Un artist s-a desenat asasinând lideri mondiali

93

    Un artist brazilian a dezvăluit public un set neobișnuit de desene reprezentându-l pe el însuşi asasinând lideri mondiali, inclusiv Papa, fostul preşedinte al SUA George W. Bush, şi Regina Angliei, scrie Christian Today.

    Seria de nouă desene schiţate în creion de artistul Gil Vicente a provocat proteste în Brazilia, mulţi opunându-se ideii ca aceste desene să fie expuse la deschiderea Bienalei de Artă din Sao Paulo, care va avea loc sâmbătă.

    Într-una dintre imagini, Vicente îl priveşte în ochi pe Papă, în timp ce ţine un pistol îndreptat spre pieptul acestuia. În alta, artistul se află în spatele reginei Angliei, fără să fie observat.

    Motivaţia din spatele desenelor, spune Vicente este convingerea lui că liderii au fost într-un fel responsabili pentru moartea a altor persoane, fără a fi traşi la răspundere.

    Într-un interviu acordat agenţiei de ştiri France-Presse, artistul a răspuns celor care l-au acuzat că instigă la crimă, spunând "Furtul din banii publici nu este tot o crimă? Reporajele de la TV nu sunt o încercare de a justifica crimele? Doar munca mea este justificarea crimei? "

    Un purtator de cuvant al baroului brazilian, care se numără printre criticii expoziţiei, a declarat că "deşi o operă de artă exprimă liber, fără limite, creativitatea celui care a produs-o, trebuie totuşi să existe limite pentru a expune public această creaţie."