Esenţiale azi, 1 martie

78

Curtea de Apel București sesizează CCR în procesul MApN-Iohannis

Curtea de Apel Bucureşti a admis sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) în procesul în care MApN cere anularea decretului de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă de şef al Statului Major al Apărării. Instanţa cere CCR să analizeze articolul din legea de organizare a Ministerului Apărării care prevede numirea de către preşedinte a şefului Statului Major.

În ianuarie, Curtea de Apel a dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, în urma cererii MApN. Președintele a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de minister pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Ucraina interzice Rusiei să îi monitorizeze alegerile

În Ucraina a intrat în vigoare legea care le interzice observatorilor ruși să participe, ca observatori, la alegeri. Legea a fost adoptată de Parlament pe 7 februarie și promulgată de președintele Petro Poroșenko. Potrivit actului normativ, o persoană care este cetăţean al unui stat recunoscut de Parlamentul de la Kiev drept agresor sau ocupant nu poate fi observator oficial la alegerile din Ucraina.

Juan Guaido va efectua o vizită oficială în Paraguay

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela și președinte interimar autoproclamat, efectuează vineri o vizită oficială în Paraguay, în cadrul căreia se va întâlni cu președintele Mario Abdo. Guaido plănuiește să viziteze în următoarea perioadă mai multe state din America Latină pentru a discuta despre rezolvarea crizei din Venezuela. Guaido a avut joi o întâlnire cu președintele brazilian, Jair Bolsonaro, pentru a obţine susţinerea necesară pentru înlăturarea de la putere a președintelui venezuelean, Nicolas Maduro.

Paraguayul se află printre cele peste 50 de ţări care l-au recunoscut pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei și care doresc retragerea de la putere a președintelui Maduro.

Englezii vor o reglementare mai dură a pariurilor online

Partidul Laburist, din Marea Britanie, va propune o lege mai aspră cu privire la parurile online. Această lege va restricţiona suma pe care clienţii o pot paria și va stabili un sistem prin care pariorii nu vor putea paria sume pe care nu le deţin.

Deputatul Tom Watson, care a propus deja o serie de măsuri dure privitoare la industria pariurilor, susţine că Legea Pariurilor din 2005, adoptată de guvernul Tony Blair, este neadecvată pentru era digitală. În vreme ce pariul în lumea reală este foarte strict reglementat, lipsa controlului în pariurile online duce la pierderi masive pentru consumatorii vulnerabili”, spune el.

Trudeau refuză să demisioneze

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a respins cererile de a-și depune demisia, în toiul unui scandal care vizează administraţia acestuia. Trudeau susţine că el și administraţia sa s-au comportat legal și că cetăţenii canadieni își vor putea exprima părerea la alegerile federale din octombrie.

Comentariile lui Trudeau au apărut după ce fostul ministru canadian al justiţiei și procuror general Jody Wilson-Raybould a descris un efort constant și susţinut al oficialilor apropiaţi de Trudeau de a împiedica anchetarea unei companii de inginerie acuzate de luare și dare de mită. Procuroarea afirmă că a fost supusă unor ameninţări voalate de către mai mulţi oficiali din administraţia Trudeau.

Statele din Europa Centrală și de Est: Ne confruntăm cu cele mai dificile provocări de securitate care pot apărea într-o generaţie

Nouă ţări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, și-au exprimat joi îngrijorarea faţă de „încălcarea gravă de către Rusia” a tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, afirmând că „ne confruntăm cu cele mai dificile provocări de securitate care pot apărea într-o generaţie”.

Reunite în Formatul București 9, la Kosice, cele 9 ţări au adoptat o declaraţie comună în care subliniază importanţa prezenţei NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră şi a prezenţei militare a Statelor Unite şi a Canadei pe flancul estic al NATO. Liderii evidenţiază preocuparea faţă de conflictul din Ucraina şi de tensiunile din Marea Azov şi din Marea Neagră și susţin abordarea NATO faţă de Rusia, integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova și securitatea şi stabilitatea Balcanilor de Vest.

Statele Unite îl caută pe fiul lui Bin Laden

Statele Unite oferă o recompensă de până la 1 milion de dolari pentru informaţii care pot duce la găsirea fiului lui Osama Bin Laden, Hamza, despre care se crede că s-ar afla în zona de frontieră dintre Afghanistan și Pakistan. Acesta și-a consolidat în ultima vreme poziţia ca lider terorist și a lansat mesaje audio și video în care îi îndeamnă pe adepţi să răzbune moartea tatălui său.

Sute de mii de credincioşi, aşteptaţi la liturghia pe care papa Francisc o va celebra la Şumuleu Ciuc

Aproximativ 300.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la liturghia pe care papa Francisc o va oficia, la 1 iunie, la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita. Pelerinii care vor dori să ocupe un loc în zona protejată se pot înscrie, pe parcursul lunii martie, pe site-ul pontifex.ro. Participanţii care nu îşi vor procura bilet vor putea sta în zona neprotejată şi vor putea urmări liturghia susţinută de Sfântul Părinte pe ecrane mari.

În perioada 31 mai – 2 iunie, papa Francisc se va afla într-o vizită în România şi va merge la Bucureşti, la Iaşi, la Blaj şi la sanctuarul dedicat Mariei de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita.

ONU acuză Israelul de crime împotriva umanităţii

O comisie a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a conchis joi că manifestaţiile palestiniene din 2018 au fost în esenţă de „natură civilă” şi există „motive rezonabile să se creadă că lunetişti de elită israelieni au tras asupra unor jurnalişti, personal în domeniul sănătăţii, copii şi persoane cu dizabilităţi, ştiind că aceștia erau în mod clar recognoscibili ca atare”. Preşedintele comisiei, Santiago Canton, subliniază că „militarii israelieni au comis încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului. Unele dintre aceste încălcări pot constitui crime de război sau crime împotriva umanităţii şi trebuie să facă imediat obiectul unei anchete israeliene.”

Şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a denunţat raportul ca fiind „ostil, mincinos şi părtinitor” împotriva ţării sale şi a invocat din nou dreptul Israelului de a se apăra de acţiuni „teroriste” ale mişcării palestiniene Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza.

YouTube interzice comentariile la videoclipurile cu copii

YouTube își va schimba politica de campanie privitoare la toate videoclipurile în care apar minori, în încercarea de a proteja mai eficient copiii și familiile acestora”. Mai multe branduri au încetat să folosească YouTube pentru reclamă după ce au descoperit că pedofilii lăsau comentarii la videoclipuri cu copii.