Foto+video: Inundaţiile devastează Europa Centrală

20

    Unsprezece persoane au murit în Europa Centrală în timpul weekendului, după ce viiturile au inundat mai multe oraşe din Polonia, Republica Cehă şi Germania de Est. Apele avansează în prezent spre nord, iar pericolul încă nu e diminuat, scrie Der Spiegel.

    Râul Neisse de la frontiera germano-poloneză a ajuns la 7,07 metri, duminică dimineaţa, în dreptul oraşului Görlitz. Acesta a fost cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, de la începutul măsurătorilor sistematice, acum un secol. Nivelul normal pentru acest râu este de doar 1,7 metri.

    Apele au lovit şi Republica Cehă şi Polonia, precum şi Germania de Est, unde au ucis 11 persoane şi au dus la prăbuşirea mai multor case. Alte patru persoane au murit în Lituania, ca urmare a furtunilor.

    Ploile extrem de abundente de la sfârşitul săptămânii trecute şi din weekend au generat creşterea bruscă a nivelurilor râurilor din Europa Centrală, iar meteorologii avertizează că ploile nu vor înceta în următoarele zile. Oficialii apreciază însă că răspunsul la dezastru a înregistrat o creştere a eficienţei, comparativ cu anul 2002 când, în Germania de Est, inundaţiile au provocat moartea a 21 de persoane.