Un mercenar nord-coreean a devenit pastor

70

CNN prezintă un minireportaj cu Kim Shin Jo, actual pastor protestant, un lider blând al bisericii sale. La 69 de ani, nimeni nu ar bănui că formaţia sa a fost aceea de mercenar. Cu 30 de ani în urmă, ieșea din Coreea de Nord cu misiunea de a-l ucide pe președintele sud-coreean.

   

    „Ni se spusese că America a făcut din Coreea de Sud o colonie", justifică el, afirmând că „misiunea noastră era aceea de a înlătura guvernul marionetă." Trupa de comando a lui Kim Shin Jo s-a apropiat în 1968 la doar câteva sute de metri de reședinţa prezidenţială când a izbucnit confruntarea armată. Au murit 30 de sud-coreeni, iar membrii trupei au murit toţi cu două excepţii. Unul a fugit înapoi în Coreea de Nord, iar Kim Shin Jo a fost luat prizonier. A fost interogat, ţinut în închisoare. În faţa reporterilor, Kim a recunoscut „Am venit să îl ucid pe președinte. Am venit să-i tai beregata!”

   Un general sud-coreean s-a împrietenit cu el și a dezgheţat dialogul cu fostul terorist. „Eram instruit să îl omor pe președinte", afirmă Kim. „Însă oamenii din sud mi-au arătat simpatie și iertare. Am fost mișcat de asta."

    În cele din urmă, Kim a fost eliberat, întrucât în cadrul anchetei s-a stabilit că el nu-și folosise armamentul din dotare. Kim a fost angajat în armata sud-coreeană, a primit cetăţenie, s-a căsătorit și apoi a devenit pastor. În Coreea de Nord, părinţii și rudele sale au fost executate. Kim este un exemplu și un simbol al reconcilierii, dovedind că cel mai mare dușman poate deveni un prieten, un creștin, un pastor.