Esenţiale azi, 8 august

147

Măsurile decise după tragedia de la Caracal

Comitetul de criză instituit de guvern în urma tragediei de la Caracal, condus de Raed Arafat, a prezentat un plan cu 14 măsuri de intervenţie. Printre acestea se numără: urgentarea implementării sistemului de localizare AML (Advanced Mobile Location), încheierea unui protocol de colaborare cu Google, reconfigurarea infrastructurii de către operatorii de telefonie mobilă împreună cu STS, promovarea aplicaţiei „Apel 112” și a celorlalte aplicaţii/sisteme/platforme pentru situaţii de urgenţă, dispecerate integrate, formare continuă a dispecerilor și asigurarea infrastructurii de comunicaţii și tehnologia informaţiei, finalizarea modernizării sistemului 112, îmbunătăţirea procedurilor pentru situaţii deosebite (precum cea a răpirii de persoane). Pentru reducerea apelurilor non-urgente la 112, operatorii de telefonie mobilă vor furniza servicii pe cartele prepay doar după colectarea datelor de identificare a utilizatorului, care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor doar în cazul în care se apelează 112.

Preţul aurului a ajuns la nivelul maxim al tuturor timpurilor

Gramul de aur a ajuns miercuri la maximumul tuturor timpurilor pe piaţa valutară, la 202,1739 de lei. Preţul gramului de aur a crescut la BNR, în prima jumătate a anului, de la 169,8 lei gramul, pe 3 ianuarie. Preţul aurului înregistrează creşteri importante şi pe piaţa internaţională, situându-se la nivelul maxim al ultimilor şase ani faţă de dolar, la 1.487,84 dolari/uncia. Analiştii pun creşterea preţului aurului pe seama războiului valutar, a incertitudinilor legate de evoluţia economiei globale şi a conflictului comercial dintre SUA şi China, aurul reprezentând un refugiu pentru investitori. Băncile centrale din întreaga lume au declanşat o adevărată goană după aur, cumpărând în primul semestru 374,1 tone, cea mai mare creştere a rezervelor din cei 19 ani de când se înregistrează date.

Zelenski i-a cerut lui Putin să intervină pe lângă separatiști

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut miercuri omologului său rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică „de urgenţă”, să îşi exercite influenţa pe lângă separatiştii proruşi din estul Ucrainei pentru a pune capăt unei escaladări a luptelor ce a dus la moartea a patru soldaţi ucraineni. Zelenski a precizat că l-a sunat apoi pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi a arătat că doreşte de asemenea să discute curând cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru a organiza o „întâlnire urgentă” între cei trei lideri. Zelenski a susţinut că armata ucraineană va continua operaţiunile de deminare în zonele de război şi că trebuie „accelerată” construcţia unui pod la punctul de control Staniţa Lugansk, dintre teritoriile separatiste şi cel ucrainean.

Italia, ameninţată cu excluderea de la Jocurile Olimpice

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a expediat prin e-mail un mesaj Comitetului Naţional Olimpic Italian (CONI) în care îşi exprimă preocuparea faţă de proiectul de lege care pune în cauză independenţa CONI şi ar putea antrena excluderea Italiei de la Jocurile Olimpice. CIO consideră că adoptarea textului respectiv ar pune CONI într-o poziţie „neconformă cu principiile Chartei olimpice” şi subliniază că forul olimpic italian nu trebuie „să fie reorganizat prin decizii unilaterale ale guvernului”. Tensiunile dintre CONI şi CIO au apărut la mai puţin de două luni după desemnarea locaţiei Milano/Cordina d’Ampezzo drept câştigătoare în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, în detrimentul capitalei Suediei, Stockholm.

