Esenţiale azi, 8 mai

46

Comisia Europeană estimează încetinirea economiei României

Comisia Europeană şi-a modificat previziunile enunţate în prognoza de iarnă – potrivit cărora economia României va avea o creştere de 3,8% în acest an – la doar 3,3% în prognoza de primăvară. „Boomul economic al României s-a diminuat în 2018. Creşterea reală a produsului intern brut a fost de doar 4,1%, cu aproape 3 puncte procentuale mai puţin decât în 2017. Consumul privat a rămas principalul factor determinant al creşterii economice, stimulat în continuare de creşterile salariului minim şi al sectorului public, efectele pozitive ale acestora fiind însă parţial temperate de creşterea masivă a preţurilor”, afirmă Comisia.

NATO îşi consolidează prezenţa aeriană în România

După ce, acum câteva zile, Forţele Aeriene Italiene au adus la Constanţa avioane Eurofighter Typhoon, US Air Force a desfăşurat, foarte discret, avioane F-16C Fighting Falcon la Câmpia Turzii, unde baza a fost practic reinventată de militarii americani. În acest moment sunt în faza de finalizare a noilor facilităţi, în valoare de 40 de milioane de dolari.

Peste 16.000 de deţinuţi au fost eliberaţi mai devreme

Peste 16.000 de deţinuţi au fost eliberaţi mai devreme, odată cu intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, din octombrie 2017 și până în martie 2019. Dintre aceștia, peste 1.800 au fost condamnaţi pentru omor; aproape 6.000, pentru furt și tâlhărie;762, pentru viol; 243, pentru trafic de persoane, şi peste 1.600 pentru infracţiuni privind circulaţia. Aproape 1.000 au fost arestaţi din nou, ceea ce reprezintă o rată de recidivă de aproape 6 procente. Fostul ministru Tudorel Toader afirmă că legea susţinută de Ministerul Justiţiei prevedea doar 3 zile reduse din pedeapsă pentru o lună petrecută de deţinut în condiţii necorespunzătoare, însă deputaţii au majorat perioada la 6 zile.

Trei nou-născuţi, infectaţi cu stafilococ la maternitate

Trei nou-născuţi în maternitatea Giuleşti au fost depistaţi cu stafilococ auriu multirezistent la antibiotice. Copiii au ajuns de urgenţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Niciunul dintre ei nu este în stare gravă. Direcţia de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară vor face verificări la maternitate, care fusese închisă pentru dezinfecţie la finalul anului trecut, după ce 45 de bebeluşi au fost contaminaţi cu stafilococ.

Președintele CE regretă două momente din mandatul său

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a făcut un bilanţ în general pozitiv al preşedinţiei sale, subliniind relansarea investiţiilor şi scăderea şomajului în UE după 2014. El a spus că executivul condus de el şi-a îndeplinit obiectivele în materie de creştere economică, joburi şi investiţii. Totuși, Juncker a recunoscut două mari „greşeli”: decizia de a nu interveni în dezbaterile care au marcat campania Brexit, afirmând că l-a ascultat pe fostul premier David Cameron, și reacţia tardivă în scandalul Luxleaks, o afacere care a scos la lumină acordurile încheiate în Luxemburg de companii cu administraţia ţării, pentru a plăti impozite mai mici.

Marea Britanie va participa la alegerile europene

Guvernul de la Londra a decis participarea la alegerile pentru Parlamentul European, scrutinul urmând să fie organizat în Marea Britanie pe 23 mai. „Alegerile Parlamentului European se vor desfăşura în Marea Britanie pe 23 mai, în contextul în care guvernul a stabilit că nu există suficient timp pentru finalizarea procedurii de ratificare a Acordului Brexit până la acea dată”, a declarat David Lidington, şeful cancelariei premierului Theresa May. Guvernul a fixat obiectivul de a obţine aprobarea Acordului Brexit de către Camera Comunelor până pe 2 iulie.

Iranul se retrage treptat din acordul nuclear

Ministerul de Externe al Iranului le va comunica miercuri o diminuare treptată a angajamentelor Teheranului faţă de acordul nuclear internaţional din 2015 celor cinci semnatari. Teheranul își va relua o parte din programul nuclear în răspuns la decizia SUA de a se retrage din acord, dar nu intenţionează să adopte o măsură similară. Acordul din 2015 prevede o diminuare semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului, pentru a împiedica ţara să construiască arme nucleare. Sancţiunile occidentale au fost ridicate în schimbul diminuării programului nuclear, dar SUA a reimpus treptat sancţiuni în ultimul an, între care un embargou asupra exporturilor de petrol iranian.

ONU lansează un nou program informatic pentru reperarea teroriștilor

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat marţi că pune la dispoziţia statelor sale membre un nou program informatic menit să detecteze cu mai mult succes călătoriile presupuşilor extremişti, instrument care interesează deja în jur de 15 ţări, printre care Sri Lanka, Irakul sau Marocul. Denumit „Go Travel”, noul program este o versiune îmbunătăţită a unui portal informatic oferit Organizaţiei în 2018 de Olanda. Având o valoare estimată la 10-15 milioane de dolari, el va fi oferit gratuit ţărilor care îl vor cere, rămânând în sarcina acestora să se doteze cu calculatoare pentru a-l folosi.

