Tot mai multe adolescente est-europene consumă alcool în exces

66

Consumul de alcool printre adolescenţii din Europa de Est a crescut semnificativ în ultimii zece ani. În schimb, în ţările vestice, rata consumului a scăzut considerabil. Statisticile arată că tot mai multe fete est-europene beau, în timp ce tot mai puţini băieţi din ţările occidentale renunţă la acest obicei.

   

    Un amplu studiu efectuat de mai mulţi specialişti de la Institutul de Cercetare din Lausanne (Elveţia), a urmărit evoluţia a 77.585 de adolescenţi de 15 ani din şapte ţări din Europa de Est şi 16 ţări din Europa Ocidentală. Cercetătorii au vrut să afle cât de des se îmbată adolescenţii şi ce diferenţe apar la acest capitol, în funcţie de sex şi ţara de origine.

    Analizând informaţii obţinute prin interviuri efectuate în 1997/1998 şi comparându-le cu rezultatele obţinute în urma unui sondaj făcut în 2005/2006, cercetătorii au putut concluziona că frecvenţa ebrietăţii la adolescenţii din Europa de Est a crescut, în medie, cu 40% de-a lungul celor 10 ani de studiu. Deşi creşterea a fost vizibilă în ceea ce priveşte preferinţele de consum ale ambelor sexe, cea mai semnifictivă schimbare a fost observată în rândul fetelor. În schimb, în 13 din cele 16 ţări occidentale studiate, s-a înregistrat o scădere a consumuui de alcool cu în medie 25%. Cea mai evidentă scădere s-a observat la băieţii din America de Nord, Scandinavia, Marea Britanie şi Irlanda.

    Autorii cercetării care urmează să fie publicată în numărul din februarie 2011 al Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine sunt de părere că aceste schimbări pot fi explicate, pe de o parte, prin prisma fascinaţiei pe care o exercită stilul de viaţă vestic asupra tinerilor din est, iar pe de altă parte, prin saturaţia pieţei vestice privind promovarea băuturilor alcoolice.