Viaţă extraterestră pe Gliese 581g?

263

Gliese 581g ar putea fi un nou Pământ, conform anunţului făcut de o echipă de astronomi americani citaţi de CNN. „Șansele ca pe această planetă să fie viaţă sunt de 100%", susţine Steven Vogt, profesor de astronomie și astrofizică la University of California.

    Cercetători ai spaţiului de la University of California și the Carnegie Institute of Washington afirmă că au descoperit o planetă ca a noastră. Planeta recent descoperită este o stea pitică roșie și a fost numită G (Gliese 581g), pentru că este parte din sistemul ce orbitează în jurul unui soare denumit Gliese 581. G este de trei ori mai mare ca Pământul, are o formă solidă, pietroasă. Nu prezintă ciclul zi/noapte, întrucât planeta orbitează în jurul soarelui ei având o faţă continuu îndreptată spre soare și cealaltă spre întunericul din spaţiu. Temperatura este apropiată de cea de pe Pământ.

    „Șansele ca pe această planetă să fie viaţă sunt de 100%", susţine Steven Vogt, profesor de astronomie și astrofizică la UC. „Aproape că nu am nicio îndoială."Dr. Elizabeth Cunningham, astronom la Observatorul Regal din Greenwich e de părere că descoperirea este una colosală. „Ar putea avea apă la suprafaţă, iar acesta este primul pas spre a descoperi viaţă". Sistemul Gliese a fost urmărit cu telescopul Keck din Hawaii timp de 11 ani.

    Niciun pământean nu va putea ajunge prea curând pe Gliese 581g, întrucât se află la o distanţă de Pământ de 20 de ani lumină. Un an lumină este distanţa parcursă într-un an la viteza luminii, adică 10 trilioane de kilometri.