România, pe locul 45 în topul celor mai pașnice ţări

9

România ocupă locul 45 într-un clasament al celor mai paşnice state în anul 2009, realizat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP) din Sydney şi dat marţi publicităţii, transmite Agerpres.

   

    Studiul a fost realizat în 149 de state independente, iar clasamentul a fost realizat în funcţie de un indice al păcii global (GPI), stabilit pe baza a 23 de criterii alese de o echipă internaţională de academicieni oameni de afaceri, organizaţii filantropice și membri ai unor institute de studii privind pacea.

    Indicele României a fost calculat la 1,749 ceea ce poziţionează România între Emiratele Arabe Unite și Estonia. Cea mai pașnică ţară a fost desemnatp Noua Zeelandă cu un GPI de 1,188, urmată de Islanda (1,212) și Japonia (1,247).

    Cea mai puţin pașnică ţară este Irakul (3,406). În coada clasamentului se mai află și Somalia, Afganistan, Sudan, Pakistan, Israel și Rusia. SUA se situează pe poziţia 85. Europa centrală și occidentală este considerată cea mai pașnică regiune a lumii, cu 15 dintre cele 20 cele mai pașnice state ale lumii.