Esenţiale azi, 8 aprilie

91

România, mari probleme la calitatea apei, a aerului și la gestionarea deșeurilor

Comisia Europeană a identificat în raportul de ţară pe 2019 deficienţe grave la reţeaua de monitorizare a calităţii aerului și avertizează că situaţia ar putea fi mai gravă decât cea raportată. Raportul arată și că gestionarea deșeurilor rămâne o provocare majoră, în pofida progreselor formale înregistrate ca urmare a adoptării planului naţional de gestionare a deșeurilor în decembrie 2017. În ceea ce privește calitatea apei, România trebuie să își îmbunătăţească în continuare politica în domeniu în conformitate cu directiva privind tratarea apelor urbane reziduale și pentru ameliorarea calităţii apei potabile. Punerea în aplicare a directivelor privind conservarea naturii rămâne, de asemenea, o provocare considerabilă.

Bunăstarea cetăţenilor UE a evoluat diferit în ultimii 17 ani

Graficul care indică evoluţia bunăstării locuitorilor europeni în ultimii 17 ani arată evoluţii interesante. Luxemburgul a rămas pe primul loc la capitolul PIB/locuitor. România a urcat de pe ultimul loc pe antepenultimul, devansând Bulgaria și Croaţia. Olanda a coborât de pe locul 2 pe 3, în timp ce Irlanda a ajuns pe locul 2; 12 state au avansat la capitolul bunăstare (România, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovenia, Cehia, Finlanda, Marea Britanie, Danemarca, Malta și Irlanda), iar 10 au scăzut (Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Portugalia, Cipru, Italia, Belgia, Suedia, Austria și Olanda).

Netanyahu vrea să anexeze coloniile din Cisiordania

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a promis sâmbătă că anexează coloniile evreiești din Cisiordania (West Bank, engl.), dacă va fi reales. Deși a promovat extinderea coloniilor evreiești în teritoriile palestiniene, până acum Netanyahu nu a prezentat o viziune clară în legătură cu acest teritoriu, pe care palestinienii îl privesc drept inima unui viitor stat al lor. Această decizie ar distruge orice speranţă de obţinere a unei înţelegeri între israelieni și palestinieni.

Franţa desecretizează arhivele despre genocidul din Rwanda

Rwanda comemorează 25 de ani de la genocidul asupra populaţiei de etnie tutsi. Începând cu 7 aprilie 1994, timp de 3 luni, la iniţiativa regimului extremist de etnie hutu, între 800 de mii şi 1 milion de persoane au fost masacrate. Preşedintele Emmanuel Macron a decis deschiderea arhivelor privitoare la acest conflict de către un grup de 9 istorici, care vor trebui să stabilească, în următorii doi ani, dacă Franţa s-a implicat activ sau nu în genocidul care a făcut, potrivit ONU, 800.000 de victime, între lunile aprilie şi iulie 1994. Arhivele franceze oferite cercetătorilor vizează direct Rwanda şi situaţia existentă acolo în perioada 1990 – 1994.

O nouă infecţie molipsitoare afectează oamenii la nivel global

O nouă ciupercă, denumită Candida auris, s-a răspândit în ultimii ani la nivel global, afectând un număr mare de persoane care aveau un sistem imunitar slăbit. În ultimii cinci ani, a afectat locaţii din Venezuela, Spania, Marea Britanie, India, Pakistan şi Africa de Sud. Ciuperca nu afectează numai organismul uman, ci și obiectele, răspândindu-se în mediul în care se află bolnavul, și este rezistentă la medicamentele antimicotice. Aproximativ jumătate din pacienţii infectaţi cu Candida auris mor în 90 de zile.

SUA vor desemna pentru prima oară armata unei ţări drept grupare teroristă

Este de aşteptat ca Statele Unite să desemneze Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene drept organizaţie teroristă, fiind pentru prima oară când Washingtonul etichetează în mod oficial forţele armate ale unei alte ţări drept grup terorist, conform unor surse anonime. Decizia, despre care criticii avertizează că ar putea expune oficiali militari americani la acţiuni similare din partea unor guverne străine, va fi anunţată de Departamentul de Stat cel mai probabil luni.

Inundaţiile fac ravagii în Creta

Insula Creta este afectată de inundaţii puternice şi alunecări de teren, din cauza ploilor torenţiale care cad de vineri încoace. Tone de apă amestecată cu roci şi pământ a coborât de pe munţi şi a luat totul în calea ei. În unele locuri, apele au ajuns la 3 metri înălţime, iar oamenii s-au refugiat pe acoperişuri şi au avut nevoie de intervenţia echipelor de salvare. Cele mai afectate localităţi sunt Pyrgos, Harakas şi Sampania.

SUA au nevoie de 2 ani pentru reîntregirea familiilor de imigranţi

Administraţia Trump ar avea nevoie de 12 până la 24 de luni pentru a identifica miile de copii ai imigranţilor ilegali separaţi de părinţi și a reuni familiile, au afirmat autorităţile în instanţă. Luna trecută, un judecător federal a extins numărul familiilor de imigranţi pe care guvernul este obligat să le reîntregească, în urma apelului Uniunii Americane pentru Libertăţile Civile (American Civil Liberties Union – ACLU). Organizaţia a acuzat guvernul că nu tratează problema cu urgenţa necesară. Administraţia Trump implementase până în 2018 o politică de zero toleranţă faţă de imigranţii ilegali, aceștia fiind încarceraţi la trecerea frontierei, iar copiii, separaţi de părinţi.