Summit economic tensionat – o Europă divizată

102

Preşedinţii celor 27 de state din Uniunea Europeană se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a-şi coordona politicile economice, scrie Adevărul. Summitul se desfăşoară însă pe un fond tensionat, europarlamentarii reproşând Franţei şi Germaniei că iau singure deciziile economice importante.

   

    Sarkozy și Merkel vor pleda la reuniunea de astăzi, cu "o singură voce", în favoarea înfiinţării unui „guvern economic al statelor din Zona euro". În plus, cele două administraţii doresc impunerea unei taxe globale asupra băncilor cu scopul de a reechilbra economia de pe continent. Propunerile sunt însă extrem de criticate de eurodeputaţi. „Consiliul European se transformă pe zi ce trece într-un fel de Guvern al Europei izolat, unde sforile sunt trase de Germania şi de Franţa", a reproşat liderul socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schulz.

    O altă sursă de tensiuni este anunţul făcut de comisarul european pentru economie, Olli Rehn, potrivit căruia Danemarca, Finlanda şi Cipru depăşesc deficitul bugetar de 3%, şi volumul datoriilor de stat de 60% din PIB, limite fixate de Pactul pentru Stabilitate.