Esenţiale azi, 30 decembrie

91

Europa

Peste 30 de migranţi, salvaţi din Mediterană

Nava germană Alan Kurdi a primit permisiunea de a acosta în portul sicilian Pozzallo, după ce joi seara a salvat 32 de migranţi de pe Marea Mediterană. Toate persoanele salvate sunt cetăţeni libieni.

Ciocniri între protestatari francezi și poliţie

Un număr de protestatari faţă de reforma sistemului de pensii în Franţa s-au confruntat sâmbătă, în centrul Parisului, cu forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Unii demonstranţi au încercat să incendieze baricade şi au devastat o staţie de autobuz. Reţeaua de transport public a rămas perturbată în ultimul weekend din acest an.

S-a realizat teleportarea cuantică

Cercetători de la Universitatea din Bristol și de la Universitatea Tehnică din Danemarca au anunţatau realizat, pentru prima oară, teleportarea cuantică între două chip-uri ale unor calculatoare diferite. Echipa a reușit să transmită informaţia de la un chip la altul, instant, fără ca cele două calculatoare să fie conectate fizic sau electronic.

Germania: Exporturi record de arme în 2019

Guvernul german a autorizat în anul 2019 o sumă record a exporturilor de arme. Până la 15 decembrie, guvernul a autorizat exporturi de arme în valoare de 7,95 miliarde de euro, cea mai mare cifră din 2015 încoace. Exporturi de arme în valoare de 1,77 miliarde de euro au fost efectuate către Ungaria, urmată de Egipt (802 milioane de euro) şi Statele Unite (483 milioane de euro).

Polonia l-a convocat pe ambasadorul rus din cauza declaraţiilor lui Putin

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgenţă vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm faţă de declaraţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a acuzat Polonia de dinainte de război că a încheiat o „înţelegere” cu Hitler şi că a acţionat în mod „antisemit” în acea perioadă.

Rusia anunţă punerea în funcţiune a noilor rachete hipersonice

Armata rusă a anunţat vineri „punerea în funcţiune” a primului său regiment de rachete hipersonice Avangard, una dintre noile arme concepute de Moscova şi considerată de preşedintele Putin „practic invincibilă”.

Schimb complet de prizonieri între Ucraina și separatiștii proruși

Forţele guvernamentale din Ucraina şi separatiştii proruşi din estul ţării au încheiat duminică schimbul tuturor prizonierilor luaţi în cei cinci ani de conflict. Au fost eliberaţi 76 de prizonieri ucraineni, în schimbul a 87 de separatişti.

Rusia a dejucat atacuri teroriste cu ajutorul unor informaţii de la SUA

Rusia a anunţat duminică faptul că a dejucat atacuri teroriste care ar fi fost planificate la Sankt Petersburg, datorită unor informaţii primite de la Washington, pentru care preşedintele Vladimir Putin i-a mulţumit omologului său american, Donald Trump.

 

Africa

Somalia: 100 de morţi în urma unui atac terorist

Aproape 100 de persoane au fost ucise în atacul cu maşină-capcană produs sâmbătă dimineaţa în capitala somaleză Mogadiscio. Este suspectată gruparea militanţilor islamişti Al- Shabaab, asociată cu Al-Qaida. Explozia a avariat grav două microbuze ce transportau elevi.

Nigeria condamnă executarea a 11 ostatici de către Stat Islamic

Autorităţile din Nigeria au condamnat vineri executarea de către militanţi SI a 11 ostatici, ca răzbunare pentru moartea liderului grupării teroriste, Abu Bakr Al-Baghdadi.

Algeria are un nou premier

Noul preşedinte algerian, Abdelmadjid Tebboune, l-a numit sâmbătă prim-ministru pe Abdelaziz Djerad, profesor universitar cu doctorat în ştiinţe politice. Algeria se confruntă de un an cu o puternică mișcare împotriva clasei politice, care a boicotat puternic și scrutinul prezidenţial.

 

Orientul Mijlociu și Asia

Iranul, China și Rusia desfășoară exerciţii militare comune

Iranul, China și Rusia au început vineri exerciţii militare comune în Golful Oman. Exerciţiile includ simularea salvării unor vase incendiate sau atacate de piraţi, ca și simulări de atac. Japonia a anunţat că va trimite un vas și două avioane pentru menţinerea securităţii în zonă, Tokyo fiind dependent de petrolul din regiune.

Peste 235.000 de sirieni, strămutaţi din regiunea Idlib

Peste 235.000 de sirieni au fost strămutaţi în aproape două săptămâni din provincia Idlib. Din 16 decembrie, forţele regimului sirian, susţinute de aviaţia rusă, şi-au intensificat bombardamentele în regiunea Idlib şi lupte violente au loc la sol între jihadişti şi rebeli, în pofida unei încetări a focului anunţată în august.

SUA a atacat baze Hezbollah în Irak și în Siria

Forţele americane au lovit duminică trei baze din Irak şi două din Siria ale miliţiei şiite Kataib Hezbollah, susţinută de Iran, ca reacţie la uciderea unui partener civil al SUA, iar patru militari americani şi doi membri ai forţelor de securitate irakiene au fost răniţi în urma unui atac cu 30 de rachete asupra unei baze militare din Irak.

Yemen: 7 morţi și 21 de răniţi după un atac cu rachetă

O rachetă trasă duminică asupra unei parade militare din Yemen a ucis cel puţin şapte oameni – patru copii şi trei militari – şi a rănit alţi 21. Autorităţile au atribuit atacul rebelilor houthi.

Afganistan: 10 soldaţi uciși, 4 răniţi într-un atac taliban

Zece soldaţi afgani au fost ucişi sâmbătă și patru, răniţi într-un atac al talibanilor asupra unei baze militare din provincia sudică Helmand. Marţi, şapte soldaţi afgani au fost ucişi într-o operaţiune a talibanilor în provincia nordică Balkh.

 

America de Nord

Texas: Trei morţi în urma unui atac armat într-o biserică

Un individ a ucis două persoane într-o biserică din localitatea White Settlement, Texas, fiind ulterior împușcat mortal de doi enoriași înarmaţi, voluntari în echipa de securitate a lăcașului de cult.

Trump și Netanyahu condamnă atacul antisemit din New York

Președintele american, Donald Trump, premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, și centrul israelian de comemorare a Holocaustului Yad Vashem au condamnat atacul cu armă albă din casa unui rabin din New York, comis sâmbătă seara, în timpul sărbătorii Hanukka, în cadrul căruia cinci persoane au fost rănite.

 

America de Sud

Captură record de cocaină în Uruguay

Poliţia din Uruguay a realizat o captură record de cocaină (5,4 tone), cea mai mare realizată vreodată în ţară, în valoare de peste 1 miliard de dolari pe piaţa neagră. Au fost arestaţi patru suspecţi.

 

Australia și Oceania

Incendiile devastează Australia

Zeci de mii de persoane au fost evacuate din Victoria, Australia, din cauza incendiilor. Peste 100 de incendii afectează continentul în acest moment. Mai mult de 4 milioane de hectare au fost distruse de incendii în ultimele 4 luni.