Esenţiale azi, 9 aprilie

81

Alianţă între partidele antiimigraţie din Europa

Liga, partidul de extrema dreaptă a vicepremierului Italiei, Matteo Salvini, și Alternativa pentru Germania au anunţat o nouă iniţiativă politică, „Alianţa europeană a popoarelor și naţiunilor”, care va reuni partidele antiimigraţie din UE, în vederea alegerilor europarlamentare din luna mai. Un partid extremist din Finlanda și unul din Danemarca au aderat la mișcare, iar Adunarea Naţională, a lui Marine Le Pen, din Franţa, și Partidul Libertăţii, din Austria, și-au manifestat disponibilitatea de a colabora la acest proiect.

SUA desemnează o structură militară iraniană drept organizaţie teroristă

SUA au desemnat luni Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice drept organizaţie teroristă. Este pentru prima dată când pe lista organizaţiilor teroriste alcătuită de Statele Unite se află o structură militară de stat. Organismul militar a fost fondat de ayatollahul Ruhollah Khomeini şi este parte a Forţelor Armate create după Revoluţia islamică din 1979. În replică, Teheranul analizează posibilitatea de a cataloga drept grupuri teroriste trupele americane din Orientul Mijlociu.

Rusia a activat nave de atac, în replică la exerciţiul NATO din Marea Neagră

Rusia a dispus plasarea în misiune a navelor de atac şi a sistemelor de rachete de pe litoralul Mării Negre, din cauza exerciţiului militar NATO „Sea Shield” („Scut maritim”), desfăşurat inclusiv în apele teritoriale ale României. Exerciţiul a început în sud-vestul Mării Negre, cu participarea unor nave şi avioane militare din SUA, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia. La manevre sunt prezenţi şi militari din Georgia şi din Ucraina.

Olanda, nemulţumită de proiectul bugetului Zonei Euro

Olanda va participa la bugetul Zonei Euro doar dacă acesta îndeplineşte condiţiile sale, printre care un drept de veto al capitalelor asupra deciziilor privind cheltuielile. Ţara susţine că guvernele din Zona Euro trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru operaţiunile lor economice, în loc să se bazeze pe ajutorul contribuabililor din blocul comunitar. Miniştrii de finanţe din Zona Euro au la dispoziţie două luni pentru a finaliza liniile principale ale bugetului, inclusiv priorităţile de cheltuieli, sursele şi veniturile,le şi cine va avea controlul final asupra deciziilor sale.

Tensiuni în New York din cauza vaccinurilor

Un număr important de legislatori din statul New York vor să elimine excepţiile religioase referitoare la vaccinări, din cauza focarelor de pojar, boală ce a afectat sute de persoane în ultimele săptămâni. Copiilor nevaccinaţi le-a fost interzis accesul în locuri publice, precum locuri de închinare, școli sau malluri, pentru 30 de zile. Multe cazuri de pojar se află în comunitatea evreiască ultraortodoxă, care refuză vaccinarea din motive religioase.

Socialiștii revin la putere în Finlanda

În Finlanda, ţară obişnuită cu un nivel ridicat al asistenţei sociale publice, cetăţenii au fost şocaţi să afle că există azile unde bătrânii sunt lăsaţi toată noaptea fără să fie schimbaţi, situaţie care ar putea contribui la revenirea la putere a stângii, după 20 de ani în opoziţie. Partidul Social Democrat, care conduce în sondaje de aproape un an, a promis majorări de taxe, restricţionarea privatizărilor în sănătate şi creşterea pensiilor de stat. Liderul partidului, Antti Rinne, susţine că statul finlandez îşi poate permite să aibă grijă de bătrânii săi, dar principalul său oponent, ministrul de finanţe, Petteri Orpo, a afirmat că politicile sale economice sunt „iresponsabile”.

Economia globală, în „declin sincronizat”

Economia mondială a intrat într-un „declin sincronizat”, care probabil va fi dificil de redresat în 2019, conform unei evaluări elaborate de Institutul Brookings şi Financial Times. Fondul Monetar Internaţional și Organizaţia Mondială a Comerţului se așteaptă la reduceri ale prognozelor de creştere economică, având în vedere că ritmul tuturor segmentelor economiei internaţionale a încetinit. O problemă majoră este întârzierea semnării unui acord comercial între SUA şi China. Totuși, unii analiști afirmă că remedierea recentelor erori politice şi şocurile din sectorul producţiei vor permite revenirea la o tendinţă de creştere economică spre sfârşitul anului.

Pakistanul se așteaptă la un atac din partea Indiei

Ministrul de externe pakistanez a declarat că India ar putea ataca din nou ţara sa luna aceasta, afirmând că se bazează pe „informaţii de încredere”. India a catalogat afirmaţia ca iresponsabilă. Pe 14 februarie, un atac sinucigaș cu bombă în provincia indiană Kashmir a ucis 40 de membri ai forţelor indiene. Două săptămâni mai târziu, India a lansat un atac aerian asupra unei baze pakistaneze de antrenament a militanţilor. În replică, Pakistanul a doborât un avion militar indian.

Germania va participa la monitorizarea războiului din Yemen

Germania plănuiește să ia parte la o misiune de monitorizare ONU în Hodeida, Yemen, unde forţe ale armatei și poliţiei vor supraveghea un acord de încetare a focului. Războiul civil din Yemen, dintre rebelii houthi, susţinuţi de Iran, și forţele guvernului, susţinute de Arabia Saudită, a făcut zeci de mii de victime și a provocat o criză umanitară majoră. În urma uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia, Germania a oprit exportul de armament către Arabia Saudită.

Activiști pro-democraţie din Hong Kong, condamnaţi

Nouă activiști pro-democraţie au fost găsiţi vinovaţi de tulburarea liniștii publice în contextul implicării lor în protestele din Hong Kong, prin care oamenii au cerut o autonomie mai ridicată faţă de China. Ei riscă până la 7 ani de închisoare pentru participarea la Protestul Umbrelelor, din 2014, când mii de persoane au cerut ca populaţia din Hong Kong să aibă dreptul de a-și alege singură conducătorul.

Niciun articol afișat