Spitalul în care asistentele vor fi roboţi

22

Spitalul Forth Valey din Scoţia va fi primul spital din Regatul Unit care foloseşte angajaţi-roboţi pentru activităţi zilnice în spital. De la debarasarea de gunoi şi curăţenia în sala de operaţii, până la transportarea hranei în saloane, roboţii pot îndeplini cu eficienţă sarcini pe care în mod normal le îndeplinesc membri ai stafului de spital.

   

    „Angajaţii spitalului vor folosi un dispozitiv PDA pentru a programa robotul să mute tăvi de mâncare, lenjerie, sau orice altceva. Robotul se va deplasa la solicitare singur, cu liftul, va ridica obiectul de transportat şi se va duce înapoi cu liftul," a declarat, pentru BBC, Ian Mullen, directorul spitalului.

    Roboţii vor fi programaţi să urmeze anumite trasee, „folosind o serie de raze laser care îi vor ajuta să se orienteze în spaţiu," a explicat Tom McEwen, project manager în cadrul companiei Serco, cea care a produs roboţii.

    Spitalul Forth Valey, care va fi inaugurat în luna august, a necesitat o investiţie de aproximativ 60 de milioane de dolari.