Noile sancţiuni nu anihilează Iranul

49

Noile sancţiuni ONU împotriva Iranului vizează sectorul bancar şi anumite industrii iraniene, raportează Reuters. Ţările semnatare sunt de acord să interzică deschiderea de filiale sau reprezentanţe ale băncilor iraniene în cazul în care suspectează legături cu programul nuclear. De asemenea, se preconizează un regim internaţional de inspecţie a navelor suspectate că transportă materiale destinate programului nuclear al Iranului.

   

    Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China au acceptat documentul cu noile sancţiuni impuse regimului de la Teheran. „Economia Iranului va avea de suferit, instrumentele pentru frânarea programului său nuclear urmând să fie întărite", a declarat David Albright, director al Institutului de Ştiinţă şi Securitate Internaţională de la Washington.

    Ceea ce contează este faptul că Rusia şi China şi-au afirmat suportul în favoarea acestor sancţiuni. Oricum, acestea nu vor anihila total capacitatea Iranului de a-şi continua programul nuclear, a spus Mark Fitzpatrick, de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice. Iranul şi-a continuat programul de îmbogăţire a uraniului, în ciuda sancţiunilor care i-au fost impuse anterior.