Esenţiale azi, 5 august

154

Doi poliţiști ar fi refuzat să ajute victima unui viol

Inspectoratul de Poliţie Galaţi a dispus o anchetă internă după ce doi poliţiști au fost filmaţi refuzând să intervină pentru a ajuta o fată plină de sânge. Conform unor imagini filmate în weekend și postate pe Facebook, agenţii stau în mașina de Poliţie, deși în faţa lor se afla un copil plin de sânge și în stare de șoc. Victima pare îngrozită și refuză să vorbească cu oamenii care i-au sărit în ajutor, în timp ce poliţiștii asistă pasiv la întreaga scenă. În cele din urmă, fata a fost transportată la Spitalul de Copii din Galaţi. Persoana care a realizat filmarea a anunţat pe Facebook că a vizitat-o și că fata confirmă că a fost violată. Minora provine dintr-un centru de plasament.

Avertizări pentru românii care merg în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe avertizează că există un risc ridicat de incendiu de vegetaţie (grad 4 din 5) pe fondul temperaturilor ridicate, în insulele Samos, Kos, Rhodos, Saria, Carpathos și Creta. De asemenea, Ministerul de Externe atenţionează că în mai multe regiuni (Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica, Spata) există riscul contractării virusului West Nile pe perioada de vară. Până în prezent au fost înregistrate 25 de cazuri, iar două persoane au decedat. Instituţia recomandă ca cetăţenii să folosească „îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului şi, de asemenea, să folosească repelente şi sprayuri atât pentru corp, cât şi pentru mediul înconjurător”.

Franţa şi Germania condamnă arestarea protestatarilor de la Moscova

Franţa şi Germania au denunţat duminică arestarea unor manifestanţi ai opoziţiei la Moscova şi utilizarea, considerată disproporţionată, a forţei pentru a reprima acest protest, făcând apel la Rusia să elibereze persoanele deţinute. Aproape 830 de persoane au fost arestate sâmbătă la Moscova în timpul unei manifestaţii neautorizate, care solicita deschiderea alegerilor locale de pe 8 septembrie din capitala rusă pentru candidaţii opoziţiei. Autorităţile ruse şi-au accentuat presiunea asupra opoziţiei declanşând o anchetă pentru „spălare de bani” la adresa  organizaţiei opozantului Aleksei Navalnîi, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea de 30 de zile. Ultima opozantă de anvergură încă în libertate, Liubov Sobol, o avocată de 31 de ani, a fost reţinută sâmbătă.

SUA: 34 de morţi în 4 atacuri armate

În Statele Unite, 34 de persoane au murit în 4 atacuri armate într-o singură săptămână. În El Paso, Texas, 20 de persoane au fost ucise de un tânăr într-un centru comercial, într-un atac cu caracter rasist, îndreptat împotriva comunităţii de hispanici. Câteva ore mai târziu, în Ohio, un bărbat a ucis 9 oameni într-un bar, înainte de a fi omorât de poliţie. Săptămâna trecută, un angajat nemulţumit al unui hipermarket Walmart din Southaven, Mississippi, și-a ucis doi colegi și a rănit un ofiţer de poliţie. Un alt atac armat a avut loc în California, la Festivalul Usturoiului din Gilroy, unde un tânăr de 19 ani a ucis trei persoane, între care doi copii, și a rănit 16 persoane, după care s-a sinucis. Atacurile armate au devenit o obişnuinţă în Statele Unite, numărul lor depășind 250 de la începutul anului.

Cairo: 17 morţi şi zeci de răniţi, în urma unei explozii

Cel puţin 17 persoane au murit şi alte 32 au fost rănite într-o explozie în apropierea Institutului Naţional de Oncologie din Egipt, în centrul capitalei Cairo. O maşină care conducea pe contrasens s-a ciocnit cu alte trei maşini, provocând explozia. Procuratura cercetează cauza incidentului.

Hong Kong: greva generală ameninţă să blocheze orașul

Hong Kong se pregătește, luni, de perturbări majore în activitatea de lucru, în contextul în care o grevă generală ameninţă să paralizeze regiuni întregi ale centrului financiar asiatic. Peste 100 de zboruri au fost anulate. Poliţia a arestat 44 de persoane după ciocniri violente care au avut loc în timpul nopţii, iar forţele de ordine au folosit gaz lacrimogen pentru a-i alunga pe protestatarii care s-au deplasat rapid pe străzile orașului. Orașul controlat de statul chinez a fost zguduit de proteste din cauza unei legi privind extrădarea. Acestea au devenit între timp demonstraţii ample, prin care cetăţenii cer respectarea democraţiei. Protestele, despre care guvernul a declarat că „împing orașul într-o direcţie periculoasă”, au dus la închiderea unor birouri guvernamentale, la blocarea drumurilor și la suspendarea activităţii de afaceri.

Cutremur de 6,2 grade, în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs duminică în largul coastei de nord-est a Japoniei. Epicentrul cutremurului a fost identificat în largul coastei prefecturii Fukushima, la o adâncime de aproximativ 50 de kilometri. Cutremurele sunt frecvente în Japonia, ţară aflată în una dintre cele mai active zone seismice de pe planetă.

Zeci de răniţi, într-un parc acvatic din China

Un parc acvatic din nordul Chinei a decis să închidă „bazinul de tsunami”, după ce o defecţiune a mașinii de creare a valurilor artificiale a provocat un incident care a dus la rănirea a 44 de persoane. În filmarea video se vede cum valul uriaș îi ia pe sus pe oamenii aflaţi în bazin, iar mai apoi cum aceștia se răstoarnă atunci când valul îi lovește. Incidentul s-ar fi petrecut din cauza unei defecţiuni de distribuţie a energiei din camera de control a mașinii care crea valurile.

Preot din Cipru, anchetat în urma unor declaraţii homofobe

Poliţia din Cipru a deschis o investigaţie în urma unor comentarii controversate ale unui preot ortodox. Anchetatorii vor decide dacă acesta a încălcat legea privind discursul care instigă la ură, după ce a afirmat că homosexualitatea se transmite copiilor nenăscuţi „când părinţii se lasă pradă unor acte erotice care nu sunt naturale”. El a mai afirmat că bărbaţii gay au un „miros specific”. Guvernul a condamnat comentariile, declarând că acestea „insultă demnitatea și egalitatea cetăţenilor”. Asociaţia Accept LGBTI a cerut ca preotul să fie sancţionat disciplinar.

Sarcofagul lui Tutankhamon va fi restaurat pentru prima dată

Egiptul a început prima restaurare de până acum a sarcofagului placat cu aur al celebrului faraon Tutankhamon, înainte de deschiderea noului muzeu naţional, programată pentru anul viitor. Conform autorităţilor, lucrul la exteriorul sarcofagului, care este realizat din lemn și acoperit cu aur, va dura cel puţin 8 luni, deoarece obiectul este foarte fragil și este prima dată când trece printr-o restaurare, din 1922, când arheologul britanic Howard Carter l-a descoperit într-un mormânt vechi de 3.000 de ani.