Esenţiale azi, 9 august

70

Bolnavii care nu pot fi trataţi la stat vor merge în mediul privat

Conform unei decizii de joi a Guvernului, pacienţii cu afecţiuni grave care nu pot fi trataţi în spitalele de stat nu vor mai pleca în străinătate, ca până acum, dacă operaţiile se pot face în clinicile private de la noi și dacă preţul procedurilor este mai mic în ţară decât în străinătate. În 2018, Ministerul Sănătăţii a decontat intervenţii chirurgicale şi tratamente în străinătate în valoare de 10 milioane de euro. Dacă statul ar fi apelat la clinicile private de la noi, ar fi economisit 3 milioane de euro.

Guvernul suplimentează fondurile pentru programul Rabla

Guvernul va suplimenta fondurile pentru programul Rabla din acest an cu 135 de milioane de lei, sumă care va permite acordarea a 20.000 de vouchere a câte 6.500 de lei. Înscrierile în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ediţia 2019, au început la 12 aprilie, suma prevăzută iniţial fiind de 350 de milioane de lei. Prima de casare, de 6.500 de lei, din programul Rabla se poate cumula, în funcţie de motoare, cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 de lei pentru cele hibrid. Totodată, se va menţine ecobonusul de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei mașini nepoluante, 100% electrice.

Bulgaria primeşte 3 milioane de euro de la UE pentru combaterea pestei porcine

Bulgaria va primi de la Uniunea Europeană asistenţă financiară în valoare de 2,9 milioane de euro pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană, iar alte 11 milioane de euro sunt așteptate ca ajutor de urgenţă pentru despăgubiri în cazul focarelor deja eliminate de pestă porcină africană din industria de creştere a porcilor. Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria şi a extins verificările la graniţă. Noile zone cu risc ridicat privind pesta porcină africană sunt Bulgaria, Polonia şi Lituania. Bulgaria ar putea să-şi piardă întregul sector de creştere a porcilor şi să fie nevoită să sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza epidemiei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Polonia demisionează

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Polonia, Marek Kuchcinski, a anunţat joi că demisionează, la 3 zile după ce şi-a cerut public scuze pentru că ar fi folosit o aeronavă de stat pentru 27 de călătorii cu familia. Potrivit unui sondaj de opinie publicat joi, două treimi dintre polonezi doresc ca Kuchcinski să demisioneze. Presa poloneză se aşteapă ca actualul vicepreşedinte, Ryszard Terlecki, să îl înlocuiască pe Kuchcinski.

Coaliţia de guvernare din Italia se destramă

Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, ministru de interne și liderul Ligii Nordului, a cerut alegeri anticipate cât mai „rapide” posibil, decretând destrămarea coaliţiei aflate la guvernare, formată din partidele Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele. „Este inutil să mergem mai departe cu «nu» și dispute, ca în aceste ultime săptămâni. Italienii au nevoie de certitudini și de un guvern care lucrează”, a declarat el, făcând aluzie la aliaţii din Mișcarea 5 Stele și la ministrul infrastructurii, Danilo Toninelli, care se opune ferm proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino. Criza din coaliţie a fost declanșată de cel mai recent vot legat de această linie feroviară.

Malta refuză să alimenteze o navă umanitară

Autorităţile malteze au refuzat miercuri seara să facă plinul cu carburant navei umanitare Ocean Viking, a organizaţiilor franceze SOS Méditerranée şi Medici fără Frontiere. Este pentru prima oară când Malta îşi închide zona teritorială în cazul unei nave umanitare, în timp ce Italia a luat deja în mai multe rânduri decizia de a interzice pătrunderea unor nave aparţinând ONG-urilor în apele sale teritoriale. În aceste condiţii, rezervele de carburant îi vor permite vaporului să navigheze încă 10-12 zile, scurtându-se astfel timpul necesar căutărilor. Ocean Viking, o navă sub pavilion norvegian, se îndreaptă spre zona coastelor libiene pentru a salva persoanele care încearcă să părăsească ţărmul african la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.

Arestarea fostului președinte al Kîrgîzstanului a eșuat

Haos după o operaţiune eșuată de prindere a fostului președinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev. Forţele speciale au luat cu asalt reședinţa fostului președinte, acuzat de corupţie, însă susţinătorii acestuia au împiedicat trupele să-și îndeplinească sarcina, iar un militar a fost împușcat mortal în cursul confruntărilor violente. Atambaiev a fost președinte al ţării între 2011 și 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul dintre aliaţii săi, însă relaţiile dintre cei doi politicieni s-au răcit. În iunie, autorităţile de la Bișkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupţie. Fostul președinte a refuzat să se prezinte la audieri, susţinând că este persecutat din motive politice.

Sute de imigranţi care lucrau ilegal, arestaţi în SUA

Nu mai puţin de 680 de persoane care lucrau ilegal în statul Mississippi au fost arestate, în mai multe raiduri la companii din 6 orașe, unele cu activităţi în domeniul agriculturii. Autorităţile americane nu au furnizat informaţii despre naţionalităţile muncitorilor arestaţi. Unii vor fi eliberaţi din motive umanitare, dar vor ajunge în faţa instanţelor care se ocupă de imigrări, unde se va stabili dacă pot să mai rămână pe teritoriul american. Consulatul Mexicului a trimis diplomaţi în zonă pentru a oferi asistenţă eventualilor cetăţeni mexicani implicaţi. Este cea mai amplă operaţiune de acest tip desfășurată în ultimul deceniu în SUA.

Persoanele rănite în atacul din Texas au refuzat să-l vadă pe Trump

Niciuna dintre cele 8 victime ale atacului armat din El Paso, Texas, internate la University Medical Center, nu a acceptat să îl întâlnească pe președintele american, Donald Trump, care a vizitat spitalul. Totuși, 2 victime care fuseseră externate s-au întors împreună cu familiile lor pentru a se întâlni cu președintele și cu soţia acestuia, Melania. Mulţi oficiali și cetăţeni din El Paso consideră că retorica lui Trump privind imigranţii încurajează atacuri precum cel din Texas, în care atacatorul a vizat populaţia hispanică.

Taifunul Lekima se apropie de China

Biroul meteorologic din China a emis vineri o avertizare cod roșu în condiţiile în care supertaifunul Lekima se apropie de provincia Zhejiang, de pe coasta estică, după ce a lovit Taiwanul. Taifunul, cel mai puternic din 2014 până acum, este așteptat să afecteze zona continentală în prima parte a zilei de sâmbătă, iar apoi se va deplasa spre nord. Au fost emise avertizări de vânt puternic pentru delta fluviului Yangtze, zonă în care este și orașul Shanghai, unde 16.000 de persoane vor fi evacuate. Taiwanul a anulat numeroase zboruri și a închis pieţele și școlile, taifunul lovind zona de nord-vest, unde a lăsat fără energie electrică 40.000 de locuinţe și a dus la oprirea circulaţiei pe calea ferată.