Esenţiale azi, 3 octombrie

72

Peste o mie de migranţi s-au înecat în 2019 în Mediterana

Peste 1.000 de persoane s-au înecat în 2019 încercând să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa, a anunţat miercuri agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR). În 2018, UNHCR a anunţat 2.277 de decese şi persoane dispărute. În virtutea unui acord încheiat recent între Germania, Franţa, Italia şi Malta, migranţii salvaţi pe mare vor fi distribuiţi între statele UE participante în patru săptămâni. De la începutul anului 2014, cel puţin 15.000 de persoane au murit traversând Mediterana.

Șaisprezece cadavre au fost găsite după naufragiul unei ambarcaţiuni ce transporta 56 de tineri migranţi marocani, pe coasta Atlanticului, în largul portului Casablanca. Căutările au început de sâmbătă și continuă. Numai 3 persoane au fost găsite în viaţă.

Armata americană a testat o rachetă intercontinentală

Armata americană a testat o rachetă balistică intercontinentală, Minuteman III, lansată de la baza din Vandenberg, California. Racheta a parcurs circa 6.750 km, apoi s-a scufundat în atolul Kwajalein, din Pacific. „Testul demonstrează că forţa de descurajare nucleară a SUA este solidă, flexibilă, pregătită şi bine adaptată pentru a contracara ameninţările secolului XXI şi pentru a ne linişti aliaţii”, a precizat comandamentul forţelor aeriene.

Grecia, paralizată de o nouă grevă

Grecia a fost paralizată miercuri de o nouă grevă, la iniţiativa sindicatelor din sectorul privat şi cel al transportului în comun. Sindicatele protestează împotriva unui proiect de lege ce prevede un prag minim de peste 50% dintre cei prezenţi într-o adunare generală de sindicat pentru a declanşa o grevă și denunţă o lege care ar facilita concedierile în sectorul privat. La grevă au participat lucrătorii din sectorul privat, navigatorii, angajaţii de la metrou, șoferii de autobuze și conductorii de tramvaie, jurnaliștii, angajaţii băncilor și cei ai căilor ferate. Marţea trecută, o altă grevă majoră a perturbat funcţionarea spitalelor, a şcolilor şi a tribunalelor.

Papa va vizita Hiroshima și Nagasaki

Papa Francisc va vizita oraşele Hiroshima şi Nagasaki pentru a transmite un mesaj împotriva proliferării armelor nucleare, în cadrul turneului pe care îl va efectua în Thailanda şi în Japonia în perioada 19–26 noiembrie. În Thailanda, pontiful se va întâlni cu autorităţile și cu liderul spiritual budist. În Bangkok, papa va participa la o întâlnire cu lideri religioși la Universitatea Chulalongkorn şi va oficia o liturghie pentru tineri. În Japonia, Francisc va vizita și Tokyo, unde se va întâlni cu victimele triplului dezastru din 2011 (cutremurul care a provocat un tsunami și accidentul de la centrala nucleară din Fukushima).

Boris Johnson și-a prezentat propunerea pentru Brexit

Premierul britanic și-a prezentat miercuri propunerea pentru modificarea acordului privind Brexitul. Johnson vrea să înlocuiască aşa-numita „plasă de siguranţă” (backstop), care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu măsuri vamale alternative. Planul prevede ca Irlanda de Nord să facă parte din aceeaşi zonă vamală cu Marea Britanie, dar să păstreze reglementările europene pe timpul unei perioade de tranziţie. „Prima reacţie” a Parlamentului European la ofertă „nu este pozitivă”, deoarece „nu credem că această propunere prezintă garanţiile necesare de care Irlanda are nevoie”, a declarat miercuri eurodeputatul Guy Verhofstadt. Noile propuneri sunt insuficiente pentru a proteja o frontieră irlandeză deschisă, a declarat și premierul irlandez, Leo Varadkar. Potrivit lui Johnson, Brexitul va avea loc la 31 octombrie, „orice s-ar întâmpla”.

Mii de poliţiști au protestat la Paris

Aproximativ 26.000 de poliţişti au defilat miercuri la Paris într-un „marş al furiei”, în cadrul unei mobilizări fără precedent în ultimii 20 de ani, pe fondul problemelor cu care se confruntă instituţia, al creşterii numărului sinuciderilor printre angajaţi şi al planurilor de reformare a sistemului de pensii. La originea protestului s-au aflat uzura operaţională legată de mişcarea socială a Vestelor Galbene şi o creştere a numărului de sinucideri în rândul poliţiştilor (52 de la începutul anului).

Singapore: a intrat în vigoare legea împotriva știrilor false

Noua lege din Singapore pentru combaterea „fake news” a intrat în vigoare, în ciuda criticilor venite din partea giganţilor tehnologici şi a activiştilor pentru drepturile omului, care au catalogat normele dure drept o tentativă „înfiorătoare” de a reprima nemulţumirile. Legea le conferă miniştrilor puteri de a le cere platformelor de social media să pună avertismente lângă postările pe care autorităţile le consideră a fi false sau să le elimine. Autorităţile din această ţară profund controlată – și criticată pentru limitarea libertăţilor civile – insistă că măsurile sunt necesare pentru a stopa circulaţia informaţiilor false. Oponenţii se tem că legea va cenzura discuţiile online şi că măsurile ar putea fi folosite pentru a înăbuşi viziunile politice diferite, înaintea alegerilor din ţară, care vor avea loc peste câteva luni.

Stare de asediu la Bagdad

Poliţia şi protestatarii au continuat să se confrunte în noaptea de miercuri spre joi în centrul Bagdadului, unde a fost decretată stare de asediu, după două zile de proteste soldate cu morţi. Este interzisă circulaţia vehiculelor şi a persoanelor, pentru funcţionari s-a decretat zi liberă, iar liderul şiit Moqtada Sadr şi-a chemat numeroşii susţinători să se alăture protestelor sub formă de ocupări paşnice ale unor locuri publice. Protestatarii denunţă corupţia politicienilor, rata șomajului și cer servicii publice funcţionale. Starea de asediu a fost decretată, de asemenea, la Najaf şi la Nassiriya.

Franţa vrea să utilizeze datele online ale cetăţenilor pentru combaterea evaziunii fiscale

Franţa vrea să permită autorităţilor din domeniul fiscal să colecteze date de pe Facebook, Instagram și alte reţele sociale pentru a identifica mai ușor cazurile de evaziune. Totodată, statul va monitoriza platforme comerciale ca Ebay, Vinted sau Le Bon Coin ca parte a unui program pilot pe trei ani. Autorităţile franceze pentru protecţia datelor au criticat acest proiect, afirmând că reprezintă o schimbare importantă a felului în care guvernul poate utiliza datele personale. Criticii susţin că măsura ar putea afecta semnificativ libertatea de exprimare și comportamentul utilizatorilor în mediul online.

SUA vor impune tarife suplimentare importurilor din UE

Statele Unite ale Americii au obţinut, miercuri, aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în vederea impunerii de tarife vamale pentru importuri din Uniunea Europeană în valoare de 7,5 miliarde de dolari pe an. SUA și UE sunt angajate din 2004 într-o dispută comercială legată de subvenţiile primite de Airbus și Boeing, părţile acuzându-se reciproc că măsurile de susţinere acordate au constituit ajutor de stat ilegal. OMC a stabilit că atât compania europeană Airbus, cât și rivalul american Boeing au beneficiat de subvenţii ilegale în valoare de miliarde de dolari.