Prostituatele zeiţei Devadasi îşi petrec viaţa vânzându-se

232

Ostracizare, exploatare şi ruşine. Acestea sunt forţele care dirijează vieţile tinerelor din satele sărace aflate în sudul Indiei, dedicate de părinţii lor prostituţiei. Devadasi, cum li se spune în hindusă, de la numele zeităţii căreia sunt închinate, sunt tinere condamnate, încă de la intrarea în pubertate, la o viaţă promiscuă şi marcată de flagelul bolilor venerice.

   

    Jurnalisa Sarah Harris a efectuat o investigaţie pentru The independent în care povesteşte cum, chiar de la 12 ani, părinţii îşi oferă fetele ca "prostituate de templu", femei uşoare care nu se pot căsători niciodată fiindcă sunt văzue ca "bunuri stricate".

    "Când am ajuns în India pentru prima dată, am crezut că unele dintre femei ar considera că e o onoare să fie o devadasi, fiind un act de devoţiune religioasă," spune Harris. "Sexualitatea şi divinitatea se împletesc în credinţa hindusă. Religia este strâns legată de sexualitate şi frumuseţe. Dar azi cred că a rămas foarte puţină legătură cu religia," afirmă jurnalista adăugând că "cele mai multe femei cu care am vorbit nu acordă nicio atenţie tradiţiilor religioase privind această zeiţă. Ci, mai degrabă văd asta ca pe o afacere."

    Prostituatele care reuşesc să se desprindă din sistemul devadasi se dedică, în principal, activismului social şi campaniilor împotriva tradiţiei care, deşi a fost interzisă prin lege, continuă să fie practicată în multe regiuni ale Indiei.