Esenţiale azi, 9 mai

79

Guvernul se împrumută masiv, mai mult decât anunţase

Guvernul a împrumutat ieri 423 de milioane de euro prin vânzarea de obligaţiuni în euro băncilor și investitorilor de pe piaţa locală. Cererea pentru ambele emisiuni a depășit oferta iniţială, iar statul a împrumutat mai mult decât anunţase că intenţionează. În urmă cu circa o lună, guvernul a împrumutat de pe pieţele externe 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă atrasă la o singură ieșire pe extern. Deţinerile de titluri de stat ale băncilor au fost exceptate de la calculul impozitului pe activele bancare, potrivit modificărilor aduse anul acesta Ordonanţei 114, aprobată de guvern la finele anului trecut, a cărei formă iniţială descuraja băncile să investească în titluri de stat.

Din iulie, creditele în lei se vor scumpi

Creditele în lei se vor scumpi în luna iulie, când va fi anunţată valoarea de referinţă a noului indice bancar propus de guvern, IRCC, care înlocuiește ROBOR-ul. Economiştii spun că acesta a crescut deja faţă de nivelul care se aplică acum şi susţin că indicatorul nu este deloc stabil, cum şi-a dorit guvernul. Estimările specialiştilor arată că, pe un orizont de 2-3 ani, diferenţa dintre ROBOR la 3 luni şi IRCC va fi nesemnificativă.

Elevii vor petrece mai puţin timp la școală

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ca prim for sesizat, proiectul de lege pentru modificarea Legii Educaţiei, prin care se reduc orele pe care elevii le petrec la școală. Proiectul prevede ca numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ să fie, în medie, 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, 25 de ore la învăţământul gimnazial și 30 de ore la liceu. În prezent, elevii învaţă 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare, 20-21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, 21-22 de ore la clasa a IV-a, 26-28 de ore la clasa a V-a, 28-30 de ore la clasa a VI-a, 31-33 de ore la clasa a VII-a, 31-34 de ore la clasa a VIII-a.

România vrea să achiziţioneze drone maritime

În contextul tensiunilor crescânde cu Rusia la Marea Neagră, forţele navale române au în vedere un sistem aerian fără pilot „complet nou” pentru domeniul maritim și fluvial, a declarat luni viceamiralul Alexandru Mîrşu, șeful forţelor navale române. Sistemul ar urma să fie folosit de Flotila de Dunăre a României și pentru supravegherea de coastă, fiind operat de la ţărm. Planurile forţelor navale includ achiziţionarea a patru noi corvete multifuncţionale, modernizarea fregatelor de tip 22, achiziţionarea de noi baterii cu rachete de coastă și a trei noi submarine.

Încă doi copii diagnosticaţi cu stafilococ auriu în maternitate

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că încă doi copii au fost diagnosticaţi cu stafilococ auriu. Provenienţa bacteriei încă nu este cunoscută. Direcţia de Sănătate Publică va continua verificările la Maternitatea Giuleşti, unde 3 bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococ auriu. Momentan, maternitatea nu este închisă.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU privind situaţia din Siria

Belgia, Germania şi Kuweitul au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din provincia Idleb, Siria. Peste 150.000 de persoane au fugit într-o săptămână din sectoarele controlate de jihadişti în această zonă, în care forţele regimului Bashar al-Assad şi aliatul său rus au intensificat loviturile aeriene. Secretarul general al ONU a făcut apel la beligeranţi să-i evite pe civili, în contextul în care centre medicale şi şcoli au fost lovite de raiduri aeriene. Provincia Idleb este ultimul mare bastion jihadist care nu se află sub controlul puterii siriene.

Cancelarul Austriei va propune modificarea Tratatului de la Lisabona

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, afirmă că Uniunea Europeană are nevoie de un nou tratat comunitar, care să eficientizeze procesul decizional şi să prevadă sancţiuni dure pentru ţările care încalcă normele statului de drept şi principiile democratice, intenţionând să propună la summitul Consiliului European de la Sibiu reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului de la Lisabona. El a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. „Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă.” Liderul de la Viena a pledat şi pentru măsuri suplimentare de protejare a climei.

Orban: Relaţiile Ungariei cu vecinii sunt foarte bune, dar nu şi cu România

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că relaţiile ţării sale cu Slovacia şi cu Serbia sunt excelente, lucru pe care nu poate să-l spună încă şi despre relaţiile cu România. „Nici cei mai vârstnici nu-şi mai aduc aminte când a mai fost atât de bună relaţia ungaro-sârbă ca astăzi. Şi e greu să ne aducem aminte de vremurile în care relaţiile ungaro-slovace au fost atât de bune ca astăzi. Nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre relaţiile ungaro-române. (…) Croaţia, Serbia şi Slovacia consideră Ungaria o ţară de succes care îşi foloseşte puterea crescândă pentru stabilizarea regiunii şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu vecinii. (…) Eu sper că şi cu România vom ajunge într-o astfel de situaţie”, a declarat premierul.

Reţeaua de electricitate britanică a funcţionat fără cărbune o săptămână întreagă

Reţeaua de electricitate a Marii Britanii a funcţionat fără cărbune o săptămână întreagă, pentru prima dată de la Revoluţia Industrială. Englezii se așteaptă să opereze fără emisii de carbon întregul sistem de electricitate, până în 2025. Sursele de energie regenerabilă (energia eoliană, solară, bioenergia și hidroenergia) au furnizat 27,5% din electricitatea folosită în 2018. Sursele de energie cu o amprentă redusă de carbon, precum energia nucleară, au furnizat 49,6% din electricitate.

Cele mai avansate state concep drone autonome

Un raport al unei organizaţii nonprofit olandeze arată că statele care conduc în dezvoltarea inteligenţei artificiale – SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Israel și Coreea de Sud – concep și arme care plasează parte din procesul decizional de a ataca/ucide asupra computerelor. „Turele automate”, care pot alege o ţintă, dar au nevoie de comandă umană pentru a trage, sunt deja prezente la graniţele Coreei de Sud; China vinde drone invizibile capabile să efectueze atacuri autonome, iar Israelul folosește drone autonome pentru a patrula graniţa cu fâșia Gaza.

Asia Bibi a părăsit Pakistanul

Asia Bibi, femeia creştină care a petrecut aproape 9 ani în închisoare sub acuzaţia de blasfemie, a părăsit Pakistanul. Ea a fost condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 de o instanţă din provincia Punjab, după ce două femei musulmane din acelaşi sat au acuzat-o că „l-a insultat pe profet”. Femeia a fost achitată de acuzaţie în ianuarie, o decizie contestată puternic de islamiştii conservatori. Nu se cunosc detalii despre locaţia în care se află femeia, însă fiicele acesteia au plecat deja în Canada acum câteva luni. Cazul a atras atenţia la nivel internaţional, una dintre fiicele Asiei întâlnindu-se cu papa Francisc de două ori.