Explozie la sediul fiscului din Copenhaga

O persoană a fost uşor rănită într-o explozie survenită în cursul nopţii lângă agenţia daneză de administrare fiscală din Copenhaga, într-un incident calificat miercuri de poliţie drept un atac deliberat. Explozia, care a avut loc în jurul orei locale 22:15 (20:15 GMT), a spart geamurile şi a avariat structura metalică de la intrarea principală în clădirea fiscului din Nordhavn, în apropiere de centrul capitalei. Atacurile sau cazurile de violenţă grave sunt rare în Danemarca, ţară care se mândreşte cu o reputaţie de siguranţă şi toleranţă socială.

Stat Islamic revine în Siria

Gruparea Stat Islamic este pe cale „să reapară” în Siria, în timp ce Statele Unite îşi retrag trupele din această ţară, afirmă un inspector general al Pentagonului într-un raport. Deși mișcarea a fost declarată înfrântă, Stat Islamic (ISIS) şi-a consolidat capacităţile de insurecţie în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru. Reapariţia grupării în Siria a avut loc în timp ce Washingtonul s-a retras parţial din această ţară, o decizie luată împotriva avizului Forţelor Democratice Siriene, susţinute de către Statele Unite. Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul lui 2018 retragerea celei mai mari părţi a celor aproximativ 2.000 de militari americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală contra organizaţiei jihadiste – decizie care l-a determinat pe fostul secretar al Apărării, Jim Mattis, să demisioneze. ISIS are în continuare între 14.000 şi 18.000 de membri în Irak şi în Siria, dintre care până la 3.000 sunt străini.

Coreea de Nord a obţinut bani pentru programul nuclear din atacuri cibernetice

Coreea de Nord a obţinut aproximativ 2 miliarde de dolari prin intermediul unor atacuri cibernetice asupra unor bănci şi a altor entităţi, pentru a-şi finanţa programul nuclear – se arată într-un raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite. ONU investighează cel puţin 35 de cazuri în care autorităţile de la Phenian au atacat instituţii financiare în acest scop. Raportul informează, de asemenea, că Phenianul încalcă sancţiunile impuse de ONU prin intermediul unor „transferuri ilicite”, reuşind astfel să importe inclusiv petrol şi cărbune.

Inundaţiile devastează vestul Indiei

Cel puţin 16 persoane au murit şi alte 140.000 au fost evacuate în statul Maharashtra, din vestul Indiei, după ce ploile torenţiale din ultimele zile au provocat inundaţii masive. Meteorologii au informat că ploile puternice vor continua şi în următoarele trei zile şi le-au solicitat autorităţilor să trimită echipe de salvare suplimentare. Mii de camioane au rămas blocate pe autostrada care face legătura între Mumbai şi Bangalore după ce mai multe porţiuni ale acesteia au fost inundate, iar școlile au fost închise.

Angajaţii Microsoft ascultă apeluri Skype

Angajaţii Microsoft ascultă conversaţiile utilizatorilor Skype realizate prin serviciul de traducere al programului, conform unei serii de documente interne, imagini și înregistrări audio obţinute de Motherboard. Deși site-ul Skype arată că apelurile pot fi procesate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate, compania nu informează că în procesul de analiză pot fi implicaţi și oameni, nu numai inteligenţa artificială.

Agenţia Spaţială Europeană lansează un nou satelit

Agenţia Spaţială Europeană a lansat cu succes cel mai nou satelit al său pe orbită, din Portul Spaţial European din Kourou, Guyana Franceză. Este al doilea satelit lansat pentru a se alătura unei constelaţii care formează Sistemul European de Releu de Date (EDRS), ce le permite utilizatorilor să observe Pământul aproape în timp real, contribuind la accelerarea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă. Satelitul se va afla deasupra sateliţilor de observaţie pe orbită joasă a Terrei, permiţând constelaţiei generale să menţină o conexiune aproape constantă. Sateliţii EDRS pot transmite informaţii pe Pământ în timp real, ceea ce s-ar putea dovedi esenţial pentru timpul de intervenţie în situaţii de dezastru şi de evenimente meteorologice extreme.