Esenţiale azi, 6 august

74

Medicii din Capitală, somaţi să plătească reţete prescrise în 2015

Peste 100 de medici de familie din Capitală au primit, la începutul lunii iulie, notificări de la Casa de Asigurări de Sănătate prin care li se cerea să restituie, în termen de 10 zile, contravaloarea unor reţete emise în 2015 pacienţilor cu hepatite cronice. Sumele se ridică la zeci de mii de lei. În urma controalelor făcute de Corpul de Control la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, în perioada 2014-2016, s-au găsit nereguli în dosarele medicale, în condiţiile în care dosarele pentru tratamentele gratuite sunt aprobate de comisiile de specialitate de la Casa Naţională de Sănătate. Medicii au anunţat că vor da statul în judecată.

Cine beneficiază de amnistia fiscală

Amnistia fiscală, denumită Ordonanţă pentru instituirea unor facilităţi fiscale, a fost publicată în Monitorul oficial de luni, 5 august. Prin aceasta, se propun două mecanisme alternative eșalonării la plată: primul este reprezentat de măsuri de restructurare a datoriilor de până la 31 decembrie 2018 pentru companiile cu obligaţii bugetare mai mari de 1 milion de lei, iar cel de-al doilea este anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub 1 milion lei, dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019. De înlesnirile menţionate pot beneficia și persoanele fizice sau entităţile fără personalitate juridică, dacă au obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 mai mari de 1 milion de lei.

Bugetele ministerelor, diminuate prin rectificarea bugetară

Guvernul va suplimenta sumele alocate bugetelor locale cu 4,4 miliarde de lei, în contextul în care mai multe ministere pierd bani. Diminuările au fost operate la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (-369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei). Ministerul Educaţiei pierde bani deoarece nu a reușit să înceapă în cursul acestui an un proiect cu fonduri europene pentru care avea alocate sume în buget. Guvernul alocă fonduri și pentru ceea ce a mai rămas de plată în contul restituirii taxei auto, 135 de milioane de lei. Iar 500 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an.

Mai puţin de o treime dintre români sunt mulţumiţi de situaţia economică naţională

Mai puţin de o treime dintre români (31%) sunt mulţumiţi de situaţia economică naţională, sub media europeană, de 49%, creșterea preţurilor fiind cea mai mare problemă la acest moment, potrivit Eurobarometrului de primăvară, publicat de Comisia Europeană. În același timp, 30% dintre români anticipează o îmbunătăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce un procent similar se așteaptă la o înrăutăţire; 57% dintre români se declară mulţumiţi de situaţia financiară a gospodăriei proprii, comparativ cu 72% dintre europeni. Mai puţin de jumătate dintre români (47%) consideră că au o situaţie bună la locul de muncă, comparativ cu 60% dintre europeni. Creșterea preţurilor este văzută ca principala problemă naţională de cei mai mulţi români (35%), în timp ce 30% sunt îngrijoraţi în special de problemele de protecţie socială și sănătate. În ceea ce privește provocările întâmpinate de UE, un sfert dintre români consideră că cea mai mare problemă este reprezentată de terorism, iar un procent apropiat vede imigraţia ca fiind cea mai mare provocare. Totuși, 52% dintre români declară că au încredere în Uniune, mai mult decât media europeană, de 44%.

Fostul guvern al Republicii Moldova, urmărit penal

Procurorul general al Republicii Moldova a iniţiat luni un dosar penal privind „uzurparea puterii de stat” de către fosta guvernare a ţării, în perioada 7-14 iunie 2019. Urmărirea penală va fi efectuată de un grup format din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie.

Marea Britanie se alătură Statelor Unite în misiunea navală din Golf

Marea Britanie se va alătura Statelor Unite în misiunea internaţională pentru protejarea navelor comerciale în strâmtoarea Ormuz, din Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul. Germania a respins solicitarea americană de participare. În replică, Rusia şi Iranul au semnat un protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în strâmtoarea Ormuz. Iranul a capturat recent un petrolier britanic, în replică la oprirea în strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian către Siria, încălcând sancţiunile SUA și UE. Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Trump după retragerea SUA din Acordul Nuclear. Preşedintele american cere limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Explozie la un depozit de muniţie din Siberia

Sute de locuitori au fost evacuaţi luni, în urma unor explozii provocate de un incendiu de origine necunoscută la un depozit de muniţie militară din Siberia, în satul Kamenka, regiunea Krasnoiarsk. Șapte persoane au fost rănite, 2 dintre ele fiind spitalizate.

Atacul din Cairo, de origine teroristă

Ciocnirea între mai multe maşini luni la Cairo, soldată cu cel puţin 20 de morţi, a fost un act terorist, a declarat preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care a transmis condoleanţe „poporului egiptean şi familiilor martirilor ucişi în incidentul laş de origine teroristă”. Cel puţin 20 de persoane au fost ucise când o maşină care circula cu viteză mare a lovit alte trei vehicule, provocând o explozie uriaşă în noaptea de duminică spre luni. Ministerul de Interne a atribuit actul grupului terorist Hasm, care a revendicat, începând din 2016, mai multe atentate în Cairo. Coliziunea, care a avut loc în apropiere de Institutul Oncologic din capitală, a făcut de asemenea 47 de răniţi. Aproximativ 78 de pacienţi ai centrului medical, avariat în urma exploziei, au fost transferaţi în alte spitale.

Trump cere execuţia atacatorilor din Texas și Ohio

Preşedintele Donald Trump a cerut luni execuţia „rapidă” a celor doi autori ai atacurilor armate comise în weekend în SUA, precum şi condamnarea rasismului şi a supremaţiei albe. „Trebuie să oprim idealizarea violenţei în societatea noastră. Naţiunea noastră trebuie să condamne cu o singură voce rasismul, sectarismul, supremaţia albă”, a afirmat Trump după atacurile pe care le-a calificat drept „crime împotriva umanităţii”. „Ordon de asemenea Ministerului Justiţiei să propună o lege care să garanteze ca aceia care comit crime motivate de ură şi asasinate în masă să fie pasibili de pedeapsa cu moartea şi ca această pedeapsă să fie aplicată rapid, în mod hotărât şi fără ani de amânare inutilă”, a continuat liderul de la Casa Albă.

India le cere cetăţenilor străini să părăsească regiunea Kashmir

Guvernul federal al Indiei a anunţat luni că va revoca statutul special constituţional al regiunii Kashmir și că intenţionează să restructureze teritoriul disputat cu Pakistanul. Pe fondul escaladării tensiunilor apărute ca urmare a declaraţiei, guvernul indian a interzis circulaţia publicului în zonă, serviciile de internet și serviciile de telefonie mobilă fiind suspendate în mai multe locuri din stat. Cetăţenii străini nu au acces în regiune, iar cei aflaţi deja în statul Kashmir trebuie să îl părăsească imediat. Ministerul român de Externe avertizează cetăţenii să evite deplasările în zonele Srinagar, Imphal, Uttar Pradesh şi West Bengal, precum şi locurile aglomerate din localităţile Pune, New Delhi şi Mumbai.