Esenţiale azi, 28 februarie

65

Partidul Popular European se gândește la excluderea partidului lui Viktor Orbán

Partidul Popular European vrea excluderea partidului lui Viktor Orbán

Partidul Popular European (PPE) va analiza posibilitatea excluderii formaţiunii Fidesz, condusă de premierul ungar Viktor Orbán, în cadrul reuniunii partidului, din 20 martie. Viktor Orbán a fost criticat dur după lansarea unei campanii agresive împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care este la rândul său membru PPE. De asemenea, Orbán a declarat că UE „nu a învăţat nimic din atacurile teroriste produse în ultimii ani şi vrea să aducă chiar mai mulţi imigranţi în Europa”. Partidul Fidesz este cunoscut pentru retorica naţionalistă și politicile antiimigraţie.

DNA deschide dosarul „Dumnezeul achiziţiilor“

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat și a deschis, săptămâna trecută, un dosar pentru abuz în serviciu în cazul afacerilor cu contracte din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, derulate între primăriile din Constanţa și firma Hercinic SRL. Recorder a prezentat în data de 19 februarie 2019 investigaţia „Dumnezeul achiziţiilor”, care arăta cum un preot din judeţul Tulcea a creat o reţea prin care, din poziţia de administrator de firmă, a primit zeci de contracte finanţate de Ministerul Dezvoltării, în timp ce deţinea funcţia de consilier în cadrul aceluiași minister.

China vrea reguli mai stricte pentru modificările genetice

În urma valului internaţional de critici la adresa unui om de știinţă chinez care a afirmat că a modificat genele unor gemeni, China a anunţat un proiect de lege prin care își propune o supraveghere mai strictă a activităţilor în acest domeniu, precum clasificarea experimentelor în funcţie de riscuri și de necesitatea aprobării guvernamentale înainte de efectuarea acestora.

Deputaţii britanici au convenit să protejeze drepturile cetăţenilor UE după Brexit

Camera Comunelor a aprobat miercuri un amendament care îi solicită premierului Theresa May să se asigure că garanţiile privind drepturile cetăţenilor UE, convenite cu Bruxelles-ul, vor fi protejate după Brexit indiferent de rezultatul negocierilor. Amendamentul a fost aprobat fără vot formal, după ce guvernul şi-a exprimat sprijinul.

Iohannis participă la Summitul ţărilor din estul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care va avea loc la Košice, în Slovacia. La eveniment se vor afla şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, precum şi secretarul general al NATO. Summitul abordează teme majore aflate pe agenda NATO, în special situaţia de securitate din vecinătatea Alianţei, inclusiv în regiunea Mării Negre. Formatul Bucureşti (B9) a fost lansat la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei, cu scopul aprofundării dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO. Primul Summit al Formatului a avut loc în 2015, la Bucureşti, iar al doilea Summit, la Varşovia, în 2018.

Noi demonstraţii separatiste la Barcelona

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o atenţionare de călătorie pentru Spania, întrucât joi sunt anunţate demonstraţii în centrul oraşului Barcelona. Se anticipează un număr mare de participanţi și perturbări ale circulaţiei rutiere şi pietonale în zonă. Demonstraţiile sunt autorizate pentru intervalul orar 18.00-21.00.

Kim Jong-un a ucis oficiali nord-coreeni în moduri barbare

Kim Jong-un foloseşte metode barbare de suprimare a oficialilor incomozi, pentru a-și menţine puterea, arată o investigaţie sud-coreană. Dictatorul a executat şi exilat 421 de oficiali de când a venit la putere, în 2011, victimele fiind folosite ca hrană pentru câini, omorâte cu rachete antiaeriene, arse de vii cu aruncătoare de flăcări şi spânzurate. În unele cazuri, familii întregi de oficiali au fost executate, în timp ce altele au fost încarcerate în tabere de concentrare şi „eliminate din societate.” Raportul mai dezvăluie că oficialii au riscat moartea sau încarcerarea pentru infracţiuni minore, precum o poziţie nepotrivită a corpului la evenimentele unde participa liderul suprem.

Vicepreședintele Venezuelei vizitează Moscova

Vicepreședintele Venezuelei, Delcy Rodriguez, va efectua vineri o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după ce ministrul adjunct de externe din Venezuela și ministrul economiei s-au aflat de asemenea la Moscova, săptămâna trecută, pentru a discuta cu înalţi oficiali ruși.

Rusia îl susţine pe președintele venezuelean, Nicolas Maduro, în disputa cu liderul opoziţiei, Juan Guaido, autoproclamat președinte interimar al ţării, într-o mișcare susţinută de majoritatea naţiunilor occidentale. Moscova a devenit un creditor de ultim moment pentru Caracas, în încercarea de a salva economia Venezuelei; a ajutat armata și industria petrolieră și a furnizat grâu.

Summitul din Vietnam, declarat un eșec

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, nu au reușit să ajungă la un acord în timpul întâlnirii bilaterale din Hanoi, Vietnam, și au încheiat summitul mai devreme decât fusese planificat. Donald Trump a declarat că liderul coreean a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor economice înainte de a se angaja în măsuri concrete de denuclearizare, însă și-a exprimat speranţa că negocierile vor continua. La rândul său, Kim Jong-un a spus că „nu este pesimist”.

Parlamentul European o vrea pe Kovesi procuror-șef

Comisia pentru Justiţie și Libertăţi (LIBE) și Comisia de Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European au votat, marţi și miercuri, în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-șef al nou-înfiinţatului Parchet European. Conferinţa preşedinţilor va decide dacă opţiunea Parlamentului va fi strict pe baza votului din comisii sau se va cere un vot în plen. Procurorul-șef al Parchetului European va fi ales în urma negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE, „parteneri egali” în negocieri, după cum a declarat preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes. Consiliul UE îl susţine pe procurorul francez Jean-François Bohnert.

Parchetul European, care ar urma să fie operaţional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Comisia Europeană semnalează regres în lupta anticorupţie din România

Comisia Europeană a criticat în raportul de ţară modificările aduse legilor justiţiei, considerând că au subminat independenţa judecătorilor și a procurorilor. Potrivit Comisiei, „progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei au suferit regrese semnificative”, iar „independenţa judecătorilor și a procurorilor a fost afectată de modificările recente aduse legilor justiţiei”. DNA a fost o ţintă predilectă a presiunilor, inclusiv a criticilor dure în spaţiul public și în mass-media formulate de politicienii de rang înalt.