărbat a fost condamnat joi, în Maroc, la patru ani de închisoare după ce a insultat regele ţării pe Youtube și un altul a fost arestat de către autorităţi după ce a criticat pe Twitter pedepsele aspre primite de cei care protestează pentru dreptate socială, la o lună după ce rapperul Mohamed Mounir (Gnawi) a fost condamnat la un an de închisoare pentru jignirea forţelor de poliţie într-un videoclip postat pe o platformă de social media.

 

America de Sud

Mexicul, nemulţumit de prezenţa masivă a poliţiei la ambasada sa din Bolivia

Mexicul a anunţat joi că se va adresa Curţii Internaţionale de Justiţie în legătură cu prezenţa masivă a poliţiei la ambasada sa din Bolivia. Bolivia a reacţionat afirmând că în luna noiembrie ambasada Mexicului a solicitat de două ori suplimentarea forţelor de ordine din cauza protestelor care aveau loc în faţa misiunii diplomatice. După ce preşedintele bolivian Evo Morales a demisionat și a fugit în Mexic, în luna noiembrie, mai mulţi oficiali bolivieni şi-au găsit refugiul în ambasada Mexicului.