China ar putea deveni pionul 2 al FMI

12

China ar putea să devanseze Germania, Franţa sau Marea Britanie, devenind a doua sau a treia forţă a Fondului Monetar Internaţional, dacă planurile de reformă, vizând acordarea unei ponderi mai mari ţărilor emergente vor fi aplicate.

   

    Potrivit Mediafax, şi alte economii emergente mari, precum Brazilia, Rusia, India, Coreea de Sud sau Turcia, ar putea obţine procentaje mai ridicate din drepturile de vot la FMI, dobândind astfel o importanţă mai mare în deciziile Fondului şi mai multă influenţă în politica economică mondială.

    Planul de reformă, care cuprinde majorarea resurselor financiare la cel puţin 1.000 de miliarde de dolari a fost conceput pe baza a patru scenarii. Conform unui document citat de agenţia Reuters, trei dintre aceste scenarii poziţionează China pe locul al treilea, după SUA şi Japonia, iar într-un caz, China depăşeşte Japonia, urcând pe locul al II-lea.

    Între cele 20 de state luate în calcul de planul de reformă, SUA ar rămâne ţara cu cea mai mare participaţie (17,67%), care îi asigură dreptul de veto la deciziile FMI.

    Potrivit Mediafax, marile economii ale lumii vizează un acord pe acest subiect la reuniunea liderilor G20, care se va organiza la Seul, în noiembrie.