Esenţiale azi, 29 noiembrie

91

Aproape un milion de români din grupele de risc s-au vaccinat împotriva gripei

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a transmis joi că 989.456 de persoane din grupele de risc s-au vaccinat antigripal până la data de 24 noiembrie cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. În această perioadă, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 86.002, cu 9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (94.527) şi cu 1,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (84.603).

Șomajul a coborât în această toamnă la niveluri minime istorice

Rata şomajului în luna octombrie 2019 a scăzut la 4%, cu o zecime de punct procentual mai mică faţă de cea înregistrată în septembrie (4,1%). Nivelul poate fi considerat la minimumul istoric (în anul 2008, pre-criză, șomajul depășea 5,5%), dar tensiunile din piaţa muncii rămân, iar actualul guvern ar putea să le aplatizeze prin politici atent măsurate.

Macron: „Nu Rusia sau China, ci terorismul este inamicul nostru comun”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a negat joi că ar fi acceptat propunerea omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu impunerea unui moratoriu privind instalarea unor sisteme de rachete în Europa, adăugând că este important ca iniţiativa Kremlinului să nu fie pur și simplu ignorată. Macron le-a cerut membrilor NATO, înaintea summitului de la Londra de săptămâna viitoare, să-și mute atenţia dinspre Rusia spre terorism. „Este Rusia astăzi inamicul nostru? Sau China? Este obiectivul NATO să le poziţioneze ca inamici? Nu cred. Inamicul nostru comun este terorismul”, a declarat Macron.

Poliţia italiană a descoperit un complot pentru formarea unui nou partid nazist

Noul partid se numea Partidul Naţional Socialist Italian al Muncitorilor, iar poliţia a prezentat zvastici şi imagini ale lui Adolf Hitler, confiscate în timpul percheziţiilor efectuate la 19 proprietăţi. De asemenea, a mai fost descoperit un număr mare de arme, între care pistoale, arme de vânătoare şi arbalete. Grupul a creat legături cu grupuri extremiste din străinătate, inclusiv din Portugalia, Marea Britanie şi Franţa.

Migraţia netă din Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel din aproape 6 ani

Imigraţia din blocul comunitar a scăzut de când britanicii au votat, în 2016, pentru ieșirea din UE, dar rămâne un subiect politic sensibil înaintea alegerilor generale din 2012. Biroul Naţional de Statistică a anunţat că, în anul încheiat în iunie 2019, diferenţa în numere dintre persoanele care s-au mutat în Marea Britanie și cele care au plecat este de 212.000, cel mai scăzut nivel după anul încheiat în septembrie 2013.

O rusoaică, arestată în Crimeea pentru spionaj

O rusoaică a fost arestată în Crimeea fiind acuzată de spionaj pentru Ucraina, a declarat pentru agentia Tass purtătorul de cuvânt al tribunalului din Sevastopol. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, femeia ar fi fost recrutată de serviciile de informaţii ucrainene, la solicitarea Ministerului Apărării de la Kiev, pentru a colecta informaţii militare secrete. Ea riscă 20 de ani de închisoare, dacă va fi găsită vinovată.

ONU acuzată că sute de refugiaţi au fost lăsaţi să moară de foame într-un centru din Tripoli

Aproximativ 400 de persoane, care au ajuns în centrul de refugiaţi din Tripoli în luna octombrie din centrul de detenţie Abu Salim, din sudul Libiei, au fost aparent ţinute fără hrană timp de mai multe săptămâni. Printre acestea se numără 100 de minori, potrivit unui raport publicat recent de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Aceștia sunt „în prezent înfometaţi”, primind hrană doar din partea celorlalţi refugiaţi care reușesc să se strecoare din centru pentru a face rost de apă și mâncare, se arată în raportul OIM.

Aflat într-o vizită surpriză în Afganistan, Trump a anunţat reluarea negocierilor cu talibanii

Vizita lui Trump a fost ţinută secretă până la aterizare, din motive de securitate. Ea nu a durat mai mult de câteva ore şi a avut loc cu prilejul Zilei Recunoştinţei.„Talibanii vor un acord şi avem întâlniri cu ei. Le spunem că este necesară o încetare a focului, înainte nu voiau o încetare a focului, dar acum vor”, a declarat președintele american după o întâlnire cu omologul său, preşedintele Ashraf Ghani, în baza americană de la Bagram.

Cel puţin 45 de protestatari uciși joi de forţele de ordine din Irak

Manifestanţii au fost uciși joi de forţele de ordine în Irak, la o zi după incendierea de către manifestanţi a consulatului iranian din orașul Najaf.

Kim Jong-un anunţă testarea cu succes a unui sistem lansator multiplu de rachete

Coreea de Nord a lansat, joi, două proiectile cu raze scurte de acţiune. Testul a fost efectuat cu puţin timp înaintea expirării termenului final acordat Washingtonului pentru a relua negocierile privind procesul de denuclearizare, după ce discuţiile dintre cele două state au intrat în impas. Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, a supervizat „testarea cu succes” a unui sistem lansator multiplu de rachete supermasive și și-a exprimat „marea satisfacţie”, a transmis agenţia oficială de știri din Coreea de Nord (KCNA), potrivit Reuters.