Raportor ONU: Expulzarea romilor e împotriva tradiţiei umaniste a Franţei

17

Expulzarea romilor din Franţa a fost un act "lamentabil" şi contrar "tradiţiei umaniste" a acestei ţări, a declarat raportorul special al Naţiunilor Unite privind drepturile omului în cazul imigranţilor, mexicanul Jorge Bustamante.

   

    Cu ocazia unei vizite în Spania, Bustamante a criticat dur politica de desfiinţare a taberelor de romi din Franţa şi a apreciat că "istoria va condamna această decizie a preşedintelui francez."

    Comunitatea internaţionlă acondamnat modul în care s-au desfăşurat expulzările nomazilor din Franţa. La începutul lunii septembrie, președintele francez a avut un dialog tăios cu președintele CE pe tema discriminării etnice și a insultării statului său, acuzat de o procedură similară deportărilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cancelarul austriac a acuzat Franţa că dorește tratament diferit faţă de alte state mai mici ale UE.

    Mai mult, Comisia Europeană a comunicat că intenţionează să demareze până la jumătatea lunii octombrie o procedură de infringement împotriva Franţei, pentru neimplementarea în legislatia internă a Directivei 38/2004 privind libera circulaţie în UE. Procedura de infringement va putea fi evitată doar dacă Parisul ia până atunci angajamente ferme pentru a se pune în conformitate cu dreptul european.