Toţi mai mulţi copii preşcolari înjură ca pe maidan

676

Copiii înjură şi folosesc expresii indecente de la vârste tot mai fragede, susţin cercetătorii din Marea Britanie. Creşterii vulgarităţii în rândurile populaţiei adulte i se asociază o creştere similară în rândurile adolescenţilor şi copiilor, a declarat profesorul de psihologie Timothy Jay, la Simpozionul de Sociolingvistică desfăşurat în Marea Britanie.

„Până la vârsta la care merg la şcoală, copiii ajung să spună toate acele cuvinte de care încercăm să îi ferim atunci când se uită la televizor”, susţine Jay. Astfel, se pare că micuţii încep să înjure undeva între trei şi patru ani, conform canada.com.

Timothy Jay, care studiază limbajul profanator, indecent, de trei decenii, susţine că identificarea cauzelor care îi determină pe copii să înjure de la vârste tot mai mici trebuie făcută în casele unde aceştia locuiesc alături de părinţii lor. Copiii imită modelul persoanelor adulte. În condiţiile în care unele vedete TV sau diverse persoane publice nu se dau în lături de la folosirea unor cuvinte nepotrivite în public, în condiţiile în care chiar preşedintele Statelor Unite a vrut să ştie, cu prilejul crizei provocate de deversările de petrol din Golful Mexic, „al cui fund trebuie să-l bătucească”, nu este de mirare că cei mici folosesc tot mai des înjurături şi blesteme.

Cunoscuta jucătoare de tenis Serena Williams a înjurat în repetate rânduri la turneul U.S. Open din 2010. Ulterior, a fost aleasă Atleta Anului de jurnaliştii de la Associated Press. Copiii sunt nişte „vizi mici”, care absorb tot ce aud, susţine Jay. Ei repetă înjurăturile adulţilor fără a le înţelege sensul.

Aceeași problemă se observă și în România. “Atrag atenţia asupra cenzurării unor filme care-i învaţă pe copii de mici la agresivitate. Copiii învaţă înjurături ciudate, nu tradiţionale. Discuţi cu tinerii și nu știi în ce limbă te-au înjurat. Utilizarea excesivă a Internetului face din copii niște roboţi. Ei nu mai citesc și dispare educaţia estetică. Bogăţia de filme porno care apare pe Internet are un caracter nociv, influenţează starea psihică și morală a copilului”, a spus vicepreședintele Federaţiei Spiru Haret, Ionel Barbu, la o conferinţă organizată de Olguţa Vasilescu.