Esenţiale azi, 12 august

108

Proteste fără incidente în Piaţa Victoriei

La un an de la incidentele violente din 10 august 2018, în Piaţa Victoriei a avut loc un nou miting, organizat de asociaţia „Diaspora pentru România”. Peste 20 de mii de persoane au protestat în Piaţa Victoriei. Celebrul pianist german Davide Martello a cântat în mijlocul manifestanţilor. Jandarmeria Română a transmis sâmbătă că misiunea instituţiei la aceste proteste este centrată pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu protestatarii. Manifestaţii au fost organizate atât în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, cât şi în marile oraşe din ţară.

Guvernul va interzice folosirea telefonului mobil la volan

Guvernul adoptă azi un proiect de ordonanţă privind circulaţia pe drumurile publice, prin care se introduc noi sancţiuni în cazul folosirii inadecvate a telefoanelor mobile. Prin actul normativ se propune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Totodată, se introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare” pentru acest tip de contravenţie.

Atacul din Norvegia, „tentativă de act terorist”

Atacul armat de la o moschee din apropierea capitalei Oslo este tratat drept o „tentativă de act terorist”. Poliţia a arătat că atacatorul are opinii de extrema dreaptă. Acesta şi-a exprimat sprijinul pentru fostul politician Vidkun Quisling, care, la 9 aprilie 1940, în contextul invaziei germane asupra Norvegiei, a preluat cu forţa puterea printr-o lovitură de stat sprijinită de Germania nazistă.

Economia germană întâmpină probleme

Pe lângă încetinirea cu care se confruntă sectorul manufacturier din Germania, economia locală trebuie să lupte şi cu rata şomajului, fiind a treia lună în care aceasta a rămas constantă, la un nivel de 5%. Estimările indică înrăutăţirea economiei germane, mai ales pentru că ţara se bazează pe cheltuielile populaţiei pentru a îşi asigura creşterea economică. Sectorul manufacturier german este din ce în ce mai afectat de disputele comerciale internaţionale şi de slăbirea cererii globale.

Zonă turistică a Spaniei, evacuată din cauza incendiilor

Aproximativ 1.000 de locuitori de pe insula Gran Canaria din Insulele Canare au fost evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie care s-a extins către un parc naţional şi o zonă populată cu turişti. Pompierii au folosit avioane şi elicoptere cu apă pentru a lupta împotriva incendiilor situate la aproximativ 32 de km de capitala Las Palmas. Poliţia consideră că incendiul a fost pornit de o persoană care a folosit un pistol de lipit. Un bărbat de 55 de ani a fost arestat sâmbătă.

La Moscova, opoziţia a organizat cel mai mare miting din ultimii opt ani

Cu aproape toţi liderii în închisoare, opoziţia rusă a ieșit în stradă la Moscova și Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, pentru al patrulea weekend la rând, cerând alegeri libere la scrutinul local din septembrieÎn capitală s-a organizat cel mai mare miting din ultimii 8 ani. Protestul, la care au participat peste 60 de mii de oameni, a fost autorizat, dar poliţia a arestat la întâmplare sute de persoane care se strânseseră în faţa biroului prezidenţial, sub pretextul că ar fi ieșit din spaţiul aprobat. De o lună, rușii protestează în fiecare sâmbătă, iar comunitatea internaţională a condamnat reprimarea violentă a protestelor.

Explozia de joi din Siberia a fost nucleară

După două zile de tăcere, Rusia a recunoscut că explozia de joi de la o bază de lansare a rachetelor din Nordul îndepărtat a fost nucleară. Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci membri ai personalului său au fost ucişi în explozie și trei persoane au fost rănite. Explozia a avut loc pe o „platformă maritimă” și a aruncat mai multe persoane în mare. Ministerul Apărării a indicat doar că accidentul a avut loc în timpul testării unui „motor de rachetă cu propulsie lichidă”. Primăria din Severodvinsk, un oraş de 190.000 de locuitori situat la aproximativ 30 de kilometri de bază, a anunţat că s-a „înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”.

Zeci de răniţi după ciocniri pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalim

Duminică, zeci de mii de musulmani s-au adunat pentru rugăciune la Ierusalim pe Esplanada Moscheilor (Muntele Templului, pentru evrei), în prima zi a sărbătorii Eid al-Adha. Anul acesta însă, Eid al-Adha coincide cu sărbătoarea mozaică Tisha B’Av. Credincioșii musulmani s-au opus intrării pelerinilor evrei în locul sfânt, scandând și aruncând cu pietre și scaune spre forţele de ordine. Au urmat ciocniri violente, în care poliţia a folosit grenade asurzitoare pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că 61 de persoane au fost rănite. Din rândul forţelor de ordine au fost rănite 4 persoane.

Zeci de morţi și sute de răniţi în ultimele lupte din Yemen

Violenţele dintre rebelii houthi şi militarii yemeniţi s-au soldat începând de joi cu 40 de morţi şi 260 de răniţi, printre ei fiind şi numeroşi civili, în oraşul Aden. Organizaţia Medici Fără Frontiere, care coordonează un spital la Aden, anunţase anterior că unitatea medicală a primit 119 răniţi în 24 de ore. Yemenul, ţară devastată în ultimii cinci ani de un război civil, s-a cufundat şi mai mult în haos sâmbătă, când luptătorii separatişti au cucerit palatul prezidenţial și trei cazărmi ale forţelor guvernamentale din Aden, unde puterea îşi stabilise sediul după ce capitala istorică Sanaa, din nordul ţării, a căzut în mâinile rebelilor.

Un milion de chinezi, evacuaţi din cauza taifunului Lekima

Bilanţul victimelor în urma taifunului Lekima din estul Chinei a ajuns la 28 de morţi, iar un milion de locuitori au fost evacuaţi. O alunecare de teren a provocat moartea a 18 persoane la Wenzhou. Douăzeci de persoane sunt dispărute. În provincia Zhejiang, 300 de zboruri au fost anulate, iar trenurile au fost suspendate. Vineri, taifunul a lovit provincia Zhejiang cu vânturi de 187 km/oră, Lekima îndreptându-se sâmbătă cu vânturi mai puţin puternice spre nord şi regiunea Shanghai.