Esenţiale azi, 2 decembrie

62

ANM: informare de ninsori, vreme rece şi intensificări ale vântului, valabilă de luni dimineaţă, de la ora 7, până marţi, la ora 10

Ninsori la munte, precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în nord şi în centru, depuneri de polei, intensificări ale vântului şi vreme rece, de luni dimineaţă până marţi – este prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru ziua de azi și în prima parte a zilei de mâine.

STUDIU: Mai mult de jumătate dintre companii vor să crească numărul de angajaţi în medie cu 11% anul viitor

Peste jumătate dintre companiile din România (54%) intenţionează ca, în 2020, să crească numărul de angajaţi cu 11% în medie, potrivit Barometrului de HR realizat de PwC România, care arată că cea mai mare cerere de noi angajaţi este în sectorul IT&C, urmat de industrie, auto şi retail. Creşteri de personal au mai menţionat 40% din companiile din sectorul de servicii financiare şi 30% dintre firmele din farma.

Premierul Maltei va demisiona în ianuarie, pe fondul crizei declanșate de uciderea unei jurnaliste

Joseph Muscat, premierul Maltei, a anunţat că intenţionează să demisioneze în luna ianuarie, în contextul crizei declanșate de uciderea unui jurnaliste de investigaţii care ancheta legături ilicite între mediul de afaceri și politicieni. Jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost ucisă de explozia unei bombe plasate sub vehiculul ei. Într-una dintre investigaţiile conduse de Galizia, premierul maltez, Joseph Muscat, şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către guvernul din Azerbaidjan.

Peste 10.000 de persoane, evacuate la Torino din cauza unui bombe din al Doilea Război Mondial

Locuitorii din Torino au primit ordin de evacuare a întregii zone istorice a orașului. Alţi 50.000 de oameni au fost sfătuiţi să-și părăsească locuinţele sau să rămână la adăpost pe perioada operaţiunii de dezamorsare. Bomba, de origine britanică, conţinea 65 de kilograme de dinamită, au anunţat autorităţile.

Olanda: Autorităţile spun că nu există dovezi că atacul de la Haga a fost de natură teroristă

Trei persoane au fost înjunghiate în cursul unui atac cu cuţitul care a avut loc vineri seară într-un magazin din Haga. Principalul suspect, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a fost arestat sâmbătă. Nu există dovezi că suspectul arestat în cazul acestui atac a avut motive teroriste, a declarat duminică poliţia olandeză.

Parchetul din Paris deschide o anchetă în urma scandalului legat de corpurile donate facultăţii de medicină

O anchetă publicată de L’Express denunţă „condiţiile indecente” de conservare a cadavrelor deţinute de Centrul de Donare a Corpurilor, din cadrul Universităţii de Medicină Paris-Descartes, templul medicinei din Franţa, considerat de asemenea cel mai mare centru de anatomie din Europa. „Zeci de cadavre goale, dezmembrate, unele descompuse. Altele înnegrite sau găurite, roase de şoareci. Saci de gunoi din care atârnă bucăţi de carne umană. Pe sol capete de oameni.” Din respect pentru defuncţi şi familiile acestora, L’Express şi-a ilustrat ancheta cu simple desene, dar a intitulat-o: „O groapă comună în inima Parisului”.

Donald Trump a purtat duminică noi discuţii cu Beniamin Netanyahu

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat duminică cu premierul în exerciţiu al Israelului, Beniamin Netanyahu. „Cei doi lideri au discutat despre ameninţarea reprezentată de Iran, dar și alte subiecte importante la nivel bilateral și regional”, se arată într-un scurt comunicat emis de Casa Albă.

Procesul de înlăturare a deşeurilor de combustibil nuclear de la Fukushima va începe în 2021

Eliminarea acestor deşeuri radioactive este considerată cea mai mare provocare din activitatea de dezafectare de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, care este administrată de compania Tokyo Electric Power. Uzina a suferit accidente nucleare la 3 din cele 6 reactoare ale sale, după ce a fost lovită de un cutremur puternic şi de tsunamiul declanşat de acesta în martie 2011.

50 de şefi de stat sau de guvern, la deschiderea celei de-a 25-a Conferinţe ONU asupra Climei

Summitul asupra Climei (COP25), care ar trebui să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică, începe luni la Madrid în prezenţa a 50 de şefi de stat sau de guvern şi a reprezentanţilor principalelor organisme internaţionale, transmite EFE. La ceremonia de deschidere a celei de-a 25-a Conferinţe ONU asupra Climei vor participa, între alţii, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, premierul spaniol în exerciţiu, Pedro Sanchez, noua preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ministrul chilian al mediului şi preşedinte al summitului, Carolina Schmidt.

Autorităţile pentru concurenţă din UE investighează Google pentru modul în care colectează datele

Executivul UE a anunţat în weekend că solicită informaţii despre modalitatea și motivul pentru care Google, divizie a grupului Alphabet, colectează date. „Comisia a trimis chestionare în cadrul unei investigaţii preliminare referitoare la practicile Google legate de colectarea și utilizarea datelor. Investigaţia preliminară este în curs”, a informat Comisia, printr-un email. Un document văzut de Reuters arată că UE se concentrează pe date legate de serviciile de căutare locale, publicitatea online, servicii de publicitate ţintită, servicii de logare, browsere web și altele.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.