Un nou prag pentru sfârşitul lumii – 2014

28

    Anul 2014 va fi determinant pentru viitorul lumii, afirmă un profesor de la Cambridge, citat de Dailymail. Nicholas Boyle a urmărit ultima jumătate de mileniu și a observat că în primele două decenii ale fiecărui secol au avut loc evenimente care au marcat decisiv epoca respectivă.

    O scurtă privire pe calendarul din 1500 încoace permite identificarea unor evenimente care, în opinia lui Boyle, sunt determinante în bine sau în rău pentru secolele în care acestea au avut loc.

    Astfel, 1517 este anul lui Luther, începutul Reformei și Protestantismului; 1618 a marcat războiul de 30 de ani și începutul conflictelor armate pe fond religios. Pe de altă parte instalarea dinastie de Hanovra, înfrângerea lui Napoleon sau primul război mondial au avut toate loc în primele decenii ale secolelor lor.

    De ce 2014 și nu alt an? „Caracteristicile unui secol devin vizibile în cel de-al doilea deceniu” afirmă autorul cărţii cu titlul „2014 – Cum va supravieţui lumea unei noi crize mondiale". Boyle e de părere că actuala criză economică a declanșat niște mecanisme ale căror rezultate se vor vedea în primii ani ai următorului deceniu. „La nivelul anului 2014 moștenirea pe care o vom lăsa secolului 21 va fi deja decisă, spre bine sau spre rău”, conchide Boyle. 

    El indică faptul că America va rămâne în picioare și va trebui să joace un rol decisiv în anii care vin, nu atât economic cât politic și militar prin continuarea și extinderea politicii „pax americana"."