Superstiţiile sunt încă înrădăcinate în credinţele adulţilor

20

    Nu mai puţin de 14 milioane de adulţi britanici practică în fiecare zi diverse mici ritualuri despre care cred că sunt menite să atragă norocul sau să gonească ghinionul, scrie Daily Mail.

    Potivit unui sondaj comandat de o firmă de pariuri sportive, jumătate din cei intervievaţi – 3.000 la număr – cred sincer că dacă spargi o oglindă vei avea parte de şapte ani de ghinion. Unul din trei adulţi îşi încrucişează adesea degetele, sperând că asta le va aduce noroc, iar unul din 20 de oameni mari nu vor să calce pe crăpăturile din asfalt, de teama unor consecinţe negative. Deşi şase din zece intervievaţi spuneau că ştiu că este improbabil ca superstiţiile să se adeverească, oamenii îşi îndeplineau oricum "ritualurile" aducătoare de noroc.

    Un raport al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială Bucureşti, citat de România Liberă a arătat că România ocupă unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în para sau pseudoştiinţe, în horoscop sau în numere norocoase.

    "O proporţie de 22% dintre români considerau, în 2005, că horoscopul este «foarte ştiinţific», aceasta fiind cea mai ridicată rată din ţările europene, după Cipru. Aproximativ jumătate dintre români credeau, în 2005, în existenţa numerelor norocoase. în timp ce, la nivel european, o treime din adulţi au aceeaşi superstiţie.