Reţeaua implicată în atentatele din Sri Lanka a fost dezmembrată

Autorităţile din Sri Lanka anunţă că au dezmembrat în mare parte reţeaua implicată în atacurile cu bombă, confiscând materialele folosite la fabricarea bombelor şi îngheţând conturi de aproximativ 40 de milioane de dolari. Poliţia a afirmat că aproape toţi suspecţii şi atacatorii implicaţi în atentatele teroriste din 21 aprilie fie au fost arestaţi, fie au murit. Anchetatorii continuă să urmărească încă 10 jucători-cheie implicaţi în plănuirea atentatelor. Autorităţile au transmis că atentatele au fost efectuate de două grupuri islamiste interne puţin cunoscute, respectiv National Tawheed Jamaath şi Jamathei Millathu Ibrahim. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile.

Atac armat la o şcoală din Colorado

Doi elevi au deschis marţi focul într-o şcoală din Highlands Ranch, Colorado, ucigând un elev şi rănind alţi 7. Cei 2 suspecţi, dintre care unul este adult, celălalt minor, au fost arestaţi. Amândoi învăţau la şcoala atacată. Atacul armat s-a produs la mai puţin de o lună de la comemorarea a 20 de ani de la masacrul din Liceul Columbine, în Littleton, la 8 kilometri de şcoala din Highlands Ranch. În 1999, doi elevi de la Liceul Columbine au împuşcat mortal 13 persoane, după care s-au sinucis.

Sute de foşti procurori afirmă că Trump trebuie inculpat

Dacă nu ar fi preşedinte, Donald Trump ar fi acuzat de „obstrucţionarea justiţiei” pe baza elementelor culese de procurorul însărcinat cu ancheta privind ingerinţa rusă, apreciază peste 400 de foşti procurori într-o scrisoare deschisă. Raportul procurorului special Robert Mueller „prezintă mai multe fapte care îndeplinesc criteriile unei inculpări de obstrucţionare”, scriu aceşti foşti procurori federali, care precizează că au lucrat în administraţii republicane şi democrate. Dacă acest comportament descris nu ar fi fost al unui preşedinte, care nu poate fi trimis în judecată în timp ce-şi exercită funcţia, el ar fi antrenat o inculpare, subliniază ei. Opoziţia democrată se gândește la oportunitatea lansării unei proceduri de destituire (impeachment) a lui Donald Trump.

SUA adoptă măsuri de susţinere a Taiwanului în faţa Chinei

Membrii Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii au sprijinit în mod unanim o rezoluţie de susţinere a statului Taiwan, care se confruntă cu presiuni militare și diplomatice din partea Chinei. Măsurile au fost adoptate marţi, în contextul discuţiilor tensionate dintre Washington și Beijing. Vicepremierul chinez, Liu He, va ajunge la Washington săptămâna aceasta pentru negocierile legate de comerţ. Ministerul de Externe din Taiwan a exprimat recunoștinţă faţă de guvernul american pentru mișcarea „pozitivă” și a asigurat că va continua să colaboreze cu autorităţile americane pentru consolidarea relaţiei dintre cele două state.

Femeie arestată din cauza unor afișe cu Fecioara Maria

O femeie a fost arestată într-un oraș din Polonia după apariţia în mai multe locuri a unor afișe cu Fecioara Maria având drept halou un curcubeu și a fost pusă sub acuzare pentru profanarea unei imagini religioase. Curcubeul este unul dintre simbolurile comunităţii LGBT. Codul penal polonez pedepsește lezarea sentimentelor religioase. Dacă va fi găsită vinovată, femeia poate să primească o pedeapsă de până la 2 ani de închisoare.

Activităţile umane au provocat secetă încă de acum 100 de ani

Gazele cu efect de seră și particulele atmosferice generate de om au afectat clima globală încă de la începutul secolului XX, conform unui studiu NASA. Cercetătorii au obţinut dovezi din observarea inelelor copacilor, din datele despre precipitaţii și temperaturi și din măsurători moderne din satelit ale umidităţii solului. Studiul arată că tiparele de umiditate-secetă au început să fie influenţate de activitatea umană în prima jumătate a secolului XX. Se așteaptă ca secetele să devină mai frecvente și mai severe odată cu creșterea temperaturilor, cauzând penurie de apă și hrană, boli, incendii de vegetaţie și conflicte.

O persoană seropozitivă tratată eficient poate să nu transmită HIV

O persoană seropozitivă tratată eficient nu transmite HIV – virusul care declanşează SIDA. Un studiu a confirmat vineri această afirmaţie, promovată de mai mulţi ani de organizaţiile care militează împotriva HIV, arătând importanţa pe care un acces mai bun la tratament poate să o aibă în limitarea epidemiei de SIDA. Această cercetare de amploare, realizată în 14 ţări europene, a monitorizat timp de 8 ani aproximativ 1.000 de cupluri de bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale neprotejate şi în cadrul cărora unul dintre parteneri era seropozitiv, dar cu o sarcină virală nedetectabilă, graţie medicamentelor antiretrovirale. Niciun caz de transmitere a HIV nu a fost observat în cadrul acestor cupluri.