Un copil de cinci ani a murit după ce a băut prea mult suc

506

Alexa Linboom a ajuns la spital într-o stare foarte gravă și cu leziuni cerebrale după ce a fost pedepsită de părinţi să bea o cantitate mare de suc de struguri și apă, într-un interval de timp foarte scurt, scrie WJHL.com. Episodul i-a fost fatal micuţei care avea numai cinci ani.

Motivul pentru care Alexa a primit această pedeapsă este pentru că a luat din sucurile de struguri ale mamei sale vitrege, a dezvăluit procurorul Berkley Bell, citat de CNN.

Cauza decesului micuţei, care a murit în ianuarie 2012, a fost „intoxicaţia acută cu fluide/apă, care au provocat encefalopatia hipoanatremică”, potrivit raportului autopsiei făcut public recent de LA Times. În urma investigaţiilor, experţii au constatat că micuţa ingerase aproximativ 2,4 litri de suc de struguri și apă, în numai 1-2 ore. Ingestia cantităţii mari de lichide i-a provocat vărsături. Abia după trei ore de la acest episod, Alexa a fost dusă la spital de părinţii ei, unde, peste două zile a murit.

„Ea a băut forţat atât de mult lichid, încât a provocat scăderea nivelului de sodiu din corp și a condus la umflarea creierului”, a declarat procurorul Bell.

Un consum prea mare de fluide într-un interval scurt de timp poate produce hiponatremie, în urma scăderii nivelului de sodiu din plasmă sub un anumit nivel. Sângele este diluat, iar concentraţia de sare din acesta scade, pe fondul imposibilităţii rinichilor de a elimina suficient de rapid apa din organism, scrie BBC. Astfel, lichidul din corp va migra către alte regiuni și organe. În aceste condiţii, creierul se umflă, iar pentru că „se află în interiorul unei cutii osoase, nu are unde să crească. Presiunea crește în craniu și poţi experimenta o durere de cap. Deoarece creierul este strâns, se comprimă regiuni vitale cu funcţii de reglementare, precum respiraţia”, a explicat prof. Robert Forrest, de la Spitalul Royal Hallamshire.

Pe lângă pedeapsa prin care Alexa a fost forţată să bea lichide în exces, procurorul Bell a adăugat și faptul că micuţa a fost pedepsită și în alt mod. În raportul autopsiei este menţionat că pe corpul micuţei au fost găsite urme de violenţă.

La doi ani de la incident, timp în care a fost investigat cazul, tatăl biologic și mama vitregă au fost arestaţi, scrie LA Times. Cei doi au fost acuzaţi de omor și riscă să își petreacă 60 de ani în spatele gratiilor sau chiar pedeapsa cu moartea, potrivit WJHL.com. Procesul celor doi este programat pentru luna octombrie.

„Au tratat copilul acesta atât de crud, încât i-au provocat moartea. Nu știu dacă intenţia lor a fost să ucidă copilul, dar a fost cu siguranţă de a-i face rău”, punctează Bell, citat de The Atlantic.

Povestea Alexei aduce în vizorul publicului două mari probleme: cea a excesului și cea a neglijenţei părinţilor. Ambele pot avea consecinţe dezastruoase, așa cum a fost în cazul de faţă. Micuţa nu este singura care a murit în urma intoxicaţiei cu lichide, iar cazurile sugerează că nu sucul este neapărat elementul periculos, cât ingerarea unei cantităţi exagerate de fluide.

De exemplu, un caz asemănător cu cel al Alexei este moartea Cassandrei Killpack. Fetiţa avea doar patru ani, când părinţii ei i-au aplicat o tehnică de „disciplinare cu apă”, scrie Desert News. Experţii au declarat că micuţa a fost obligată să bea peste 3,7 litri de apă. Părinţii susţin însă că i-au dat numai 0,5 litri, într-un interval de o oră, și că practica de „disciplinare cu apă” a fost aprobată de medicul terapeut al Cassandrei.

Jennifer Strange este un alt caz de intoxicaţie cu apă care s-a dovedit a fi fatal. Tânăra de numai 28 de ani a murit la scurt timp după ce a participat la un concurs de băut apă, scrie Scientific American. Jennifer a consumat, în timpul provocării, 6 litri de apă în numai trei ore, pentru a câștiga o consolă de jocuri.

Foto: stockvault.net